pondělí 14. ledna 2013

Spiiidy o času

Ahoj,

věděli jste, že každá přímka je jen část libovolně velké kružnice? A každá rovina část povrchu koule? A každý prostor ... oukej, dál už zabíhat nebudeme :P Prostě víte jak, jinak by ani ta přikaždépříležitosti omílaná propojenost snad ani nebyla možná ... no. Prostě staromódně - zakřivení prostoru, fyzika a tak, znáte to.

Vezměte si třeba takovou rovnou silnici tady na Zemi ... kdybyste ji prodloužili a jeli po ní dál a dál a dál, tak byste zas nakonec dojeli do stejného místa, odkud jste vyjeli. To by nemělo být žádné překvapení, ale napadlo někoho, že by se to mohlo stát i při mezihvězdných letech ve vesmíru? (teď čistě fantazíruju, ale možné to je, tož no ni?)
Silnici vidíme rovnou proto, že jsme natolik blízko, že je její zakřivení pro nás prakticky nerozeznatelné ... jedeme po kružnici, a přitom to tak nevypadá *povzdechne si nad nedokonalostí lidského vnímání a jiskry dokonalosti, kterou jí propůjčuje fantazie*

Aha, já tím chtěl něco říct *poškrábe se na hlavě* No, totiž ...

Čas.

Všichni moc dobře známe klasické lineární vnímání času: minulost -> přítomnost -> budoucnost. Takhle vidí čas naše mysl. Příčina způsobuje následek, jinými slovy jedná se o kauzalitu.
Minulost je jednou daná a neměnná, z ní povstává naše přítomnost, ve které se můžeme dohadovat o budoucnosti. Plyne den za dnem, jako korálky na provázku.
A co se stane, když z provázku uděláme náhrdelník a někomu ho uvážeme kolem krku? Nejen, že bude hezčí (:D:D), ale také se nám z lineárního času stane cyklický, jak nás ráčili upozornit Mayové a jiné a jiné "primitivní" kultury. Ne, vážně - trhací kalendáře už nejsou IN. Zapomeňte na ně, pořiďte si ty s ozubenými kolečky, a nemusí to nutně být tzolkiny.
Ano, s více ozubenými kolečky, čtete správně. Čas není jen jeden náhrdelník, ale je jich tu moc, jako na přehlídce ... nemusí to být nutně náhrdelníky, ale třeba spirály, pokud sem zahrneme i vývoj (zamyšlení o spirálách na začátku tohoto článku).
A ty se různě protínají, překrývají, ovlivňují a tančí spolu v té symfonii, která si (ne)říká Vesmír.
Jak jinak by byly možné ony zvláštní věci jako (ne)náhody, synchronicity, prorocké sny, déjà vu, opakovaná setkání, znamení, vidění do budoucnosti, tvorba myšlenkou a srdcem, ovlivňování reality a milion dalších věcí?

Atlas mraků! Tam to je! Kdo neviděl, koukat! Hned! *zcela iracionálně mu zazní v mysli*

(horní obrázek: jak si lidé myslí, že čas vypadá; spodní - jak čas skutečně vypadá; cause - příčina, effect - následek, past - minulost, present - přítomnost, future - budoucnost)

P.S.
Někde jsem četl článek o zajímavém výzkumu.
Zjistili v něm, že studenti, kteří si po skončení testu přečetli skripta/materiály/správné odpovědi, měli prokazatelně a signifikantně lepší výsledky, než ti, kteří tak neučinili. A také, že správnost odpovědí v testu byla vždy větší, pokud byly správné odpovědi už někde předpřipravené. Když nebyly nikde napsané, výsledky testů byly horší.
Zvláštní?
Jen pro trhací kalendář.

Víte, občas je to holt maglajz.
A díky za něj.
Fakt.

Mějte se,
S.

Vystavil: Patrik

Žádné komentáře:

Okomentovat