čtvrtek 2. ledna 2014

Z tvorby spisovatele Vlada Bálinta: Anjel zabudnutia

Ukázka z esejisticko-poviedkové knihy Déjà vu, jež elektronicky vyšla 21.12.2013:

Keď sa človiečik zabára do hliny sveta, ťažká si. Olizuje si spotené pery a končekom jazyka prechádza po jamke pod nosom. Nevie si spomenúť, prečo sa stráca na ceste, po ktorej kráča. Nerozumie, prečo ho bolia nohy. Rád si oddychuje a hľadá skratky cez zelené parky. Keď sedí na strome uprostred zeleného fľaku, vidí vyšliapané cestičky pod košatou korunou stromu. Teraz už jeho listy vníma ako zelené more. Kolíše sa v konárovom lôžku a čuduje sa modrému nebu. Prstami hladí svoje pery a medzi plávajúcimi oblakmi zahliadne anjela, ako bezstarostne veje vzduchom. Zacíti jeho vôňu a je mu všetko jasné. V úžľabine nad perami ho šteklia neviditeľné perute. Cesty pod tieňom stromu sú teraz zbytočné a nikam nevedú. Skratky, ktoré chcú vytvoriť, sa spájajú do bludných kruhov. Sú plné zodratých topánok a stratených šnúrok. Nechce zliezť dolu a už sa mu netočí hlava. Spomenul si na ďalekú a predsa blízku krajinu so zlatým svetlom. Nikto mu nechýba a chce sa tešiť so všetkými. Má zimomriavky. Listy sa spájajú do zelenej rieky a ševelia. Počúva hudbu. Zvuky sú blízke. Prúdia od koreňov stromu. Tečú haluzami a prelínajú sa s jeho telom. Zvuky sú teplé. Počúva pórmi. Vánok ho šteklí a všetko je príjemné. Niekedy sa taký človek premení na konár a už nikdy nezlezie dolu. Rád sa ohýba v poryvoch vetra. Teší sa mrazivému chladu a spomaľuje tečenie svojej miazgy. Oslavuje ranné prebudenie zeme. Sám sebe vonia a priatelí sa so vzduchom. Šteklia ho vtáčie nohy. Je rád, že je príbytkom. Len žije. Dýcha a žiari pre všetkých, čo v tmavej noci strácajú cestu. Koreňmi preniká do hlbokej zeme. Rozviatymi vlasmi sa stráca medzi hviezdami. Zhlboka dýcha. Splýva s rytmom vesmíru.

Keď nad spievajúce koruny priplávajú mraky, ku krehkým telám stromov prichádzajú smutní ľudia. Nikdy sa neodvážia vyliezť do svätej zelene. V rukách žmolia povrazy a trasú sa od strachu. Topánky majú ťažké od blata. Močia na vráskavú kôru. Hlavy majú ťažké a zbabelo hľadia pod nohy, ktoré sa strácajú v hmle ich mútneho pohľadu. Šedé tiene sprevádzajú ich neduživé telá. Títo smutní majú prázdny pohľad v porcelánových guliach vyhasnutých očí. Majú dvihnutý žalúdok. Pomedzi rebrá im vanie ľadový dych. So sklopenými viečkami počítajú do desať. Do štvorky sú chladní a cynickí. Pri päťke sa potia. Pri šestke sa im roztrasú kolenné jamky. Pri sedmičke nechcú cúvnuť. Osmička ich desí. Deviatka preletí ako sto rokov, ktoré nikto z nich nestihol prežiť. Desiatka sa stáva súdnym dňom, ktorý sa skryl do jedného slova. Potom sa spustí vietor a dážď a blesky z neba. Anjeli plačú a mačky pradú piesne o zmarenej nádeji. Šedé tiene odvádzajú svetelné gule, ako keď hráč skončí mač a bez slov odchádza z ihriska. Nikto nestihne nič oľutovať. Zmysel, premenený na nezmysel, sa rozplýva ako dym. Strom nemo trpí obťažkaný plodom zlomenej viery. Je noc a ráno vyjde slnko.

Inokedy sa iný radostný človiečik teší v raji nad zelenou záplavou. Opäť si olizuje pery. Cíti slaný pot a tlačia ho nohavice. Pospevuje si pieseň bez slov a jeho hudba nemá noty. Máva všetkým naokolo. Rád by rozdal všetko, čo má. Odhadzuje košeľu. Ramenami víri vzduch vôkol seba. Naširoko roztvára oči a hruďou mu prechádza záplava tepla. Všade je sladká hmla. Zlatá. Zelená. Modrá...

Život môže byť sladký. Život môže mať chuť chrenu. Môže byť žltý. Môže mať zmysel.

Keď sa človiečik zabára do hliny sveta, ťažká si. Olizuje si spotené pery a končekom jazyka prechádza po jamke pod nosom. Nevie odkiaľ sa vzala, cíti len slanú rieku v plytkom koryte.


A toto všetko vidí Anjel zabudnutia. Požehná človeka a len on vie, že nad ľudskými ústami drieme odtlačok jeho prsta.


Vlado Bálint, spisovatel a fotograf. Vydal povídkovou knihu CIRCUMSPECTATE, básnickou sbírku Den po Janskej noci, divadelní hru Nahodne stretnutie (ineho druhu) a její anglicky překlad Chance Meeting (Of A Different Kind). 


Zdroj: Gnosis9
Vystavil: Patrik

1 komentář:

  1. Milé, a čo s tými číslami 4-10 ? Viem o konečnej deviatke... B

    OdpovědětVymazat