čtvrtek 12. prosince 2013

Diskuzní otázka týdne (Patrik): Osud nebo svobodná vůle?

Milí čtenáři,

Fáďos svým nedávným cenným článkem (ZDE) a MichalB svým kvalitním komentářem pod ním načali  nebo snad přednačali –  otázku, kterou jsem měl v plánu sem už delší dobu explicitně hodit. :-)

Díky dvěma zmíněným spoluhledajícím to nemusím však nijak dál rozvádět, takže zkrátka: je život více daný (osudem) nebo je více o tzv. svobodné vůli? Případně tipy na poměry. :-)

A možná dále: máme nějaké empirické prostředky, jak to spolehlivě zjistit, nebo to náleží pouze jedincům s více vyvinutou intuicí a lidem více vnímavým vůči synchronicitám a znamením kolem sebe? 


 
Zdroj ZDE
Mimochodem se v této souvislosti mrkněte na zdroj obrázku, je to velmi zajímavé. Stručně: Japonci si chtějí prý osud modifikovat tak, že si nechají operačně upravit čáry v dlani. Ano, je to síla. Z toho je nám ale samozřejmě mimo jiné jasné, že tím pádem věří na korespondenci mezi těmito čárami a životem samým. Tato korespondence již byla empiricky prozkoumána například u sportovců a je tedy potvrzená i oficiální vědou (viz knihu Osud v dlani od Johnnyho Finchama).   


Patrik

20 komentářů:

  1. Osud je proud, a Ty jsi to koryto, kudy teče.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nemůže to být obráceně?

      Vymazat
    2. Ty si kreator, architekt, staviteľ, kolaudátor, užívateľ...vsjo v jednom. B

      Vymazat
    3. V: Může i nemusí. A o tom to je. :)

      Vymazat
  2. Normálně se tomu vyhýbám, ale abych (čistě z lenosti) nepsal, co jsem už jednou splácal do kupy, dávám odkazy na můj názor týkající se tématu:
    http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/2013/05/uvaha-je-osud-nemenny.html
    a
    http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/2013/04/je-vse-tak-jak-ma-byt_9734.html

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem přesvědčen, že si své místo na zemi, v rodině a v životě tak trochu volíme už před příchodem na Zemi, takže už jaksi prenatálně jsme tvůrci svého osudu :-) Nicméně vše se vyvíjí, nic není neměnné a jsem skálopevně přesvědčen, že i nadále v životě můžeme směr svých kroků směřovat a měnit podle toho, jak se vyvíjíme. Jak řekl jeden moudrý muž "Jen idiot zůstává věrný svému přesvědčení celý život". Nic není jednoznačné :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Trochu to zamotám:
    Co je osud? Je-li to - jak já tomu rozumím - plán "duše" pro příští inkarnaci, pak už to je vlastně realizace její svobodné volby. Převedeme-li si to na společného jmenovatele, pak by zmíněná opozice měla znít spíš "svobodná volba duše" vs. "svobodná volba ega".
    Ale rozhodně bych k tomu ještě přimíchala karmu, protože ta do toho má oběma dost co mluvit. Ať to není tak jednoduché.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice to není jednoduché, ale za mě to Vla Bi vystihuje nejlépe to, jak to s námi je. :-) Tím pádem už možná ani nemusím rozepisovat svůj postoj - a všimněte si, že v rámci této rubriky jen nadhodím otázku a "moderuju", nepředkládám svůj názor na věc, alespoň ne hned. :-)

      Děkuju všem - Spajdy, Petře a další. :-)

      Patrik

      Vymazat
  5. No, moje zkušenosti s touto oblastí je zatím:) tato. Vracím se zpět, vybírám si kam , protože musím a chci. Žiju tak, jak si to vědomě a i nevědomě plánuju, to je to moje hledání, kdo jsem, co jsem, proč jsem dcera téhle matky, proč mám tuto dceru, tohoto syna, co s nimi mám společného atd. . . . musí existovat mezi námi lidé, kteří to dělají už vědomě, důkazem pro mě je například tento článek, pokud máme společné vědomí, tak tyhle témata nám samočině od těchto lidí přicházejí do hlav a srdcí. . . . . pobavila mě zmínka o tom, že si japonci operativně mění čáry na ruce:) . . . . čáry na ruce, zejména čára života se během života mění podle toho, jak se rozhodujeme, riskujeme atd. Tak bych řekla, že jsou to vyhozené prachy za plastiku:)))) AHOOOJ IVA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak Ivo. :-D

      Co dodat? Snad jen můj vlastní názor do diskuze, ale to asi až naplno zítra či pozítří, protože už klížím...chci alespoň popřát tímto všem přítomným dobrou noc. :-)

      Patrik

      Vymazat
    2. *** , aj tebe Pati, lebo "bolo prezieravé" si ťa naplánovať do cestičky v tomto živote.:-) Dík i ostatným tvorcom blogu a komentátorom, je naštartované, ideme hore !!! B

      Vymazat
    3. Díky moc Bed, ale s entuziasmem jsem ve vší skromnosti poslední dobou velmi opatrný. :-)

      P.

      Vymazat
    4. ale, no ?
      Pikoška : Japonci /najmä ženy/ si v ostatnom čase dávajú zväčšovať oči, poevropšťovať :-/. OSUD alebo SLOBODNÁ VOľA ? B

      Vymazat
  6. Cim viac naplname svoj osud,tym viac mame slobodnej vole(pretoze nam ide jeho naplnanie rychlejsie tak mame viac casu na slobodnu volu-co je vpodstate ako bonus-odmena:-)! Mailo

    OdpovědětVymazat
  7. Este snad treba brat v uvahu ze je..1osud jednotlivca,2osud ludstva,3osud univerza... co to obnasa iste popremysla kazdy sam.:-) Mailo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mailo,

      děkuju za tyto příspěvky! To, co píšeš, je podle mě důležité, aby tu viselo lidem na očích. :-)

      Patrik

      Vymazat