čtvrtek 5. prosince 2013

Alexiam: Moje GMO

Jsem studentkou přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, obor Molekulární biologie a genetika, tak bych se chtěla pro jednou vyjádřit také k fenoménu geneticky modifikovaných organismů. Budu se snažit...mluvit "česky", jak od F. často poslouchám. 
K tomuto tématu mě pokopl článek, který se včera objevil na stránkách idnes.cz ohledně tzv. Séraliniho aféry. Připojuji i jiný pohled na tuto aféru z ac24.cz.
Předem upozorňuji, že se nechci nikoho zastávat, pouze chci říci svůj názor. Osobně nemířím do této oblasti, ale jednoduše se pohybuji poměrně blízko. 

Je libo kuřata, která rostou tak rychle, až jim nestíhají vnitřní orgány a kosti, krůty, které musí být uměle oplodňovány, neboť se na ně ten krocan nedostane, a pokud by se dostal, tak by je rozmačkal, krávy, které dojí hektolitry mléka s nižším obsahem tuku a živin, velké plody jahod, banánů a kukuřice či sóju odolnou vůči herbicidu Round - up? Ano, velký podíl mají i přidané hormony do stravy kuřat, atd., ale všichni dnes a denně vnímáme vliv úpravy DNA.
Dnes jsou GMO poměrně častým tématem, ale málokdo si uvědomuje, že to není věcí posledních let. Před 70 - 60 lety byla vyšlechtěna ovce s kratšíma nožičkama - aby nemohla přeskakovat ploty a utíkat chovatelům. Před několika desetiletími jsme začali zvířata šlechtit na zmasilost. Ano, to je pravda, ale ovocné stromy, květiny.. To vše je šlechtěno po staletí a o co jiného jde, než o jejich úpravu? 
Mnoho lidí se obává, že je tato strava nezdravá.. Já bych řekla, že je především nepřirozená. (Teď není řeč o sóje, která se kropí Round - upem, ano, je odolná vůči jeho účinkům, ale nevěřím, že se v ní neukládá, jelikož jej přijímá, ať chceme nebo ne. Na druhou stranu je také možné, že jsou ty rostlinky natolik inteligentní, že si uvědomují blížící se skon, tudíž raději ponechají tyto škodliviny ve svém těle a semeno, jakožto pokračovatele, udrží nepoškozené.) Ve většině případů, především u rostlin, se jedná o zmnožení chromozomů (polyploidii), která vede ke zvětšení jádra, tím se zvětší celá buňka a celý organismus - pomůžu si obrázkem. 
zdroj zde
Další věcí je, že velice podobným mechanismem, ale přirozeně vznikla například kulturní pšenice, kterou lidstvo konzumuje již několik tisíciletí -a nic mu není (teda v rámci možností). 
Ano, musím přiznat, že nejsem nikterak otupělá vůči utrpení jiných... Je mi těch tvorečků neuvěřitelně líto, ale také vnímám, čeho je to důsledek. Ať se nám to líbí nebo ne, vědu jsme k tomu dotlačili my, společnost, která neustále zvyšuje svou spotřebu, vyžaduje kvantitu, ale nedbá na kvalitu (tento trend se objevil až v poslední době). A jak jinak chcete uživit takovou společnost? Pokud tady stále chceme mít nějaké lesy, rozšiřovat svá města, tak musí všechno plodit mnohonásobně více, než je "normální". A to se rozrůstáme stále víc. 
Jinou věcí jsou kukuřice a sója, které nalezneme dnes již skoro ve všech potravinách, dokážeme je totiž upravit do libovolné příchutě. Ale i toto je důsledek upřednostnění kvantity na úkor kvality. K tomuto tématu ocituji již zmiňovaný článek (sama jsem se vyjadřila již v průběhu): "Tady je další studie, která srovnávala vliv stravy z "bio", běžné a GMO sóji na pokusná zvířata (znovu bohužel placená) a která také žádný velký vliv neobjevila (jen o málo horší hodnoty hemoglobinu a hematokritu u zvířat krmených bio sójou a GMO sójou.)" Zdroj idnes.cz
zdroj zde
Proto jedním možným východiskem je začít sám u sebe a jít příkladem všem okolo, nekonzumovat, pokud nepotřebuji (nežít proto, abychom jedli, ale jíst proto, abychom žili) a upřednostňovat kvalitu, protože všechny super, hyper a já nevím co ještě markety nám nabízí jen to, co my kupujeme (tudíž jsou takovým obrazem našeho jídelníčku). 

Také bych chtěla podotknout, že lidé pracující ve společnostech jako je Monsanto nebo typu C. Venter, už podle mě nejsou vědci.. To jsou obchodníci s tím, na co přišel věděc v nich. 
A navíc.. Nabývám pocitu, že GMO jsou takovým obětním beránkem. Jako by se tyto společnosti snažili strčit lidem do pusy dudel, aby oni mohli nerušeně dělat na podstatně vážnějších věcech.

2 komentáře:

  1. Je pre mňa zaujímavé si prečítať a zamyslieť sa nad názorom študentky, ktorá sa dennodenne stretáva s témou GMO. - Ako sa vraví "na každom šprochu pravdy trochu", vnímam, že rastliny sa šľachtia od nepamäti - prečo nie? Len keby neboli zatiahnuté tieto snahy do biznisu takou mierou, že cez mrtvoly sa ide.
    Nedávno som sa opýtala výrobcu detských piškot dodávaných do sieti COOP Jednota, či fakt dávajú do cesta len vajcia, múku, vodu. Odpoveď mi prišla do druhého dňa, podpísaní traja manažeri :-/ a znela : Ano, nedávame žiadne Ečka, nič, pretože náš výrobok je suchý, nepotrebuje sterilizátory i keď má záruku 6 mesiacov. Za tým si stojíme a.súhlasíme s Vami, že sa zbytočne dodávajú inde, do výrobkov , pričom nie sú potrebné.
    Uf, onemela som. Ale verím tým chlapcom... B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je z toho odporný kšeft... Proto to pro mě už nemá co dělat s vědou. Je to smutné, ale upřímně ten prvoplánový počin chápu, tuším, kam tím mohli mířit, ale... Pak se toho chytli špatní lidé. A ti to dovedli tam, kde to je. Bohužel.
      Alexiam

      Vymazat