čtvrtek 10. ledna 2013

2013: Hvězdná brána k Novému věku: rozhovor s Milošem Matulou o jeho nové knize

Rok 2012 je rokem, kdy podle mayské tradice skončí 21. prosince kalendář, který jim přinesli bohové. Co čeká svět? Přijde nějaká katastrofa? Či přinesou bohové nový kalendář? Podle ezoterního učení před-dynastických Egypťanů končí věk temnoty, označovaný jako Amon. Každopádně toto datum značí velkou transformaci ve vědomí, duchovním srdci a též přináší nové, vyšší oktávy energií, které by měly znamenat úsvit Nového věku. Mayové říkají, že bychom se měli radovat, i když...


Rozhovor s Milošem Matulou


Miloši, o čem je tvoje nová kniha?


Kniha 2013: Hvězdná brána k Novému věku se zabývá nejen učením a tradicemi starověkých Mayů i jejich kalendářem, ale rovněž časovým zrychlením, starověkými civilizacemi a transformací vědomí v období let 1997 – 2026.

Píšeš zde i o Egyptě, že?


Egypt je natolik podstatnou kapitolou naší společné minulosti, z které jsme všichni vzešli, že se zkrátka obejít nedá... Mayský kalendář má kromě jiného i souvislosti se staroegyptským sothickým kalendářem (který přinesla na Zem bohyně Eset ze Síria), který byl na Síriu, jemuž starověcí Egypťané říkali Sopdet, založený. Egyptský učitel a držitel orální tradice Abd´el Hakim Awyan například vždy tvrdil, že Mayové a Egypťané byli spolu kolem roku 1200 př. Kr. propojeni. Bylo to kolem doby, kdy se v Mezoamerice objevila raná stádia kalendáře. Jeho učení se shoduje ses tarověkými egyptskými mystickými školami, které učily, že existuje 360 Neteru – posvátných strážců dnů, což by zase odpovídalo koncepci mayského roku, založeného na túnech.

O Mayích se spekuluje, že by mohli být mimozemšťané?


Mayové budovali rozsáhlá města s chrámovými pyramidami. Archeologické nálezy dokonce dokazují, že stavěli i hřiště pro míčové hry – pelotu. Mayové se dělili na společenské vrstvy podobné kastám. Po roce 900 však začaly vyspělé kmeny z rozsáhlých měst mizet. Nikdo zatím nedokázal říci, co to způsobilo. Toto období je opředeno dalšími spekulacemi. Třeba o tom, že staří Mayové byli mimozemšťané.

Poselství mayského kalendáře


Jaké je tedy hlavní sdělení Mayů a jejich kalendáře?


Mayové objevili, že se ve vesmíru pravidelně střídají časové cykly. Na základě těchto poznatků byly proto schopni předpovědět o několik staletí dříve astronomické události velkého významu, jež budou mít dopad na celé lidstvo. Aby tyto cykly mohli vypočítat, vytvořili Mayové složitý systém kalendářů, s jejichž pomocí sladili vlastní existenci s tokem kosmických událostí a energií. Kratší cyklus trval 52 let. K tomuto číslu dospěli za použití dvou rozdílných kalendářů: posvátného kalendáře nazývaného tzolkin a občanského kalendáře pojmenovaného haab. Kalendář tzolkin tvořilo 13 měsíců po 20 dnech. Celkem tedy obsahoval 260 dnů, což odpovídá průměrné délce lidského těhotenství. Kalendář haab tvořilo 18 měsíců po 20 dnech, a celkem tedy 360 dnů. Aby dosáhli slunečního roku v délce 365 dnů, přidali Mayové ještě měsíc Uayeb s pěti dny. Mayové zjistili, že naše sluneční soustava se kruhovým pohybem přibližuje a vzdaluje od středu naší Galaxie Mléčné dráhy, a že tento cyklus trvá 25 625 let. Byl pojmenován galaktický den a rozdělen do pěti dílčích cyklů dlouhých 5 125 let. Ty pokládali za jednotlivé éry a nazývali je Věky Sluncí. Domnívali se, že na konci každého věku vytryskne Slunce ze středu naší Galaxie proud energie, který způsobí neobvykle silnou sluneční aktivitu spojovanou s globálními katastrofami. Pravdou je, že vesmírná sonda Soho zachytila v roce 1997 proud energie vycházející ze středu Galaxie a o několik let později nastalo u Slunce období zesílené aktivity. Byl to vědecký důkaz toho, co staří Mayové předpověděli. Mayové věděli, že od počátku velkého cyklu, či od galaktického dne, uběhly už čtyři Věky Slunce, přičemž každý z těchto cyků trval 5 125 let. Podle jejich výpočtů jsme nyní na konci Věku Pátého Slunce, který započal roku 3114 př. n. l. a skončí 21. 12. 2012. V tomto období bude podle Mayů naše planeta svědkem převratných změn a velkého duchovního obrození lidstva.

To zní jak nadějně, tak i tajuplně…


V knize píši o tajemných deskách z Comalcalcu a Tortuguera. Zejména kamenná deska z Tortuguera je zdrojem všech dosavadních pověstí o „zániku světa i lidstva na konci roku 2012“. Zmiňuje totiž 13. baktún, tedy 394leté období, jehož konec připadá právě na 21. či 23. prosinec 2012. Tento 13. baktún se jmenuje Bolon Yokte podle tajemného mayského boha války a stvoření. Zbytek nápisu podle některých interpretací říká, že „konec nastane v třináctém baktúnu“ a že v ten čas bůh „sestoupí z nebes“. Příslušný znak je ale silně poškozen, takže výklad je nejistý. Co to skutečně znamená, je zdrojem ostrých sporů. Ale o tom se dočtou více čtenáři v knize.

Transformace vědomí


Tvoje kniha se zabývá I transformací vědomí v letech 1997 – 2026… jak tomu máme rozumět?


V mayském kalendáři je rok 1997 prvním rokem posledního období závěrečné třinácté fáze, poslední fáze velkého koloběhu. Toto poslední období je nazýváno „Období očišťování Země“. Tato fáze by měla dle některých výkladů dvacetiletá, jiné prameny, ke kterým se přikláním, říkají, že tato fáze skončí kolem roku 2026. Poté lidstvo vstoupí do zcela nové civilizace, která je s touto stávající nesrovnatelná. V den zimního slunovratu 21. prosince 2012 se Slunce spojí s křížovým bodem galaktické sluneční dráhy a rovníkem, vytvoří „nebeskou bránu“ v „temné trhlině“ Mléčné dráhy, což pro Zemi vypadá jako otevření dveří do nebes…

Info o knize: kniha má 350 stran, 160 fotografií, cena: 349,-Kč. Zakoupit můžete u všech dobrých knihkupců nebo na www.milosmatula.cz

zdroj: zahady-zdravi.cz
vystavil: Michal

1 komentář:

  1. Pan Miloš Matula nekecá - na krátkej prednáške som to "zjistila" :-)) Vtedy pracoval aj pre časopis Meduňka, B

    OdpovědětVymazat