úterý 3. prosince 2013

Diskuzní otázka týdne (Patrik): Slované nebo Keltové?

Již delší dobu uvažuju o vzniku nových rubrik. Navíc od nového roku 2014 se chystají tady na SNE i velké vizuální změny, jak mě nedávno informoval navrátivší se Fáďos se svým bratrem Matesem. :-) Nuže, postupně se budeme tedy upgradovávat (vydrží-li nám internet, že)....:-)

K tomuto textu mě nedávno inspirovala Iva, když k po delší době hudebně laděnému příspěvku napsala:

"Říkám si, proč nám pořád cpou tu podělanou angličtinu, to je furt musíš umět anglicky, nenajdeš práci, děti od mateřské školky anglický pohádky, prostě nám sem cpou kulturu, která nám nepatří..." 

A já s tím naprosto souhlasím (s ruštinou jsme aspoň měli nakonec něco společného, viz také můj postoj k anglofilství ZDE). 

Asi deset let se obklopuju anglofonní kulturou, protože mám rád vesměs takové hudební interprety (další věc je, že o jiných se nemáme pomalu šanci snadno dovědět!), ten jazyk mi připadal zpěvný, je to jediný cizí jazyk, jenž jsem se učil, tedy ho ovládám pořádně atp. atp. Najednou mi ale v posledních měsících jakoby "hráblo": už mi angličtina tak nezní, daleko víc mi zní slovanské jazyky ruštinu nevyjímaje. Někde se stala chyba. Už nevím kde, ale kdysi jsem snad i narazil v téhle souvislosti na zdroj, který tvrdil, že angličtina coby jazyk popisný zapojuje do hry pouze levou mozkovou hemisféru, zatímco ruština jakožto jazyk výpravný tu pravou. O co se tato tvrzení opírají, nevím, ale připadá mi nyní důležité je zmínit. 

Zdroj obrázku ZDE
Nu a k čemu tím vlastně směřuju? Člověk si řekne: jasně, jsme přece Slovani. Což o to, naši slovenští bratři (ke Slovensku mám díky rodinným vazbám silný vztah) to mají snad docela jasné, ale s námi Čechy je to těžší. Máme tu SLOVANSKO-Árijské Védy, na něž často upozorňuje v komentářích Petr (http://astralnisvet.blogspot.cz/), mluvíme západoSLOVANSKÝM jazykem, jenže máme tu i mnoho indicií směřujících k tomu, že jsme kulturně spíše Keltové (od zachování svátku Beltaine ("čarodějnice" se v katoličtějším Slovensku ale zase třeba neměly šanci chytit) až po specifický důraz na pivo), viz ale i nedávné genetické výzkumy atp. (srov. už odkaz u obrázku).

Pochopitelně jsme jako každé etnikum už "mix". Nenapadá mě však, který národ má tak rozdvojenou možnou interpretaci své genealogie. Má diskuzní otázka týdne tedy zní: jsme spíše Slované nebo Keltové, případně proč tak soudíte? :-)

Patrik

40 komentářů:

  1. Vždycky jsem si myslel, že Slované vytlačili Kelty z našeho území a nějak jsem nepřemýšlel nad tím, že než Keltové odešli, chvilku tady se Slovany "pobyli", někteří dokonce zůstali na pořád...
    Já jsem se vždy cítil jako Slovan, ale nedokážu říct proč :D

    Mates

    OdpovědětVymazat
  2. Cítim sa ako človek európan. Žiadna územná väzba, iba sa mi črtne nejaké to dejavu práve v anglicky hovoriacej krajine. Mne sa angličtina páči, vyskočí zo mňa spontánne. Nesouzním so slovanským duchom, vôbec nie s keltskými "čarodejnickými" tradíciami. Ale že by som mala zasterilizovanú pravú hemisféru to popieram. :-D
    Myslím si, že máme echá z nie dávnych predošlých životov, takže ak ste boli Sloven, cítite to i teraz. B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím souhlasit, osobně také necítím žádnou vazbu, nevnímám sebe nijak vyhraněně jako toho či onoho, prostě jsem. Někdy se přistihnu, že necítím ani vlastenectví.. To obzvlášť když sleduji, co se děje ve zdejší politice. Ale krása naší země naštěstí tkví jinde.
      Alexiam

      Vymazat
  3. Někdy v sobě cítím Slovena a někdy Kelta. Dost možná jsem byl obojím... Kdoví, čím jsme si v minulosti prošli. A možná jsme si měli vzít z každého něco.
    Pro Patrika - Pivo Kelt také vůbec není špatné :-)
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Kelt_(pivo)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D ano Petře, znám, ale je divné, že ho mám jednou do roka na Slovensku a už jsem se toho docela přepil...ako že neviem, kde sa stala chýba. :-D (pro ostatní - nepiju na kvantitu, ale na chuť a ze slovenských mě asi po Keltu zaujal Šariš...rozhodně nedoporučuju pro milovníky hořkosti Zlatého Bažanta).

      Patrik

      Vymazat
  4. Můj názor, který je složený z toho, co vím a z toho, v co věřím, je, že rasová příslušnost se může během inkarnací měnit. A na základě tohoto mohu zase jen spekulovat, zda se celou linií inkarnací táhne hlavní genetická příslušnost k jedné jediné rase (pochopitelně zabarvována mísením) či s každým vstupem do těla se ta hlavní rasová příslušnost mění.
    Právě i v tomto směru je v dnešních informacích hodně nesrovnalostí. Proč? Nevím, možná záměrně, možná špatnými závěry těch, kteří se tím zabývají a je jedno zda jsou svým zaměřením více vědci nebo zkoumající více neviditelné sféry světa. I tato otázka byla sáhodlouze, vlastně se táhla od počátku ke konci kontroverzního textu, na který bylo upozorněno Vlabi u nás na blogu.
    Mohli bychom tu rozvinout zajímavou debatu zasahující do témat jako jako je buněčná paměť, struktura DNA včetně její funkcí a provázaností s celou lidskou multidimenziální bytostí, inkarnacemi, patrně i osudem - Cestou (plánovaným vývojem) jedince atd. atd. Avšak zda bychom se dobrali k nějakým zaručeně pravdivým informacím, to opravdu nevím.
    Takže z mého pohledu jsou jako odpověď možné oboje varianty. Pokud bych se měl tímto tématem zabývat, musel bych si sám sobě položit otázku jaký důvod to asi má a jaké dopady pro naší současnou inkarnaci. Co mě tak rychle napadá, jednou možností by mohla být efektivita vývoje jedince i celku (viděno z pohledu všech možných stupňů fraktálního uspořádání) založená na různorodosti a tím pádem na mnohonásobně (nekonečně?) větších možnostech, což vede k většímu množství zkušeností.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michale,

      tím textem myslíš to Amenti?

      Jinak v rychlosti: je to velmi důležité téma, kterému je třeba podle mě věnovat pozornost. Zase jsi toho řekl více, než lze běžně očekávat. :-) Mám vlastně podobné teorie a týká se to i pohlaví - střídá se to na základě toho, jak jsme kdy pohořeli a nebo univerzálně v rámci rovnováhy?

      A díky už za tenhle dnešní koment!
      Nyní musím do hajan. :-)

      Patrik

      Vymazat
    2. Míšo, to jako myslíš, že bych mohla být v minulém životě ještěrka, nebo prostě jiná rasa než člověk, no to by se mi teda nelíbilo . . . dobrou noc iva

      Vymazat
    3. Patriku,
      víš jak se vyhýbám větám, kdy říkám, že něco takové je nebo není, ale v tomto případě to tak s čitým svědomím udělám: Ano to samé platí i u pohlaví.
      Na základě čeho se tak děje, nevím. Možná z obdobných důvodů - zvětšení rozsahu množství zkušeností? Krom dalšího pochopitelně.
      Otázkou historie a vzniku člověka se ve většině knih zabýval (Slovany a Kelty především) i náš spisovatel - Ivo Wiesner. Pokud mohu odhadovat, pak se soustředil jen na specifický výsek celkové historie, o které je zmiňováno v překladu textu od Petra Pinguina. V obou případech šlo (i přes hodně rozdílné typy zdrojů informací) o dost shod na to, abych se nad obsahem více zamyslel.
      Pokud přijde v dlouhých zimních večerech nuda, může být právě toto jejich vhodnou výplní. :-)

      Vymazat
    4. Jo, tak nějak to asi bude ... Čím víc prostředí, národností a zemí během inkarnačního (spirálového) koloběhu duše vystřídá, tím víc má zkušeností potřebných pro svůj vývoj. Proto se třeba teď můžeme cítit víc naklonění nějaké národnosti, kde jsme prožili více nedávných životů, ale z dlouhodobějšího hlediska to je podle mě úplně jedno.

      A taky přidám něco dalšího - už jsem se i setkal s myšlenkou, že duše žije paralelně více životů ve více tělech. Vyspělá je na to dost, tak proč ne? :)

      Vymazat
    5. Spiiiidy,
      k tomuto názoru (paralelní existence ve vícero tělech/realitách) se přikláním i já. Důkaz sám pro sebe v tomto ohledu učinil Robert Monroe, který se mimochodem i dobře čte (obzvláště druhý a třetí díl jeho trilogie).
      Myslím, že i některé typy snů by se daly takto vysvětlit, ale to už bychom byli daleko od tématu. :-)
      Nejlépe to pro mě asi zatím vystihla Vlabi přirovnáním k těm autům a terénu.
      Apropo navážu tímto k předchozímu článku - film Atlas mraků. Tam i pro "naše" téma bylo nápověd více než dost :-)

      Vymazat
    6. Ivo:
      Ale jdi! :-) Zde pojmem rasa mám na mysli rasy člověka. U potvor šupinatých a podobných bych spíše volil pojem "druh".
      Nejsem si jist, ale přehazování až takto odlišných "aut" (spíše už jen dopravních prostředků než aut) možná není ani reálné, ale to už bych se pouštěl na pro mě hodně tenký led. Možná ještě tak v rámci vývoje od - do, ale že by jednou Slovan, potom nějakej varan, pak zas potvora šedivá, nato hnedle Indián, to mi prostě nesedí. Zajisté v tom je nějaký řád. Takže být zaneřáděným neřádem už snad néééé :-)

      Vymazat
    7. M: Jo, pravda, v Atlasu Mraků to bylo znázorněné hezky, i když mi přišlo, že tam se nebere v úvahu více životů najednou, ale spíš jejich střídání. Ale už to bylo jistě pros soustu diváků těžce stravitelné, takže se nedivím, že tam víc nedali.

      No a k tomu dalšímu - rozhodně si nemyslím, že bychom střídali existence lidské bytosti a k tomu ještě repťošů a kdovíčeho ještě, to ne.

      Vymazat
    8. Krásně zde uvažujete...jen debata Michala a Spiiidyho by šla rozvést v nějakou knihu. :-)

      Michale, v tom Wiesnerovi mám mezery, budu muset dohnat.

      Srdečně
      Patrik

      Vymazat
  5. Mně odmala vždycky víc fascinovala keltská kultura, počínaje stylem života, před pohled na svět, tradice až po hudbu. Keltskou a potažmo dnes Irskou hudbu přímo miluju, a nejsem schopen ani říct proč ... prostě mě hodně přitahuje, daleko víc, než např. Rusko a podobně.

    A taky ... whisky > vodka!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D

      Taky mě víc táhne to keltské, mohou to být ozvěny minulosti, vnímavost aury této země na hlubší úrovni, cokoli...jednou třeba budeme cítit záchvěvy z tohoto života, jako že myslím, že ho teď máme všichni zajímavý vzhledem k opravdu už viditelnému přelomu věků.

      Patrik

      Vymazat
  6. kdo ví, jak to tenkrát bylo. . . někde jsem četla, že slované, kelti a češi, že to je odlišné, ale kdo nám to potvrdí. Věřím, že to má co dělat s DNA, energií a manipulací. . . vůbec si chci už delší dobu udělat čas a něco si někde najít a přečíst na toto téma. Stále mě to dráždí, nemám nic proti tomu, aby se lidé učili cizí jazyky, spousta lidí má k tomu talent. Proč ne, jen mi vadí, že se nám ta anglina tak nutí, že je to podezřelé. No a angličani přitom děsně šišlají:))))) je to roztomilé. . . věřím, že češi a slováci jsou velmi významní, proto si dává vrchnost tolik práce, aby z nás dělala aucajdry, stále o nás tolik usilují, stále nás rozdělují, česká a slovenská historie je tak divně zhamlžená, je to celý podezřelý. . . . TO SE MUSÍ VYŠETŘIT:)))))) ahoj iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo,

      jasně - obdivuju lidi, co pojmou mnoho jazyků a proti anglině jako takové nic nemám. Kupříkladu T. G. Masaryk jich měl v repertoáru 13. :-)

      Tvé otázky jsou na pováženou...ostatně jako vždy. :-) Snad se víc rozepíšu zítra, umožní-li mi to denní režim. Díky!

      Patrik

      Vymazat
  7. Ještě stručně (místa je tu dost) děkuju všem, co zde zanechali komentář - včera jsem se už bál, že Vás tato rubrika nechá chladnými! :-)

    Dobrou noc,
    Patrik

    OdpovědětVymazat
  8. Pani Iva tu spomenula angličtinu. Stretla som sa práve u anglicky hovoriacich ľudí rešpektom k Slovanom. A obdivovali našu kreativitu, že z ničoho vytvoríme zázrak atp, napr. stavbári. Keď som odchádzala z UK povedal mi pan domáci, : BOžena, ty za dva roky rozprávaš anglicky a ja zas len ten nedokonalý pozdrav viem." Dobry den... " zašušľľal. :-)
    Tvrdili mi angláni, že sú leniví. preto umožňujú prílev ľudí z východu aby sa pomiešali gény a oni tým získali akýsi nový drive - teda šmrnc.
    Na cestách som nestretla človeka, ktorý by mi dával spoznať pohrdanie, že som z východu. Naopak.
    Ak sa ešte pristavím u samej seba, u záujmu či nezáujmu o Keltov, Slovanov, viem, že je to aj otázka ponoru do otázky. Keď som ako mladá nemala rada ľudovky, a potom tancovala práve v takom súbore, aj ony mi začali vchádzať do naturelu. A spriatelili sme sa.
    Myslím si, že úprimný záujem vytvára väzbu k téme, až môžeme byť niekedy prekvapení. Pikantné je, že Kelti sa mi dostali pod ruku cez darček - krásne vydanie Keltského tarotu. Tož tak ma univerzum cibrí . :-) B
    B

    OdpovědětVymazat
  9. Podle zpráv od lidí, kteří prošli regresí, je zřejmé, že Vědomí se neváže k jedné konkrétní rase. Jednou je indiánem, podruhé Číńanem, pak třeba hotentotem, někdy ženou a jindy mužem. Obvykle se neváže k určitému území. Stále je to však totéž Vědomí, které jakoby zkouší, jak se v kterém autě jezdí.
    Ale nejspíš si vybírá vozítko podle terénu, do kterého se zrovna chystá.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne VlaBi - ťahalo ma k šamanizmu, až som to skúsila a išlo mi ako po masle. Po rokoch mi jedna vidiaca osoba povedala, že som šamankou už bola. Mnohí ľudia, čo ochorejú, napr. môj lekár má Alzheimera, slovensky už nerozprával skoro nič, ale krásne vety povedal spontánne anglicky. B

      Vymazat
  10. Vla Bi, myslím, že žádná jiná, než lidská rasa neexistuje. Jsme stejní lidé, jako asiaté, nebo afričané, lidská rasa jen jedna, ostatní je jen manipulace, která má stavět proti sobě národy. Stejnou funkci mají i různé jazyky, kterými se na zemi mluví. . . . . jinak s tebou souhlasím, že to tělo je futrál, který má určitě nějaký konkrétní tvar, pohlaví a barvu:)))) prošla jsem regresí, ale byla jsem bílá žena, možná proto si nechci připustit, že bych byla kdy mužem, ta představa mě děsí:) IVA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo:
      Jsem se teďka urazil. Ne že bych byl teda muž, spíše jen takový mužíček nebo polomužíček, ale že by muž byl futrál, který by tě měl děsit? Má to své nesporné výhody - třeba nemusíš .... :-)

      Vymazat
    2. Ivo,
      gentici by s tebou asi živě nesouhlasili, ale rozumím ti, jak jsi to myslela: Jsme jedné krve, ty i já...
      Máš můj plný souhlas :-)

      Vymazat
    3. Nojo, Michale, srandičky, srandičky a spíš mi řekni, jestli už pečeš:) pamatuji si, že vloni už jsi upekl a dokonce děcka už stihla všechno sníst:)) kdyby bylo nejhůř, tak písni, pošlu Ti pár kg cukrátek:))) SI TO ZASLOUŽÍŠ:) Vánoce neslavím, ovšem peču pro děti, protože jim to chutná, pro sestru, protože je líná, peču pro mamku, protože . . . . atd. . . . hezký večer všem i genetikům. . . zdravím VlaBinku a všechny zde. . . . . iva

      Vymazat
    4. :-D Michale, soudě na základě toho, jak vystupuješ na netu, jsi za mě ne jen Michal s velkým M, ale i muž s velkým M! Neschováváš se zbytečně za diplomacii, neutíkáš od vyřčených otázek a nepředkládáš nic jako instantní pravdu, kterou je už jen třeba zalít horkou vodou...

      ...a tím mohu navázat na Ivu: setkávám se čím dál víc s chlapy, co pečou cukroví a považuju to paradoxně za další rys pravého mužství! :-D Jako bez legrace, má to šmrnc.

      Srdečně
      Patrik

      Vymazat
    5. Víte, čeho jsem si všiml já? Možná je to jen nějakým osobním informačním filtrem, ale u Slovanů snad jako jediných jsem nikdy nezaznamenal, že by někdy vedli dobyvačnou válku kvůli území (krom války obranné pochopitelně). Nevím o tom, že by někdy násilně chtěli rozšiřovat svá území na úkor někoho jiného.
      Ani v pohádkách, bajkách apod. Prostě nikde.
      Jsem sice taky hlava horlivá, ale v tomto se cítím obdobně. Druhým nic neberu, ale své si budu nekompromisně bránit. Takže pokud bych měl odpovědět na téma článku, pak já rozhodně kopu za Slovany.

      Vymazat
  11. Ahoj všem, po letech ve Skotsku jsem byl přetaktován-jinak to neumím nazvat, jedním setkáním s profesorem historie a AJ, říkal, že byl v Praze a dokonce potkal i Moraváky a já na to, však ja su z Moravy a on na to: waw, Great Moravia! On byl tak nadšený a mluvili jsme spoustu času, nevím co se stalo, něco mi předal a já začal hledat, v sobě i na internetu a hle..v té době Moravy to byli časy sjednocení všech Slovanů! Co když nám to chybí? Co když vnucená katolizace Franky měla záměr odstínit naši bohovskou spiritualitu? Je to pro mě zajímavé páč i hluboko v amazonii při indiánských rituálech mi bylo ukázáno, že hledám něco jinde, když to mám před nosem doma, stačí jít do přírody. A tak to dělám a cítím, že jsem učen o všem co potřebuji. Tak to je můj příspěvek. Mnoho štěstí všem cítícím bytostem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za cenný příspěvek!

      Ještě bych rád dodal pro všechny k tématu, že nejeden spirituálně založený národ, měl i z našeho pohledu mnohé stíny, z nichž mrazí. Vizte například už keltskou zálibu ve sbírání lidských hlav.

      Patrik

      Vymazat
    2. Nevím, proč to říkám, ale nejsme, ani jsme nebyli potomci keltů. Vede mě k tomu stejná síla, kterou jsem už ve 4 třídě ZDŠ oponovala soudružce učitelce, když nám tvrdila, že pocházíme z popic. Došlo to tak daleko, že jsem jí řekla, že , jestli ona je z opice, tak já teda ne. Nesměla jsem se pak koukat na telku celý měsíc:))) , dobrou noc. iva

      Vymazat
    3. Ivo,

      máš můj obdiv! :-o :-D

      Patrik

      Vymazat
    4. Ivo:
      máš na svědomí mojí klávesnici - je poprskaná od kafe a napůl rozžužlané sušenky. Kam mám poslat fakturu? :-)

      Vymazat
    5. jak to, že u počítače patláš kafe a sušenky, no počkej, to si vypiješ:)))))IVA

      Vymazat
    6. Ne ne,
      to bylo jinak. Přesně to znělo takto:
      "Fíku, to si vypiješ!"
      A Fík řekl: "Tak jó." :-)

      Vymazat
  12. Patriku, to je možná jen takový blábol, ale je to jen to málo, co jsem schopná zachytit A PAMATOVAT SI.:) iva

    OdpovědětVymazat
  13. V rozmanitosti původu určitě nemáme na Američany :) Podle výzkumů jsme samozřejmě z největší části Slované. Avšak je pozoruhodné, že se má tolik Čechů i keltské kořeny.
    Já na to pohlížím trochu s úsměvem. Jsem rád, že část z nás má předky z významného starověkého národa, ale jistě jsme spíše Slované.
    Ale to, že jsme Slované-Keltové z nás činí velmi unikátní národ!

    OdpovědětVymazat
  14. MichalB: Slované určitě vedli mnoho válek, problém je v tom, že je nikdo nezaznamenal. Například Hunové se proslavili jen díky tomu, že bojovali proti Římanům, kteří je zmiňovali ve svých písemnostech.
    Pokud vím, Slované válčili častokrát s Byzantskou říši a místo velkých bitev podnikali spíše nájezdy. Jinak při své expanzi nebyli zaznamenáváni jako dobyvatelé od původních obyvatel, ale jako sousedé od Franků a Řeků.

    OdpovědětVymazat