úterý 4. prosince 2012

Co (rádi) snídáte? :-)

A tak dnes trošku netradičně a možná i vlastně na odlehčenou: co (rádi) snídáte? :-)
Včera ráno jsem si říkal, že odpověď na tuto otázku závisí na tom, kolik na sebe máme ráno času, resp. kolik jsme ho ochotni do sebe investovat. To není samozřejmost. Byť je totiž snídaně podle mnohých zdrojů (nebo babské moudrosti?) nejdůležitější jídlo dne, její výběr bývá v dnešní době předurčen mírou našeho "spěchání do nového dne". Všichni taky dobře známe rozdíl mezi snídaní všednodenní a víkendovou, kdy míváme většinou více času.  Když čas nemáme (a tato doba je tak schválně nastavená) nebo se nám to zdá (mayský kalendář), kupme si hotové ochucené jogurty, instantní obilné kaše a podobné věci - já to neodsuzuji, naopak sám občas tyhle věci s chutí konzumuji (Spiiidy podstatu této odsouzeníhodné záležitosti perfektně vysvětlil ZDE :-)). 

Někdo radši slané snídaně, tak si namaže chleba a tam už je vlastně ona ochota (čas?:-)) pro sebe něco udělat. Osobně jsem si ale (pokud zrovna není doma nic typu "ihned-zkonzumuj") zvykl na "udělej-si-sám" sacharidové snídaně. Dobře se po nich cítím a ještě si pochutnám (to zní jako nějaká reklama!). Malý návod:

1) základ (bílý jogurt a nebo ovesné či jakékoli jiné vločky, chutné jsou např. kukuřičné) - zalít mlékem či horkou vodou, aby se vytvořila nějaká základní hmota (lze přidat med)
2) to nejlepší (ovoce umožňující různé kombinace typu jablko/hruška + skořice nebo banán + strouhaný kokos atp., různé typy ořechů a k nezaplacení jsou samozřejmě rozinky, což je samo o sobě sladidlo)

Super je to, že můžete vytvářet každý den originální snídani z poměrně stereotypních surovin (a myslím, že naši předci na této bázi stavěli i obědy a večeře). 

TADY zase jiný tip (ze zdroje pochází i obrázek ilustrující tento článek) a nezoufejte, některé kroky jako večerní namáčení vloček se dá v klidu obejít! :-) Fantazii se meze nekladou a já jakožto někdo, kdo nevaří (a nebo do sebe nechce investovat čas, tak radši studenou kuchyni), můžu říct, že si vyloženě užívám, že při přípravě "sacharidové snídaně" vlastně tvořím a chutná mi o to víc, než když si namažu třeba jen chleba. :-)

Existují i názory vycházející z čínské moudrosti (viz např. ZDE) a ty tvrdí, že do 14.00 se tělo čistí/regeneruje, takže je dobré jíst v této době méně nebo dokonce nejíst vůbec, což znamená vynechat i snídani. Snídaně je ale radost! Člověk pak dokonce v průběhu dne může sníst i nějakou tu "prasárnu", ale vždy vyhrává onen zásadnější pocit z celého dopoledne, že mám do začátku dne v trávení zdravé věci, co mě dobily! Těžko se to popisuje slovy, ale tento pocit mi jen potvrzuje, že snídaně JE nejdůležitějším jídlem dne, co hraje obrovskou energetickou úlohu pro každodenní mód fyzického těla, jenž má i vliv na psychickou pohodu. 

A co Vy? :-)

Patrik

17 komentářů:

  1. Nesnídám :-), vlastne snídám pohár vlažnej vody a kafe. Občas sa donutím predtým nasypať si do pusy hrsť nejakých šupiek - chipsov, sladkých. Držím sa zásady :
    jem keď mám hlad,nie kedy sa patrí.
    Vyšla som , z toho, že tak fungujú tibetskí mnísi, jedia až keď si telo zarobí ... čo je cca hodinu až dve po zobudení.
    BED


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano Patriku, ty rodiť myslím nebudeš :-DD a ja som v tehotenstve vždy pribrala parádne až 21 kilo, a krátko potom som bola na váhe ako predtým. Je to samozrejme i v genoch. V detstve sme jedli stále to isté, mlieko, čaj, zemiaky, kapusta, masť, málo másla, v nedeľu mäso.Dvakrát trikrát v mesiaci jogurt :-/ Jesť pre mňa bola "otrava", som vzdušný živel, žijem hodne z prány. BED

      Vymazat
    2. Stereotypní strava a pozitivní myšlení je klíč k dlouhověkosti. :-))

      Vymazat
  2. Ráno (6 hodin - pro někoho už dopoledne :-) ) maximálně, ale taky zároveň minimálně kafe a nějakou sladkou sušenku. Na nic jiného nemám ani hlad, ani chuť. Další jídlo až když je opravdu hlad a to je až právě kolem té 12-14 hodiny. O doporučeních mám své názory. Stejně jako Bed - jím až když mám na jídlo chuť (a samozřejmě i čas). Díky hladu si ho ale taky náležitě vychutnám i když je to třebas "jenom" starý rohlík :-)
    Můj názor je, že právě hlad dokáže "strávit" nezvané a nepohodlné nájemníky v těle velice efektivně. Zkrátka zbytečné darmožrouty v těle živit nenechávám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, to je taky správně! :-)

      Je fakt, že je veliká chyba, když člověk furt jí, bez toho aby předtím pociťoval hlad. Když máme hlad, strávíme pak takřka cokoli vlastně. :-) Když se cpeme každé 2 hodiny, tak asi nic moc...

      Patrik

      Vymazat
    2. jj Michale, starý rohlík.... Bed

      Vymazat
  3. No ano člověk má jíst když má hlad,můžu to tak dělat,protože nejsem podřízená žádnému režimu.Ráno si dám chleba a mám vystaráno až do odpoledne.Řekla bych čím jednodušší jídlo,tím líp pro tělo,něco jak dřív vařily naše prababičky.Když jsem od jedné paní prodavačky slyšela,jak pekárny si od nich berou zpět starý chleba a pak ho zase rozdrtí zpět do těsta,tak už mi přestalo být divný,proč on je třeba už třetí den plesnivý a jako piliny.Peču chleba doma,přidám celozrn. mouku,nějaký semínka a přesně vím,co jsem si do něj dala.Žádný kypřidla a vylepšovače chutí nebo vlasy z Číny :).Lidi jedí hodně, protože to co jí,nemá žádnou výživovou hodnotu.A do čeho nevidím z čeho to je,tak si to prostě nekupuju.T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žít z "vlastní zahrádky" je asi nejlepší, co může člověk v dnešní době udělat. Jen málokdo má čas si pěstovat hromadu surovin na zahradě (kterou také ne každý má) a celoročně se o svůj grunt starat. Je to škoda, ale také je to na nás, čemu věnujeme čas.
      Rodiče poslední dobou taky začali péct doma. Nadávky na kupovaný chleba jsem doma slyšel snad celých mých 19 let, tak se do toho konečně obuli...a stojí to za to x).

      Vymazat
    2. Fádo,do mne taky pořád valili,upeč chleba,upeč chleba,no tak jo :).No a ted vlastně jedí jen ten chleba a něco málo k tomu,třeba topínka s česnekem a máslem :).T.

      Vymazat
    3. S domácí pekárnou čerstvý křupavoučký chleba zvládám i já a to už je co říci.
      Jen je problém ho krájet, protože je to opravdu křupavé a čekat až vychladne je nervydrásající a mnohdy neuskutečnitelné. :-)

      Vymazat
    4. Chuťově je to něco nesrovnatelného s tím, co se běžně prodává. Domácí chlebíček nebo houska jsou skvělé i jen tak samotné, nebo jen s máslem. To je panečku dobrota x).
      Nojo, čemu člověk věnuje svůj čas, toho se mu dostane x).

      Vymazat
    5. Jojo pánové je to tak,nikdo nechce čekat až to vystydne páč je to tak strašně dobrý,prý je vtom i tajná ingredience-láska,říkala Bětuška :)Jo a domácí pekárna,to takhle jsem jednou pekla chleba a najednou buřina a z pekárny je míchačka a peču to ted v troubě na ohníčku a to je teprv dobrota,však brzo uvidíte :).T.

      Vymazat
    6. Pravdu díte. :-))

      T.: Jak brzy uvidíme? :-o

      Vymazat
    7. Brzy,brzy broučku.Perinbaba-kvetový sneh - Aďa.wmv T.

      Vymazat
  4. Obcas ranajkujem, obcas nie. Casto nieco sladke z predchadzajuceho dna. Biely cukor sem, biely cukor tam, telo aj taku energiu potreuje, len nie vela. kafe s mliekom je povinne :-D Chlebu mam tendenciu sa vyhybat, tiez som uz pocul vselico. Zasavam nazor, ze ked telo potrebuje, tak si vypyta. Ked nepyta, nie je treba. Nedavno som tiez zacal sledovat tattvicky cas, a konstatujem, ze citim posun vpred. V cervenej tattve (tejas) staci telu menej a je spokojne s jedlom a aj to, co by mohlo uskodit, neukodi.
    Link na tattvy:
    http://tatvy.neco.cz/
    Ylly

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za zajímavý komentář a zajímavý link! :-)

      Vymazat