sobota 15. září 2012

Spiiidy o stravě

Spiiidy svým osobitým stylem napsal ke stravě něco, s čímž se velmi ztotožňuji; díky! :-) 

Jez si cokoliv chceš:

Tak a dost!
(ne, nebrat vážně, to je jen takový povzdech s nádechem dramatičnosti :D)

Svět začíná být přehlcený odborníky na výživu, výživovými poradci, dietology, zastánci různých stylů stravování jako například vegetariánství, veganství, vitariánství, breathariánství, čajariánství, masožroutiánství ... a já se k tomu prostě musím vyjádřit. Ne, že by mě to štvalo, ale je těch ověřených pravd o "tom nejlepším" způsobu stravování na světě nějak MOC na to, aby byly všechny pravdivé.
Nejsou.
Nebo aspoň ne obecně.
Nemůžou být.
(a nebo jsou správně zároveň všechny, vyberte si)

Cítím, že ...

jasně, změnit si nějak stravování, protože mám nějaké zdravotní problémy a věřím, že mi to pomůže, proč ne. Nebo jíst převážně to, co tak nějak vím, že potřebuju, co se mnou rezonuje a tak dále. Jo, jo, všechno tohle je fajn. (opravdu, to nebyla ironie)
Jenže je tu jedno velké ALE.
Málo se totiž mluví o přístupu k tomu, co jíme, o našem postoji, který utváří a formuje naše zdraví pokaždé, když se do něčeho - ČEHOKOLIV - zakousneme/něco vypijeme/něčím se nabijeme/whatever. A to tak, že více, než jídlo samotné.

Je rozdíl, když sníme cheesburger z meka s pocitem, že se tím zabíjíme, že to v nás bude hnít a rozkládat se další tři tisíce let a vezme nám to energii na další týden
nebo
s pocitem, že nám chutná, užíváme si to a jsme rádi, že nám konečně něco zahnalo hlad a na ony negativní vlivy na naše tělo ani nepomyslíme. Je tam totiž obrovský rodíl v tom, jak se tělo, ovlivněné buď prvním, nebo druhým přístupem, vyrovná s onou potravinou, jak ji přijme.
Nebudeme to zesložiťovat - při prvním blbě, při druhém dobře.

A takhle to nefunguje jen u číze z meka, ale u každé potraviny, i u těch "megamoczdravých". Jasně, je tam nějaké většinové nastavení společnosti, které nás může ovlivnit, takže když si dáme nějaké to bio ovoce, máme sklon si automaticky myslet, že to je pro naše tělo vynikající věc a všechno je v cajku, nicméně jsou i tací, kteří si o bio myslí to samé, co třeba vy o mase. A jsme zas u té síly našeho přesvědčení a toho, čemu dáváme svoji pozornost.

Jídlo vás neudělá zdravými, to můžete jen vy sami. A to s jakýmkoliv jídlem (nebo i bez něj). Platí to i na kouření a další věci s jídlem už tolik nesouvisející, ale o tom zas někdy jindy.

Ano, je to poněkud radikální názor, ale co v dnešní době není radikální, že. :D


Takže

(ne)jezte cokoliv chcete

a naplno si to

užívejte! (:

Autor: Spiiidy
Vystavil: Patrik

1 komentář:

  1. Tleskám, tleskáš, tleskáme, na Spiiiidyho nemáme...
    "Thank you for the food, blessing for the cook"
    :-)

    OdpovědětVymazat