středa 5. září 2012

Nazca v demo verzi z Blízkého východu


Záhadné geoglyfy na planině Nazca, vytvořené před staletími z neznámých důvodů zaniklou kulturou jihoamerických indiánů vešly ve všeobecnou známost. Nyní (cca před rokem) byly nalezeny podobné obrazce i na Blízkém východě.

Satelitní a letecké snímkování odhalilo v pouštních státech jako je Sýrie, Saudská Arábie nebo Jordánsko podivné kamenné kruhy, které se zdají být starší než jejich příbuzní latinské Ameriky.

Podle všeho tyto pozůstatky pamatují dobu až před 2 000 tisíci lety, za jakým účelem však byly postaveny, zůstává pro archeology a historiky záhadou.

„Jen v samotném Jordánsku evidujeme mnohem více takovýchto kamenných struktur, než v Nazce, na mnohem větším území a mnohem starších.“, řekl David Kennedy, profesor klasické a starověké historie na Západoaustralské univerzitě, pro magazín Live Science. „Pravděpodobně celá staletí, tisíciletí, lidé kolem nich (obrazců) chodili, aniž by tušili, co jsou vůbec zač.“


Místní beduíni, nomádi křižující písky Saudské Arábie, Jordánska, Libye, Egypta a Izraele, říkají těmto obrazcům prostě „dílo dávných lidí“.

Často se tyto geoglyfy vyskytují v lávových polích – ale nevytvářejí žádné přírodní vzory, tvrdí Kennedy, jehož výzkum bude publikován v příštím čísle vědeckého magazínu „Journal Of Archeological Science“.


Jak vědec dále popisuje, tyto obrazce existují v mnoha variantách, některé jak Kennedy říká „kites“ (česky „draci“), napodobují zvířata, jiné tvoří jakoby náhodně klikaté čáry z kamení a další mají obdélníkový tvar.

Dle profesorova mínění žádný z těchto pouštních geoglyfů nijak nesouvisí s pozicí hvězd, čím se zvětšuje prostor pro spekulace o jejich účelu.

Poprvé tyto obrazce objevil roku 1927 pilot RAF plukovník Percy Maitland, avšak až s prvním vážným výzkumem profesora Kennedyho, kdy jeho tým zkoumal letecké fotografie a podklady z aplikace Google Earth (jejíž materiály již několikrát vědcům pomohly, např. při objevu zapomenutých lidských osad v Amazonii) se zjistilo, jak početné tyto útvary vlastně jsou.

Konečný součet jejich výskytu není ještě dokončen, ale Kennedy s jistotou věří, že počet půjde do tisíců.

-----

A já si nakonec dovolím jednu myšlenku. Toto může být staré až 2 000 let a TOTO pamatuje možná až 11 000 let. Jsem jediný, koho zaráží rozdílná kvalita mezi stavbou starou 11 000 let a stavbami ne tak starými? Trochu se mi nabízí otázka, zda není svět v úpadku už tisíce let. Mnozí šamani, potomci dávných civilizací, moudré domorodé kmeny a další velmi zajímaví lidé se přece také klaní umění civilizací, které ani jejich rod nepamatuje. Jsou si dobře vědomi toho, že tu žil někdo vzdělanější, přesto že i jejich umění a vzdělání dosahuje vysokých kvalit především v neotřelých oblastech.
F.

Zdroj: Dailymail.co.uk
Převzato z: Z-záhady.cz
Vystavil: Fáďos

5 komentářů:

  1. Sú to šperky -
    "tetovačky" na hrudi Matky ZEME :-)

    Bed

    OdpovědětVymazat
  2. Tyhle obrazce budou nejspíš dílem nějakých domorodých kmenů, pro účely rituálů nebo tak něco.
    PS: K tvé poznámce na konci, čím dál více lidem dochází, že naše historie není zdaleka tak jednoduchá, jako nás učili ve škole. Teorie o Atlantidě docela osvětluje jak naše civilizace pomalu upadala.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to přesně, jak říká Michal. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jenom se mi pánové nezdá, že by to mělo být pro účely rituálů domorodých kmenů. Idea moc pěkná a má to něco do sebe, ale přijdou mi ty kruhy nějak moc blízko sebe, aby to tomuto odpovídalo. Nevím..

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, s tou funkcí už si tak jistý nejsem jako Michal. Ale Atlantida je pro mě den ode dne skutečnější...právě v této době se vynořuje tolik důkazů (samozřejmě i stejný počet planých poplachů, ale kvůli tomu pravému to stojí skousnout).

    OdpovědětVymazat