čtvrtek 28. června 2012

Jaroslav Dušek: Učíme se hovadiny


"Veškeré vědění má každý člověk v sobě. Nikdo tě nemůže nic naučit, je to omyl. Do půlky života se učíme nesmysly a pak se je druhou půlku života odnaučujeme a zjišťujeme, že jsme se naučili úplné hovadiny, které nám vlastně překážejí v normálním životě, v radosti.
Každý duchovní mistr ti řekne - Nemohu tě nic naučit, mohu tě jenom odnaučit... Nic ti nemohu dát, vše už máš v sobě."
Jaroslav Dušek

A já dodávám - současný systém školství ubíjí v člověku samostatné a tvůrčí myšlení, potřebuje vychovat jen poslušné a daně platící ovčany, kteří nebudou vyčnívat. Před pár dny mi jeden známý řekl, že musel přeložit syna ze základní školy na školu sportovní. Na té "normální" základce mu totiž bránili v účasti na aktivitách, které mohly rozvíjet jeho talent. Když odcházel, řekli jeho otci - Konečně se třída zase stabilizuje. Mohli říct rovnou "znormalizuje".

Někde jsem slyšel názor, že škola je tady od toho, aby rodiče mohli chodit do práce a neměli čas na své děti. Stát si je tak pěkně po svém připraví pro svůj systém...

Ale kdybych měl navázat na Jardu Duška, chtěl bych jen dodat - Když se ty hovadiny odnaučíme, jsme to zase my, ve své původní, ryzí podobě.

Hezké PRÁZDNiny :-)

5 komentářů:

  1. Učit děti by podle mě měli mít nejlepší předpoklady jejich prarodiče - dědové a babičky. Rodiče neplnoletých, což jsou většinou lidé v rozmezí 20-40 let, nemají a ani ještě mít nemohou (ani v ideální společnosti) zmáknutý svůj vlastní směr a naučené vědomosti si teprve osvojují. To, co mohou svým dětem předávat je láska a zázemí. Praktické zkušenosti životem ověřené mohou mít až prarodiče.
    Bylo by to na delší článek, ale v kostce to vidím asi tak, že skupiny dětí bydlící blízko sebe (rodová společnost) by vyučovali ti nejzkušenější a nejváženější z Rodu. V zájmu všech by bylo předávání jen toho nejlepšího.
    Vše nakonec stejně skončí tam, kde to už jednou bylo. Vývoj ukázal, že dosavadní směr je pro lidstvo do budoucna dysfunkční a nemožný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen mě teď napadá... Otázkou je, zda se děti vůbec chtějí něco od někoho nechat učit. Stačí, když se podívám sám na sebe. Mě může kde kdo kde co povídat, ale já si to stejně musím zkusit na vlastní kůži. Život je nejlepší škola.

      Vymazat
  2. Nu to je ale pěkný, když já myslím že i ti prarodiče už jsou ale pokřivený systémem....myslím že by to spravila možná Božena Němcová, tu by určitě děti respektovali a poslouchali...přirozená autorita...kde ale dnes hledat takovou moderní božku.....
    Pepa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu, ja su Božka ... :-P
      O tých deťoch, moja vnučka nedávno vyhlásila :
      "Pozorujem tú muchu ako plánuje štart ku môjmu tanieru " , ona má 7, teda nie mucha ale vnučka :-DD Bed

      Vymazat
    2. To je moc krásná věta xD.

      Vymazat