neděle 6. ledna 2013

Člověk nebo zvíře?

Dnešní myšlenka od Petra Hynka se tématicky sice úplně nehodí na leden, nicméně každý by se měl zamyslet nad tím, jak se u něj jeho domácí mazlíček má. Je to duše jako každá jiná.

Víte, že se slaví taky Mezinárodní den zvířat (MDZ)? No, ony ty oslavy nápadně připomínají dřívější způsob slavení mezinárodního svátku s podobnou zkratkou - MDŽ, kdy většinou slavili chlapi - muž se nažral a žena zůstala celá. Jednou jsem nechtěně vyslechl rozhovor štamgastů u stolu právě v den svátku zvířat:



Zdroj obrázku ZDE
"Koupil jsem psovi nový obojek," tvrdil jeden, co když se dostal z dohledu své ženy, řádil jako urvaný ze řetězu. "Nechal jsem vykastrovat kočku," chválil se druhý, co mu za zády přezdívají gigolo. "Hoši, du sa vychcat," bouchl pěstí do stolu třetí štamgasta asi po šestém pivu. Jeho pes, přivázaný k noze hospodského stolu, jen tiše zakňučel.
Žereme jako dobytek, při opici se válíme se v bahně jako prasata, vrčíme na všechny kolem sebe, opičíme se, papouškujeme, někdy kravsky přeháníme nebo jsme slizcí jako hadi a občas smrdíme jak tchoř... A domácí mazlíčky (zvířata a někdy dokonce i vlastní děti), když nás omrzí, strkáme do útulků. Tak mě napadá: "Ty vole, jsme ještě vůbec lidi?!"

Autor: Petr Hynek

2 komentáře:

  1. V této souvislosti si vzpomínám na jednu úžasnou báseň od pana Antona Pižurného. Píše:

    Máte ještě toho kanárka?
    Ne, je po něm.
    Byl nějaký zvláštní.
    No, ale co mu chybělo,
    vždyť měl tak hezkou klícku...

    :-)))

    OdpovědětVymazat