sobota 4. ledna 2014

Jedy každodenního života II.

V minulém článku Jedy každodenního života I. jsme se věnovali rozborům jednotlivých druhů potravin a dnes se zaměříme na konkrétní chemické látky, které se mohou v potravinách objevit. 

Aspartam, E951

Jedná se o umělé sladidlo, které bylo zařazeno na seznam bojových látek. Odtud jej do potravinářství přesunul Donald Rumsfeld - bývalý ministr obrany Spojených států, který se později dostal do vedení farmaceutického koncernu.
Aspartam je 200krát sladivější než sacharóza, ale má stejnou energetickou hodnotu. Spotřebuje se ho však na dosažení sladké chuti výrazně méně, čímž splňuje podmínky pro označení 'nízkoenergetický'. 
zdroj ZDE
Aspartam se při zahřátí na 30°C rozkládá a uvolňuje se z něj metanol. Nesmějí jej užívat lidé s fenylketonurií, v takovém případě může dojít až k mentální retardaci. 
Zvyšuje chuť k jídlu, čímž vede k obezitě; zvyšuje výskyt leukémie, nádoru plic a jater a riziko předčasného porodu. 
Často se objevuje ve výrobcích s označením 'light', 'bez cukru', atp.. Je zarážející, že jej výrobci přidávají také například do čajů. Vzhledem k výše uvedené informaci, že se rozkládá na metanol, může nastat problém též v případě, že necháme například Colu v létě v autě, atd.. 

Ochratoxin A

zdroj ZDE
Může se objevit v obilí, vepřovém mase, kávě a hroznovém vínu (především v rozinkách). Jeho výskyt je způsoben vlhkostí při zpracování, která přispívá ke vzniku plísní. 
Poškozuje ledviny, je potenciálně rakovinotvorný a slabě mutagenní. Také podněcuje Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu. Vyhnout by se mu měly především těhotné ženy. 


Aflatoxiny

Mezi plodiny, které jsou často napadeny patří cereálie, olejniny, koření a ořechy. Lze je najít také v mléce a nejčastěji bývá spojován s arašídy. Jelikož se jedná o produkty plísní, infikují plodiny, které byly skladovány nesprávným způsobem - ve vysoké vlhkosti a teplotě. 
Může přispívat ke vzniku rakoviny jater. 

Glutamáty

Jedná se o tyto: kyselina glutamová E620, glutamát sodný E621, glutamát draselný E622, glutamát vápenatý E623, glutamát amonný E624, glutamát hořečnatý E625. Výrobci však na obaly často uvádějí látky, ze kterých jsou tyto glutamáty složeny - bílkovinné extrakty, kvasnicový extrakt a hydrolysáty. Poté beztrestně na obal napíšou "Bez přidaného glutamátu".
zdroj ZDE
Glutamát potlačuje pocit sytosti, čímž vede k obězitě, tím však problémy teprve začínají. Tyto éčka mohou způsobovat návaly horka, bolesti hlavy a hrudi, bolesti žaludku a průjmy. Při dlouhodobému vystavení glutamátům se může objevit autismus a trvalé zažívací potíže. Přispívá k rozvoji chorob, které by organismus bez oslabení glutamátem sám zvládl. U dětí způsobuje poškození vývoje mozku a demenci. V kombinaci s aspartamem a vysokou svalovou zátěží až několikanásobně zvyšuje riziko infarktu. 
Účinný protijed glutamátu je koření kurkuma. 

Uhličitany

Jsou nebezpečné především pro děti, způsobují u nich hyperaktivitu, poruchy pozornosti, nadýmání a střevní potíže. Zvyšují též riziko vzniku rakoviny. Jako barvivo je uhličitan vápenatý pro děti zakázán, ale jako zdroj vápníku je povolen, stačí to pouze uvézt na obal.

Barviva riziková pro děti

Jedná se celkově o 6 éček, která zvyšují barevnost pochutin pro děti. Pro výrobce jsou zajímavé tím, že jsou levné a blednou pomalu. Jedná se o: 
zdroj ZDE
Žluť SY E110: Může vyvolávat alergie, hyperaktivitu dětí a astma.
Chinolinová žluť E104: Zvyšuje míru hyperaktivity a deficitu inteligence u dětí, může také zvyšovat příjem hliníku nad tolerovatelný příjem; je opakovaně navrhována z vyloučení z výživy dětí. 
Košenilová červeň A E124: Vyrábí se syntézou z ropných arenů; může zvýraznit astma; v USA, Norsku a Finsku je považována za rakovinotvornou a je zakázána. 
Azorubin E122: Může způsobovat alergie a může mít vliv na hyperaktivitu dětí.
Červeň allura C E129: Vyrábí se z ropy; může způsobovat hyperaktivitu. 
Tartrazin E102: Způsobuje alergické reakce mezi astmatiky a lidmi s nesnášenlivostí aspirinu, může způsobovat migrénu, rozmazané vidění, svědění, sennou rýmu nebo skvrny na kůži a dětskou hyperaktivitu; je zakázán v Norsku a Rakousku. 
Celistvě způsobují hyperaktivitu, vyrážky, otoky, bolesti hlavy a zvracení. Negativní účinky se zvyšují v kombinaci s E211 (benzoan sodný), který je vyráběn z toluenu a je považován za alergen nevhodný pro děti. 
Nejvíce těchto barviv zpravidla obsahují bonbony, sladké nápoje, zmrzliny či jahodové kompoty.
Od června roku 2014 Evropská komise omezuje použití 3 z nich. 

Éčka v biopotravinách

Biopotraviny překvapivě mohou obsahovat až 5% libovolných éček, včetně těch nebezpečných. Mezi nimi se nejčastěji využívají tyto: 
zdroj ZDE
Dusitany, které jsou rakovinotvorné, nachází se v solných směsích, červených barvivech a navozují uzenou chuť. 
Oxid siřičitý způsobuje bolesti hlavy, žaludku, astmatické záchvaty, jedná se o antioxidant, konzervant a látka zabraňující hnědnutí, který nalezneme například v sušeném ovoci a víně. 
Uhličitan amonný u malých dětí způsobuje nadýmání, objevuje se především v biopotravinách pro děti jako jsou sušenky. 
Za zmínku také stojí bio kečupy a jogurtové nápoje s obsahem zahušťovadel. 


Mykotoxiny

Jedná se o produkty plísní. Mohou způsobovat rakovinu, alergie, poškození jater a ledvin, atd.. Nalezneme je v burských oříšcích, sušených fících, koření či obilovinách.
zdroj ZDE

Palmový olej

Palmové háje; zdroj ZDE
Je hojně využíván, jelikož je levný, při pokojové teplotě se neroztéká a pomalu oxiduje, díky čemuž má dlouhou dobu trvanlivosti. Obsahuje dokonce více nasycených mastných kyselin než sádlo, a proto vede ke zvyšování cholesterolu. Jeho použití z obalu bohužel nezjistíme. Výrobci mají za povinnost uvádět pouze, zda se jedná o tuk rostlinný nebo živočišný. 
Používá se k výrobě čokolád, bramborových lupínků, lískooříškových pomazánek, polévek v pytlíku či tyčinek KitKat. Je smutné, že většina deštných pralesů je dnes kácena za účelem získání prostoru pro palmy, ze kterých se tento olej získává. 

10 komentářů:

  1. Na konec článku by se hodilo napsat, že prána je bez éček :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, dnes si člověk nemůže být jistý už ničím :D
      Mates

      Vymazat
    2. Takže, defuckto není co žrat! :-(

      Vymazat
    3. Nabízí se odpovědět, že potraviny z vlastní zahrádky jsou zcela zdravé a jsou tedy tím, co se dá žrát xD. Ale i to je mylná představa, víme to všichni. V té půdě už je tolik sra*ek, že opravdu zdravou potravinu už málokde vypěstujeme. Pořád ale platí, že co si člověk vypěstuje sám, je to nejlepší x).

      Vymazat
    4. "platí, že co si člověk vypěstuje sám, je to nejlepší x)". Jen doplním, že na vypěstované rostlině lze poznat pohledem i chutí jak tělu prospěje. Pěstování rostlin je skvělým detektorem zdravého prostředí. Zdravé prostředí rostlině prospívá a naopak. Každodenní pohyb automaticky zabraňuje ukládání většiny škodlivin v těle. Od pránistů se škodliviny drží tak daleko jak sami pránisté chtějí.

      Vymazat
  2. Mám to štěstí, že bydlím kousek od rakouských hranic (6 km) a občas jezdím nakoupit tam. Je zajímavé, že stejné výrobky ve stejném zahraničním řetězci tam mají jiné složení, bez éček, a jsou kvalitnější a světe div se, taky levnější! Dokud si necháme všechno líbit, budou nás trávit jak krysy. Vím, že každý nemá tu možnost volby nakupovat za hranicemi, ale už i u nás se objevují obchody s dobrými potravinami. Něco se dá z domácích zdroj sehnat na farmářských trzích, u "svých" farmářů, něco vypěstovat, něco posbírat v lese. Vše je otázkou volby. A nakonec - život není jen o jídle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme známe ve Znojmě a taky jezdí nakupovat do Rakous. O úplně jiné kvalitě potravin jsem od nich slyšel už tolikrát. Jsou tím už řadu let tak ohromeni, že to od nich slyším skoro vždy, když se vidíme xD. Nedokážou to vstřebat.
      Někdy se i v našich obchodech objeví například Nutella se stejným složením, s jakým se prodává v Německu a i chuťově je to ohromný rozdíl.
      Co vím, tak solidní potraviny se dají sehnat (z těch velkých řetězců) v Lidlu. Mnoho výrobků mají právě ve stejné kvalitě, jakou nabízejí v Německu, Rakousku, atp.

      Vymazat
  3. dÍky za tyto informace, vím, už to člověk četl v různých variacích, ale je to pořád málo, musí to lidi vědět, reklamovat, vracet, nekupovat, bouřit se. Pamatuju si, že když jsem byla malá, tak mě mamka poslala pro mléko v lahvi a doma ho nalila do hrnce a zdrclo se, tak mi ho dala i s tím hrncem a já s ním musela do mlékárny vrátit, normálně se paní mlíkařka podívala, vrátila mi 2 kč, nebo jsem si počkala, až přivezou čerstvé a šla domů.:) beru si ted na všechno doklad s razítkem. Nelíbí se jim to, dnes v Penny paní pokladní byla nepříčetná, že prej nemá razítko a na co to potřebuju. No, já jí řekla, že kvůli reklamaci, že jsem tam koupila před vánoci biomlíko za 27 kč a bylo hořký. všechno vracet, reklamovat a číst i malé blechy na obalech. Dá se to, máme času dost, málo času budeme mít jen tehdy, pokud se budeme krmit tím svinstvem jak ovce bez reptání.) . . . . . ahoj iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivo,

      to máš úplnou pravdu, obzvlášť se mi líbí věta "Dá se to, máme času dost, málo času budeme mít jen tehdy, pokud se budeme krmit tím svinstvem jak ovce bez reptání." :-)).

      Patrik

      Vymazat
  4. njn, zhoršilo sa to, ale čokoládka Kofila je furt rovnaká :-D Tiež občas vrátim výrobok, ostatný krát chlieb, a to priamo riaditeľovi pekárne, na desiatu. Neodpovedal, i hope neprišlo mu zle ?
    B

    OdpovědětVymazat