neděle 8. prosince 2013

Fáďos: Minulé životy teď a tady

Zdroj ZDE

Pro lidský mozek může být někdy nepřekonatelně složité osvojit si správné vnímání reinkarnace  (těžko říct, které je správné, ale pro dnešní článek budu  níže popsaný pohled označovat jako správný). Je problém pochopit, jak to celé funguje. A to především z toho důvodu, že vnímáme čas lineárně. Stále se v komentářích setkávám se zažitým modelem, kdy minulá inkarnace přece musela být v nějakém předchozím století. Sám jsem s tím dlouho bojoval, přestože jsem věděl, že se vše odehrává teď, atp., nedokázal jsem se v tom tak nějak usídlit. V tomto mi velmi pomohla kniha R. Bacha - Jediný. Na čtení nic moc příjemného, nečetlo se mi to dobře, ale velmi si vážím toho, že jsem ji dočetl, neboť mě tak nějak podepřela.
Mnoho lidí vnímá reinkarnaci tak, že žili nějaký život například v 16. století, zemřeli a znovu se vtělili. Jenže vtělení chce nějaký čas, a tak se vtělili do jednadvacátého století, protože 'doba mezitím pokročila'. Pro nás je to přirozené, avšak dnes tento pohled budu označovat za špatný.
Za správný pohled na reinkarnaci považuji ten, kdy se vše děje současně, kdy život / svět / Vesmír nemá svým způsobem žádnou historii. Respektive má, ale vytváří si ji nyní, stejně jako nyní vytváří jak naši přítomnou chvíli, tak i naši smrt, atd. Pro lepší pochopení se pokusím využít co nejlepších příkladů.
Zdroj ZDE
Představte si, že jedete po běžné okresní cestě, řídíte auto. Přijedete ke křižovatce. V tuto chvíli (stejně jako v každou jinou, přestože je to vlastně stále ta stejná - přítomná) máte na výběr dvě (vlastně nekonečně mnoho) možnosti - buď doprava, nebo doleva. Rozhodnete se jet doprava, váš život tuto volbu zaznamená a dál se odehrává podle toho, že jste se dali doprava. Ale stejně tak dobře jste se mohli dát doleva. Vy jste sice odbočili doprava, ale ve Vesmíru existuje život, ve kterém jste se právě dali doleva. Ten život je 'naplánovaný'; ten život 'v kopii' žijete vy a odbočili jste v něm doleva. Není to však myšleno tak, že by se tato možnost 'zrodila', kdybychom odbočili právě vlevo. Svět, který je podmíněný v tomto okamžiku odbočením doleva, už existuje a stejný řidič Pavel (například) v něm doleva odbočil stejně jako odbočil doprava. Tímto způsobem vlastně existuje nekonečně mnoho životů s nekonečně mnoha možnostmi voleb. Všechny existují a všechny právě žijeme.
Do toho je nutno zařadit ještě jeden faktor. Nedávno (jak to najednou zní divně - nedávno, když víme, že to vlastně probíhá nyní) mi můj brácha Mates vyprávěl, že četl článek, ve kterém muž barvitě popisoval svou minulou inkarnaci z 18. století. Dostalo se mu toho daru, že si ji pamatoval. Do detailu vyprávěl o tom co prožil, popisoval okolní scenérie, atd. Ale s tím, co víme, vlastně v dnešním 21. století mluvil o jeho životě, který právě prožívá v 18. století. Mluví o tom, co se stalo, co se děje a co se ještě stane, přestože to vše se děje nyní. Ve výsledku vlastně můžeme říct, že si tu inkarnaci nepamatoval, ale že se na ni dokázal napojit ze svého života, ve kterém o ní vyprávěl. K lepšímu vysvětlení se pokusím co nejlépe parafrázovat úryvek z výše zmíněné knihy: "Celé si to vlastně můžeme představit jako nekonečně mnoho zlatých drah či čar, které se všemi směry klikatí a prolínají na dokonale rovné hladině moře. Všechny tyto čáry jsou naše životy. My jsme v každém z těchto životů, každý z nich právě žijeme, každý (jak na 'vlastní oči' vidíme) se line po hladině právě nyní, avšak každý se (v lineárním vnímání času) odehrává v jiném koutu historie." R. Bach ve své knize dokonce věří, že máme tu moc se tak nějak 'přepnout' do života, ve kterém jsme se rozhodli jinak a který prožívá ten stejný, ale svým způsobem jiný Pavel, přestože svými volbami jsme si vybrali právě ten, ve kterém nyní čteme tento článek.
Je vcelku zábavné, když si uvědomíme, co to může znamenat. Například já vlastně právě mluvím s N. Teslou a pomáhám mu v jeho převratných vynálezech. Nebo zrovna skáču po Marsu x).
Závěrem přeji příjemné přemýšlení nad výše popsanou problematikou a připojuji gratulaci těm, kteří v tomto žijí a osvojili si to.

10 komentářů:

  1. Fáďosi,

    dost dobrá práce! Jen bych v rychlosti chtěl dodat, že za mě, kdo má toto osvojené, tak mu asi musí hrabat, neboť to asi dost znemožňuje koncentraci na každodenní život. Zastávám názor, že je třeba se soustřeďovat na TEĎ (i vzhledem k tomu, co píšeš) - na jeden bod a nesnažit se pojmout celé spektrum aparátem, který není s to tak učinit. :-) A pokud člověku má něco napovědět v přítomnosti, echo z "minulosti" přijde snad samo...

    Patrik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Patriku v tom máš naprostou pravdu x).

      Vymazat
    2. :-) Jo a s Bachem (nikoli Sebastianem) jsem tak trochu začínal - naopak mi to připadalo jednoduché, ale možná proto, že jsem to četl jako beletrii spíše (bylo mi tehdy 17). :-)

      Patrik

      Vymazat
  2. Ještě nedávno jsem si to představoval naprosto stejně. Dnes již to vidím trošku jinak, ale také netvrdí, že správně. A to hlavně v onom "nekonečně velkém množství možností - paralelních realit". Myslím si totiž, že zdaleka ne vždy to platí. Dost možná máme v životě naplánované jisté okamžiky, kterými projdeme a přes to vlak nejede. Jde o jakési klíčové body, které nelze minout. A právě v blízkosti těchto bodů se naše možnost volby snižuje nebo možná zcela eliminuje. Nám v tu chvíli možná přijde, že jsme ve volbě svobodní, ale jde jen o zdání způsobené naším nedostatečným nadhledem na celou situaci.
    Zkusím jeden příklad (nebrat jako bernou minci, nýbrž jen jako náhodný příklad). V našem plánu (může být společný pro více bytostí najednou) je, že se vážně zraníme a jako účastník (a je jedno zda původcem nehody máme být my nebo onen účastník) bude někdo, s kým jsme propojeni plánem. Důvodů si můžeme vymyslet milión - třebas potkání se svým partnerem pro tuto inkarnaci.
    Pokud bychom na poslední možné křižovatce zvolili špatnou cestu, nedošlo by k naplnění plánu - protnutí klíčového uzlu. A v tu chvíli nastupují, nazvěme to například korekční činitelé Univerza. Ty, většinou jako "náhoda" způsobí, že odbočíme tam, kam odbočit máme. Může jít o objížďku, horší cestu, slovo "vpravo" moderátora v puštěném rádiu ve chvíli, kdy se rozhodujeme, ale také třeba o nutkavou myšlenku/přání odbočit právě tam. My to budeme považovat za naší svobodnou volbu, ale ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí.
    http://www.pentablue.net/temata/10001.html
    Ještě mě napadá film Správci osudu, případně Cafe de flore a konec konců i Atlas mraků. Není to sice úplně to pravé ořechové, ale něco se z toho vytáhnout dá :-)
    Ale to už jsme zase kousek od tématu minulých životů, i když... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takto jsem si to ještě nedávno představoval já, jenže.. Ty žiješ nekonečně mnoho životů a právě Ty jsi si způsobil ten úraz, kterým 'musíš projít', takže to splníš. Ale také přesně Ty na předchozím rozcestí zvolíš jinou cestu a dáš s i jiným směrem. Takže i když jeden z tvých já projde tím okamžikem, jiný ne.

      Vymazat
    2. Michale,

      něco takového přesně chystám jako novou DIskuzní otázku týdne - co je svobodná vůle a co je dáno. Všimnul jsem si třeba na Orgonetu, že lidi se o tohle perou skoro stejně jako v případě masožravé tematiky. Jinak jsi to moc pěkně přirovnal. :-)

      Patrik

      Vymazat
    3. Někde jsem četl zajímavou úvahu (možná to bylo v jednom z odkazů, které jsem dával). Pokud by nebyly nějaké korekční mechanismy Univerza/Tvůrce, které by běh událostí držely v kolejích daných vyšším plánem a tím do udržitelné podoby omezovaly svobodnou vůli, pak by vesmír díky vzniklému chaosu nevydržel existovat déle než 4 vteřiny. Nezapomínejme, že každý náš pohyb a myšlenka neovlivňují jen nás a naše nejbližší hmotné-fyzické okolí, ale dost možná díky holografické podobě celé Univerzum.
      Pokud bychom šli ab absurdum, pak bychom v případě přiznání vědomí každé částici (pochopitelně na jiných stupních, než je to lidské), pak by zákonitě musela vznikat každým kmitem každého elektronu nová a nová paralelní realita právě pro tento každý elektron, potažmo každou elementární částici. Vlastně nekonečně mnoho realit, protože (čistě hypoteticky) ten elektron se každý okamžik může vydat jiný směrem.
      Zajisté, lze se tu dohadovat, že svobodnou vůli má jenom člověk, ale ruku na srdce - odkud takovou informaci máme? Já například z knih a internetu, od autorů, které jsem nikdy nepotkal. Kdo z nás si toto tvrzení může na vlastní "kůži" ověřit jako pravdivé? V těchto případech jde pouze o důvěru (víru) ve slova druhých lidí, kteří tuto možnost mohou mít, ale třeba taky si to jen myslí nebo dokonce předstírají.
      Jak říkám (i tady na blogu byl tuším na to téma článek) mezi Vědět a Věřit je propastný rozdíl. Mezi těmito dvěma termíny není žádný společná bod. Zároveň ale netvrdím, že Vědět má pro život větší váhu než Věřit. :-)

      Vymazat
  3. http://imramovsky.melnicek.cz/ koukej, jaký obrázek má můj synek na nové desce:) KOUKÁM JAK BLÁZEN. Jinak, mám o čem přemýšlet, jsem na to trošku no, nechci říct blbá, ale je to na mě moc.:) ahoj iva

    OdpovědětVymazat
  4. Tiež si myslím, že existujú kľúčové body, akési rozcestníky. Človek krúži okolo, myslí si, tak či onak -a naráz je doklepnutý. Vyšším ja? Niekedy to ozaj vyzerá ako zásah shora. Ale myslím, že takto obšírne sme programovaní, a budeme sa neustále vyvíjať k tomuto vyššímu poznaniu, čo všetko môžeme. - B

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý večer, zdravím zde přítomné.
    K dané věci doporučuji přečíst pozorně a třebas i několikrát Bytí od Josefa Zezulky.
    K.

    OdpovědětVymazat