neděle 17. června 2012

Zajímavé kolísání na grafech z n3kl.net

Už pěknou řádku měsíců / let sleduji grafy z http://n3kl.net/ a obecně můžeme říct, že je poslední dobou (v řádech měsíců) sluneční aktivita poněkud zvýšená. Dnes mě ale překvapily rozkolísané hodnoty hned na několika grafech najednou.




Velmi se nám rozkolísal Kp Index (viz první graf). Nejsem žádný odborník, ale něco mě na škole naučili, tak Vám mohu určité poznatky předat. Ostatně ověřitelné je to určitě různě na netu. Kp index neukazuje momentální celkový stav magnetického pole Země, ale ukazuje rozdíly mezi měřeními na určitých místech planety. V každé z měřících stanic naměří určitou hodnotu a Kp index nám ukazuje, nakolik se tyto hodnoty liší. Toto může být trochu matoucí, pokud se celé magnetické pole změní jakoby "najednou" a všude naměří podobné hodnoty. Na grafu Kp indexu toto nepoznáme.
Nicméně v posledních hodinách jsou rozdíly mezi měřeními docela velké.




Že se s magnetickým polem planety něco děje nám potvrdí až magnetometr, který krátce před půlnocí mezi 16. červnem a 17. červnem vystřelil do nepochopitelných výšek a pak zase spadl až do záporných hodnot. Něco takového jsem já osobně ještě nezažil. Běžné jsou hodnoty v rozmezí 0 - 200 nT (nanoTesla), ale tady máme tu čest sledovat výkyv o zhruba 50 větší a to do jak v kladném, tak v záporném směru.




Zajímavě nám zakolísal také třetí graf, měřící "něco s částicemi". K tomu už ale mé znalosti nestačí x). Mohl bych maximálně odhadovat a to nechci.


Vodorovné osy jsou samozřejmě časové.


Edit (17.6.2012 v 20:01): Souvislost s tímto článkem můžeme najít i v dřívějším příspěvku od Patrika (ZDE), který mimo jiné naťukl zajímavou věc - nestabilitu severního magnetického pólu. Ten se za posledních deset let velmi rychle přemísťuje.



Fáďos

8 komentářů:

  1. Osobně si myslím, že celé je to reakce na vnější vlivy, hlavně slunce. Jelikož však graf X-RAY FLUX nevykazuje žádné změny, bude se jednat o zcela jinou část spektra vyzařovaného Sluncem, ale i okolním vesmírem, spektra pro něž nejsou mašinky jelikož vědátoři mají hlavu v písku zaraženou až po zadek. Pokud si dám 1+1 dohromady, pak mi vychází i to, že tok elektronů (elektron flux) je opět jen doprovodným jevem toku jiné energie.
    Ano, něco se děje. Je ale fakt, že jsem nikterak nesledoval aktivitu HAARP či urychlovače v CERNU, které určitě mají vliv na magnetické pole Země.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem nic takového nesledoval. Uvidíme časem. Každopádně Michale děkuju za komentář. Nerozumím tomu tak jako Vy, a tak můžete čtenářům předat zase o něco víc.

      Vymazat
    2. Starou bačkoru tomu rozumím, jen píšu co jsem jinde přečetl. :-)

      Vymazat
  2. Moc díky oběma; potřeboval jsem se v tomhle směru poučit.

    Chápu-li to dobře, vlivem přibližování se naší soustavy ke galaktickému centru reaguje naše Slunce a to zase ovlivňuje Zemi (a pochopitelně i ostatní planety, viz "globální oteplování" v celé soustavě). :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím nakolik má globální oteplování co dělat s přibližováním sluneční soustavy k centru galaxie. Každopádně jde o jev, který se v periodách opakuje, stejně jako doby ledové (má-li přibližování a oddalování se centru galaxie stejnou periodu, to nevím), takže nám všichni Eko-zelení nafukují před obličejem velkou bublinu. Na tu ale stačí obyčejný špendlík, či prst, jako na každou jinou ;).

      Vymazat
  3. Nic není v univerzu izolované aneb všechno souvisí se vším, vše se vzájemně ovlivňuje. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Naše sluneční soustava se nyní dostává do galaktické roviny středu, tok nabitých částic z centra nabuzuje naše Slunce k větší aktivitě, shodou okolností ( na náhody moc nevěřím) se to trefilo i do 11. Slunečního cyklu, proto se mění i podmínky na jiných planetách naší soustavy. Tak jak říkal výše Michal, to co pozorujem na měřeních jsou již jen následky jiných energií, myslím že dost vysokých. Zdravím chlapi!

    OdpovědětVymazat