úterý 17. prosince 2013

Přírodovědcem na počkání: Supermarkety s dětmi? A to myslíte vážně?!

zdroj ZDE
Již delší dobu pozoruji nesourodost v jazyku, kterým jsou psány vědecké práce, a tím, kterým se dnes dorozumívají "normální" lidé. Jednoduše mám pocit, že nejsou česky, ať už je píše Brit, Francouz nebo Čech. Jak potom máme porozumět pokroku a vědě jako takové? Nabízí se otázka, zda si vůbec vědci a pseudovědci přejí, abychom znali významy jejich prací. Já si však myslím, že bychom měli mít alespoň možnost do jejich děl hlouběji nahlédnout, jelikož jsou také součástí dnešního světa. Studuji přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity, tudíž jsem schopna jim lépe porozumět alespoň v této oblasti a skrze své články je předat lidem, kteří jsou specializováni na jiná odvětví. 

Dlouhodobě se zastávám metod asistované reprodukce a "překračování" osudu neplodných párů (mám k tomu své důvody popsané v jednom již publikovaném článku - odkaz zde).. Nepovažuji to za hraní si na Boha, protože kdybychom neměli takto pomáhat, tak na to nikdy nepřijdeme nebo se tyto metody nikdy nerozšíří. Ale to je především věcí názoru, osobního pohledu a porozumění. 
Bohužel, nedávno si jedna společnost v USA (myslím, že konkrétně se jednalo o 23andme) nechala patentovat způsob, díky kterému si rodiče můžou zvolit jaké genetické vlastnosti bude mít jejich dítě - například typ svaloviny (vytrvalostní x pohotová), barvu očí a vlasů, pohlaví, atd. To už podle mě není správné, to již hraničí s eugenikou.. Dalším takovým, o něco slabším, případem jsou islamistické státy, tam když lékař vidí, že rodiče mají již tři dívky, tak upřednostní embryo, o kterém ví, že to bude chlapec. Jsem moc ráda, že v naší republice není nic takového povoleno, samozřejmě, že se lékaři a genetici snaží párům najít dárce, u kterého je pravděpodobné, že dítě bude mít vlásky a oči jako budoucí rodiče, ale jinak se vybírá jednoduše nejkvalitnější embryo. Jediným možným případem "selekce" v naší republice jsou rodiny postiženy dědičnou chorobou, která se projeví u chlapců/mužů a dívky/ženy jsou pouze přenašečky (konkrétně recesivní X - vázané choroby)
Velice hezky se k tomu vyjádřil jeden embryolog odsud z Brna, prohlásil, že by si rodiče měli povšimnout, že nejsou na nákupu v Tescu, ale plánují mít dítě. K tomu bych dodala snad jen to, že bychom si měli uvědomit, že při početí přirozenou cestou také nerozhoduje, co bychom si my, budoucí rodiče, přáli, ale vyhrává "nejsilnější". 

Žádné komentáře:

Okomentovat