úterý 14. ledna 2014

Psychopati vládnoucí světu?

V poslední době velkou část svého volného času trávím sledováním dokumentů a dokumentárních filmů. Před pár dny jsem narazila na jeden, který mne velmi zaujal a ráda bych se o něj s vámi podělila. Jmenuje se RYBA SMRDÍ OD HLAVY a natočili ho dva Češi. 
O co vlastně jde? Většina soudobých problémů naší společnosti je způsobena třemi aspekty - psychopaty, antidepresivy a empatií. A všechny tři jsou provázané. Asi nejdůležitější je nedostatek empatie, který je u psychopatů "přirozený" a u jiných způsoben užíváním antidepresiv, která ovlivňují emoční rozsah osobnosti. 
Psychopat je asi každý stý člověk z těch, které denně potkáte, a antidepresiva v minulosti bralo až 60% Američanů. A když se spojí nedostatek empatie s podřizováním se autoritě, může to vést až k tomu, že běžný občan dá jinému "trest" v podobě 450 V. 
Řeč je o tzv. Milgramově experimentu (1961), cituji:
Psycholog z Univerzity v Yelle (Yale University) Stanley Milgram se pokusil přijít na to, kolik bolesti jsou schopni obyčejní lidé způsobit jiným, když si to budou moci zdůvodnit tvrzením "to je moje práce" nebo "plnil jsem pouze příkazy". V experimentu vystoupili "učitel" (člověk, se kterým probíhal experiment) a "žák" (nastrčený herec). Žák se měl naučit slova z dlouhého seznamu a učitel měl za každou špatnou odpověď žáka potrestat stále silnějším elektrickým výbojem. Proces "výuky" začal na 40 voltech. "Žák", který se tvářil, že skutečně dostává elektrické šoky, brzy začal prosit o ukončení experimentu. Při pochybnostech zkoušeného ho experimentátor ujišťoval, že "žákovi" nic nehrozí a bral celou odpovědnost na sebe. Při zvyšování napětí herec předstíral čím dál tím větší nepohodlí, pak silnou bolest a nakonec křičel, aby experiment ukončili. Výsledky pokusu jsou otřesné: ani jeden ze 40 pokusných lidí se nezastavil do úrovně 300 V, pět se jich odmítlo podřídit až po hranici 300 V, čtyři po 315 V, dva po 330 V, jeden po 345 V, jeden po 360 V a jeden po 375 V; ostatních 26 došlo až na konec stupnice. Takový výsledek neočekávali ani psychiatři. (ideje.cz)


9 komentářů:

  1. Jojo, aneb co dokážou egregory a naimplantované programy a vzorce chování z filmů, společnosti a dalších vlivů. Lidská bytost bez těchto vlivů by tak rozhodně nejednala.

    Zkoušel jsem si představit, jak bych se v té situaci zachoval já, kdybych byl tím učitelem. Hned po tom, co by mi řekli styl výuky a to, že se za špatné odpovědi tímto způsobem trestá, řekl bych, že s tímhle stylem výuky absolutně nesouhlasím, že je to kravina a odešel bych. Chtěl bych vidět jejich výrazy, fakt že jo. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpovím i tady, ať se kdyžtak může rozvést diskuze, přece jen sem chodí více lidí, než ke mě xD.
      Prostřednictvím vlastně všeho... Co si budeme namlouvat.
      Já se Ti nedivím... Ale věřím, že mnoho lidí by se zachovalo stejně jako ti aktéři, protože podle mě je to to samé, jako váleční zločinci, kteří poté u soudu řeknou, že plnili rozkazy. Jak plnili rozkazy? Přece máme svou hlavu, taky neskočíme z okna, protože nám to někdo přikáže.

      Vymazat
  2. Hm, myslím, že tyto hrátky provozují lidé, kteří jsou úplně vygumovaní. Vybrali si roli oběti, tak dělaj takovýhle voloviny. To máte jako některý ženský, jak se nechají týrat od manžela, mě jich prostě líto není, s pár takovými jsem se setkala a můžu Vám říct, že když jsou blbé, neváží si sebe a nechají se otloukat, tak si nezaslouží nic jiného. . zkuste se jí zastat, nakonec Vám ještě vynadá. . nebo třeba šikana ve škole, to je to samý, role oběti. . . . svobodná vůle. . . . . . to už z těch lidí vyzařuje, oni chtějí být týráni , jsou zkažení, stejně, jako jejich trýznitelé, přece to je ostuda, dospělí lidé a nechají ze sebe dělat pokusné králíky, nebo dobrovolně slouží u vojska, no to je pro mě nepochopitelné. . . ahoj iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, něco jsem na tohle téma četla, hodně se píše v knize od M. Koláře Nová cesta k léčbě šikany. Nikdo si nevybírá roli oběti dobrovolně. Pan Kolář tam popisuje, jak se nechají k týrání druhých strhnout i "hodní", ti, o kterých se má za to, že by nikdy nic takového neudělali. Doporučuju o tom něco přečíst, než začnete hodnotit. M.

      Vymazat
    2. Ahoj a zvážil pan Kolář také tu možnost, že si svůj osud volíme již před narozením? My sami si volíme, kudy naše cesta povede..

      Vymazat
    3. Nevěřím, nikdo dobrý se nenechá strhnout k něčemu takovému, je to taky hajzlík a ještě k tomu zbabělej, řekla bych, že jsou to ještě horší zmetci, protože se schovávají za tyrani, ještě jim posluhují, no v dospělosti ideální politici:))))) IVA

      Vymazat
    4. Sohlas s Ivou :) ... roli oběti si člověk právě vybírá. Sice to nikdo nepřizná a většina lidí to odmítá, protože kdyby to přiznali, museli by to totiž začít co? - řešit :)))

      Vymazat
  3. Kdo byl na vojně tak dobře ví, že v davové psychóze šikanovali i "slušňáci" a tolerovali to "absolventi" VŠ lékaři, učitelé i právníci. Dnes řada ředitelů škol šikanu zamete pod koberec aby škola netratila kredit a žáky jako zdroj financí.

    OdpovědětVymazat