sobota 8. září 2012

Jiné světy - dokument o umění šamanů

Ojedinělý dokument svého druhu. Režisér Jan Kounen nás uvádí do hlubokých tajů šamanské medicíny a připomíná tak, jak málo ještě víme o životě, rostlinách, našem vědomí, apod. Kromě počítačově zpracovaných halucinogenních vizí je zde zachycen i život kmene Šipibo Konibo, který se svými tradicemi, znalostmi, sociální pevností, funkčností a provázaností překračuje zajisté v mnohém západní duchovní kulturu. Součástí dokumentu jsou také zajímavé postřehy nejrůznějších osobností z pole lékařství (Rick Strassman), antropologie (Jeremy Narby), psychoterapie (Stanislav Grof) či umění (Alex Gray a Pablo Amaringo).



Dokument mohu jedině doporučit. Kdybych měl hodnotit, tak dostane 10 bodů z deseti. V poslední době jsem viděl pouze jeden jediný dokument, který byl svou kvalitou srovnatelný s tímto. A už to je zárukou kvality x).
Fáďos
Zdroj: Probuzení
Vystavil: Fáďos

7 komentářů:

  1. Tento dokument je seccondhand - pardon fikcia. Nenahradí 1 minútu keď ste reálne v TOM. Pre evropana je navyše droga ayahuasca a iné juho-americké nežiadúca.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovolím si nesouhlasit. Je jasné, že ani dvouhodinový dokument nenahradí jednu jedinou minutu, ale myslím, že tento dokument se o něco takového ani nesnaží. Nemá něco nahrazovat.
      Stejně tak si nemyslím, že by tyto látky byly pro nás nežádoucí. Nevidím důvod.

      Vymazat
  2. K ostatnej vete : ty ho nevidíš, nie si šaman. Alebo si ? Opýtaj sa šamanov, Slovákov, Čechov, takých čo robia šamanizmus 30 rokov a viac. Bed

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přiznávám, že nevidím důvod.
      Nabízejí se možnosti, jako že na takové látky tělo není zvyklé, že se musí umět s tím pracovat, že to není žádná sranda a že je to nebezpečné, ale to pro mě nejsou důvody, proč by s takovými látkami nemohli zacházet také evropané. Pokud to budou umět.
      Taky zacházíme s počítačem a mnozí o něm máme jen okrajové znalosti. A to ani nemluvím o tom, že je taky dost nebezpečný, možná i víc (to nemohu posoudit).

      Vymazat
    2. Ono Fádosi je ľahké klouzat po povrchu, potom nevidíš, a nemotaj jabka s hruškami...

      Vymazat
    3. A jaké jsou ty důvody Bed? Já se rád přiučím. Zatím jen používám svůj selský rozum.

      Vymazat
    4. Fadosi, v mojom príspevku o 19.27 som ti dala návod ako sa dozvedieť. Ja nie som šamanka, len som trošku skúsila... nemám kvalifikáciu o tom hovoriť. Zas by to bolo z "povrchu."
      Ale pan Václavek by možno mohol dať svoj názor. Bed

      Vymazat