středa 23. ledna 2013

Adam Benda: Solární maximum 2012-2014 započalo

Vyvrcholení sluneční aktivity očekávané v letech 2012 - 2014 již probíhá. První náznaky tohoto maxima se objevily již koncem roku 2011, teprve však s odstupem času je možné průběžné chování Slunce vyhodnotit a vyvrcholení jeho aktivity potvrdit. Na základě dat získaných od agentury NOAA soudím, že se právě teď Slunce skutečně nachází v maximu svého cyklu. Ukončení momentálního maxima zřejmě nastane až v průběhu roku 2014.

Zdroj obrázku ZDE
S poměrně velkou mírou pravděpodobnosti předpokládám, že současné maximum nebude nijak výrazné, bude zhruba o 15 - 30 % méně intenzivnější než maximum minulé (probíhající v letech 2000 - 2002). Pokud tedy nenastanou nějaké mimořádné výkyvy v chování Slunce, zřejmě nemusíme v rámci současného maxima očekávat výraznější problémy, které by mohl zapříčinit tzv. sluneční vítr. Ten by v případě velmi vysoké aktivity Slunce mohl na Zemi způsobit rozsáhlé výpadky dodávky elektřiny a poškození družicové komunikační sítě.

Velký výkyv sluneční aktivity lze ještě očekávat během prohození magnetických pólů Slunce. Toto přepólování nastává vždy během maxima, těžko však lze předem odhadovat, jak velké výkyvy v aktivitě Slunce způsobí. Doufejme, že díky celkovému "mírnému" maximu bude i samotné přepólování poklidné.

Průměrně je sluneční cyklus dlouhý zhruba 11 let. Solární maximum přichází přibližně v polovině každého cyklu a obvykle trvá zhruba 2 roky. Sledování aktivity Slunce je prováděno především pomocí počtu slunečních skvrn (angl. sunspot). V solárním maximu bývá jejich počet vysoký. Momentálně se Slunce nachází v maximu svého 24. cyklu. Solární cykly se počítají od roku 1755.

Aktivita Slunce znázorněná od posledního maxima a vědecký odhad budoucího vývoje od agentury NOAA:
Zdroj obrázku ZDE

Autor: Adam Benda
Zdroj: adambenda.net
Vystavil: Fáďos

1 komentář: