pátek 3. ledna 2014

Jedy každodenního života I.

zdroj ZDE
V rámci toho, že nám poslední sváteční dny roku 2013 poskytly dostatek volného času, ponořili jsme se společně do problematiky potravinářského průmyslu. Pokusíme se vám odkrýt alespoň částečně tajemství složení potravin, které se běžně vyskytují v našich obchodech, a vyzdvihnout pro vás zdraví škodlivé látky, jež se často ukrývají za příjemně znějícími názvy, atp.. 
V první řadě jsme shlédli velkou část videí z pořadu A DOST! internetové televize stream.cz zaměřených na oblast potravin. Doplnili jsme je o bližší informace a přinášíme vám je v ucelené podobě prostřednictvím našeho článku. Nejprve se zaměříme na produkty (medy, tavené sýry, pečivo, atd.) a následně v dalším článku se budeme věnovat konkrétním chemickým látkám obsaženým v testovaných potravinách. 

Rostlinné tuky

Mnohé rostlinné tuky prodávané u nás jsou v mnohých zemích západní Evropy zákonem zakázané. Největším problémem je příliš vysoký obsah trans mastných kyselin, které způsobují infarkt, kornatění tepen, podporují vznik žloutenky II. typu a nárůst tzv. "zlého" cholesterolu. Nyní probíhají výzkumy zaměřené na podezření, že podněcují vznik rakoviny. 
Možná by bylo také záhodno zmínit, že rostlinné tuky mohou obsahovat až 2% tuků živočišných. 
zdroj ZDE

Vejce

Také vás překvapuje ta krásně oranžová barva žloutků v mnohých z vajec zakoupených v supermarketech? Přijde vám až nepřirozená? Ona také není nikterak přirozená. Způsobuje ji kanthaxanthin (E161G). Ten se do potravin přidávat nesmí, avšak slepice mimo biochovy jsou jím přikrmovány. Stejně tak lososi či pstruzi a kuřata. Dodává žloutkům, masu a kůži přitažlivější barvu, evokující vysokou kvalitu produktu. 
Bohužel, hromadí se v oční sítnici a nenávratně ji poškozuje. 


Slepované maso

zdroj ZDE
Napadlo vás někdy, co se děje s odřezky, které vznikají zpracováním masa? K překvapení většiny už některé firmy přistoupily k tomu, že je slepují do steaků. Takto slepené maso lze dle struktury poznat pouze před tepelnou úpravou, tudíž nevíte kolik krav vám naservírují v restauraci na jednom talíři. 
K "lepení" masa se používá enzymy transglutaminázy nebo produkty vznikající kultivací bakterií, či výrobou z krevní plasmy prasat či dobytka. 
Tento postup je již dlouhou dobu používán také při výrobě tofu a šunky. 
Zatím nebyla prokázaná zdravotní závadnost, tudíž hlavním problémem je klamání spotřebitele. 


Tavené sýry

zdroj ZDE
Tavené sýry se označují za sekanou mlékárenského průmyslu. Problematickými jsou především fosfáty, které snižují využitelnost vápníku a tím způsobují ucpávání tepen a řídnutí kostí. A právě pro vápník přeci sýry jíme. 
Nepříznivě působí také vysoký obsah kuchyňské soli, ta se ukládá v ledvinách a zvyšuje krevní tlak. 


Medy

Med si všimni kupujeme v domnění, že se jedná o jeden z nejzdravějších přírodních produktů, ale není med jako med. Zákon se sice staví na stranu kvality medu, ale ani on nebrání výrobcům, aby jej dobarvovali éčky (amoniaksulfitový karamel) a nadstavovali sirupy (kukuřičným, třtinovým či obilným). Zarazily nás také biomedy, které obsahovaly pesticidy. Aby biomed splňoval všechny podmínky pro toto označení, musí být včelín umístěn na místě, kde v okruhu několika desítek kilometrů nejsou chemicky ošetřované plodiny. Přesto se v nich pesticidy vyskytují. 


Pstruzi

V dřívějších dobách se pstruzi na farmách zbavovali plísní a parazitů pomocí malachitové zeleně a krystalové violeti. Pozdější výzkumy odhalily, že se tyto látky hromadí v mase, jsou toxické a mohou způsobovat rakovinu, poškozují kostru, játra, ledviny a srdce, ale mohou způsobovat také různé vrozené vady u potomků. Proto bylo užívání těchto látek zakázáno. 
Bohužel, nedávno se v prodeji objevili ryby ze 3 českých farem obsahující leukoformy těchto jedů. 
zdroj ZDE

Pečivo

Každý 5. pekařský výrobek není čerstvý! Přestože má supermarket vlastní pekárnu, v letácích vás láká na čerstvé pečivo přímo z pece, často se jedná o dopečené nebo rozmrazené polotovary, které jim dodal přímo výrobce už před několika měsíci. Právě proto, aby pečivo působilo čerstvě, musí být do těsta přidávány emulgátory, stabilizátory, enzymy a kypřidla - všechno éčka. Od 1. 8. 2013 musí být takovéto výrobky označeny, aby nedocházelo ke klamání spotřebitele. 


Černé čaje

zdroj ZDE
Největším rizikem porcovaných černých čajů je nemožnost zjistit z čeho se obsah papírového pytlíčku skládá. Správně by mělo jít pouze o čajové lístky, u levnějších variant bývají ve směsi také dřevnaté částice stonku nebo čajový prach. Avšak není výjimkou, že se zde vyskytují také rezidua pesticidů. Je to způsobeno tím, že největší vývozce čajů je zároveň také jedním z nejmasivnějších uživatelů pesticidů. Ty způsobují při dlouhodobém užívání i v malých dávkách neplodnost, narušení imunity, alergie, vývojové vady a rakovinu. 
Při sušení čajových lístků přímým ohřevem vznikají také polycyklické aromatické uhlovodíky, které jsou obsaženy v kouři a některé z nich jsou rakovinotvorné. 


Olivové oleje

Nejkvalitnější a také nejdražší jsou oleje extra panenské lisované za studena, ale i jich se dotkly problematické látky. 
Asi před 40 lety bylo v Evropě zakázáno používání látky zvané DDT. V době, kdy byla tato látka vyvinuta, nedokázali vědci dohlédnout na veškeré důsledky jejího používání. DDT se hromadí v půdě a velmi pomalu se rozkládá. Odtud se tedy dostává do již zmíněných oliv. 
Hodnoty zjištěné v olivových olejích byly sice pod stanoveným limitem, ale přesto jde o zahrávání si s ohněm, neboť vystavení DDT v pubertě zvyšuje až 5krát riziko rakoviny prsu. Dále se hromadí v tuku a játrech a přechází také do mateřského mléka. 
Byly v nich také objeveny zbytky pesticidů a aromatické polycyklické uhlovodíky zmíněné výše. 


Majonézy

Majonézy nejsou zdravé za žádných okolností, ale ani to nebrání výrobcům, aby jejich kvalitu ještě snižovali. 
zdroj ZDE
Ze zákona je dáno, že majonézy musí obsahovat minimálně 2% vaječných žloutků - tj. na 1 kg majonézy cca. 1 vejce. Žloutky dodávají majonéze ideální strukturu a typickou barvu; když tam nejsou, musí být nahrazeny vodou se škrobem, xanthanovou gumou, emulgátory a stabilizátory. Do tohoto koktejlu jsou ještě přimíchána éčka pro prodloužení trvanlivosti. Výše zmíněná xanthanová guma může přispívat k předčasným porodům. 


Strouhanky

Správně by měly být strouhanky vyráběny z pečiva zbaveného veškerého posypu na povrchu (různá semínka obilovin, krystalky soli, atp.), ale i přese všechno v balíčku se strouhankou objevíte sezamová semínka či sóju. Do strouhanek jsou také přidávány emulgátory, kyselina askorbová, zahušťovadla, atd. 
Největším problémem strouhanek je trvanlivost. Jelikož obsahují tuk, který po čase žlukne a je rakovinotvorný, spadají do kategorie potravin s trvanlivostí 3 měsíce a méně. Z toho důvodu na jejich obalech nemusí být uvedený rok spotřeby a vy nemáte jistotu, kolik sezón už se ji obchodníci snaží prodat v uvedeném rozmezí 3 měsíců. Potěšujícím faktem ovšem může být, že se výrobci z vlastní iniciativy snaží vyjít vstříc spotřebitelům a tento rok na obalu uvádějí. Ve finále je samozřejmě nejlepší nasušit si doma pár rohlíků a vyrobit si vlastní strouhanku, u které víte, co jíte. 


Káva pražená mletá

Káva je největším zdrojem akrylamidu v potravě, ten má rakovinotvorné účinky a jeho obsah lze snížit delším pražením kávových zrn při nižší teplotě. 
Dále se ukázalo, že káva prodávaná u nás má až dvojnásobně vyšší obsah kofeinu, než káva prodávaná například ve Skandinávii. Tento fakt poukazuje na to, že je u nás prodávaná káva s přídavkem méně kvalitního druhu Robusta. Nejedná se pouze o klamání spotřebitele, ale také hrozí předávkování kofeinem, jelikož spotřebitel neví o tak vysokém obsahu kofeinu. 


Kysané zelí

Pravděpodobně jste si všimli, že domácí kysané zelí má zcela odlišnou barvu od toho prodávaného v obchodech. Výrobci kysaného zelí od roku 1997 přidávají do svým produktů konzervanty a bělidla za účelem dosažení bílé barvy a dlouhé trvanlivosti. Tyto látky však ničí bakterie mléčného kvašení, které jsou důležité pro naši střevní mikroflóru. Způsobují také, že kysané zelí neobsahuje přirozený vitamin C, ten je tam dodáván s kyselinou askorbovou. 
Dalším problémem je přislazování sacharinem (E954), ten je vyráběn z uhlí nebo toluenu a je spojován s výskytem rakoviny. 
Znamená to tedy, že za účelem dosažení bílé barvy, nám výrobci z kysaného zelí dělají poměrně složitý chemický produkt. 
zdroj ZDE

Druhý dil ZDE

2 komentáře:

  1. Už nějakou dobu sleduju humusárny tohoto typu, ale vyplývají mi z toho jediné dva možné postoje - buď si opravdu vše připustit a nejíst pomalu nic až na vybrané věci, které stejně nikdy nebudou úplně 100% dokonalé. Nebo s vědomím, že to takto nepěkně s potravinami je, v obchodech kupovat vše na základě ceny atp. (což je pochopitelně praktické) a neřešit nic. Existuje mezi tím nějaký kompromis? Kupodivu zjišťuju, že ano. Lze být nad věcí a být si tak těch humusáren vědom, aniž by se z toho člověk zbláznil. Nějak to kompenzovat, udržovat rovnováhu v tom, co konzumujeme.

    Jinak nesouhlasím s informacemi u sýrů - málokdo je konzumuje pro jejich vápník, navíc to může být jen další potravinový mýtus, neboť jiné zdroje zase říkají, že kravské mléko má paradoxně vápníku velmi málo. Mnohem více ho získáme z určitých bylin a snad nejvíce z máku (http://srdcenoveenergie.blogspot.cz/2013/10/makove-mleko-doda-telu-vapnik-pomuze-s.html)

    Patrik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně takovou zlatou střední cestu volíme i my. Člověk jde do obchodu s tím, že chce nakoupit levně, ale pokud možno co nejlíp a v co nejrozumnějším časovém horizontu, takže to vypadá tak, že bereme potraviny, které jsou cenově dostupné, zdají se nám kvalitativně přijatelné, ale zároveň v mnohých případech otočíme krabičku a přečteme si složení, na základě čehož někdy sáhneme po jiném výrobku. Jsme si vědomi toho, že ty prasárny jsou všude, ale taky toho, že pokud bychom se toho chtěli zcela vyvarovat, zbláznili bychom se.

      O nízkém obsahu vápníku v kravském mléce jsme též slyšeli. Informace je to zajímavá. Při psaní článku jsme si to neuvědomili, ale tak či tak v tom odstavečku šlo o vyjádření mínění široké veřejnosti..
      Každopádně děkuju za komentář ;).

      Vymazat