čtvrtek 12. dubna 2012

O projektu

Aktualizováno 24. 1. 2016:

Na počátku byla synchronicita. V dubnu 2012 dostali Fáďos a Patrik nezávisle na sobě stejný nápad. U zrodu SNE stáli však ještě Petr Hynek a Mates coby neviditelné technické a propagační jádro. Hnacím motorem celkové myšlenky byla touha poskytnout informačním hledačům, kterých v posledních desetiletích a letech očividně přibývá, nějaký kvalitnější elektronický zdroj textů, a to jednak prostřednictvím vlastních příspěvků, ale také skrze pečlivější selekci inspirativních informací z jiných stránek. 

Petr Hynek v létě 2012 na okamžik internetový svět opustil, ale záhy se přidal do týmu ke dvojici Fáďos a Patrik podobně naladěný 
Michal. Začátkem roku 2013 se od internetového světa postupně vzdálili také Fáďos a Michal. Když už to v červenci vypadalo, že na SNE zapomněl i Patrik,  začal se na webu výrazněji podílet Mates (a mimo to mu vděčíme za četné propagační činnosti a administraci na Facebooku). Přidává se k nám rovněž Simonne

Na přelomu let 2013 a 2014 se
 uvažuje o vzniku nových rubrik a následně pečlivější práci na webu. Celkově má SNE k počátku roku 2014 sedm rubrik a sedm členů redakce. Tento koncept se nepodařilo udržet a všichni od webu postupně odstupují. Dnes se tedy na SNE přispívá spíše nepravidelně, pokud vůbec. Souvisí to možná nepřímo s útlumem českých blogů obecně. Věříme, že stránky však slouží jako hledačský archiv. 
Měli by se tu dobře cítit lidé, kteří si jsou vědomi subjektivity poznání, ale přesto cítí, že život na Zemi má hlubší smysl.

Upozornění:

Vlastní selekce nutná! :-)



SNE

3 komentáře:

  1. Ahoj

    Vítám a oceňuji vaši snahu, ale, jako vždy v podobných projektech mne zaráží nedostatek vzdělání a erudice (a absence tradice).Neberte to ve zlém.Snahy jako je vaše nejsou nové.Čechy a zejména Praha byly mnohokrát centry duchovní energie a snah.Rád bych obrátil vaši pozornost k meziválečnému hermetismu u nás.To, je, podle mého názoru, bytelný pilíř k jakýmkoliv dalším aktivitám, nezatíženým jakýmykoliv scestnými směry.Lze snadno najít literaturu a historická fakta.Tato škola zaplatila ceny nejvyšší (např. život Jana Kefera) a je signifikantní, že jak nacisté tak komunisté se ji seč mohli snažili zlikvidovat.Nezapomínejte na cesty, které už byly prošlapány a neobjevujte již objevené!Ovšem, chce to jisté intelektuální a morální úsilí.Nebo ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Anonyme,

      někde jsem četl, že tradice znamená "udržování ohně, nikoli uctívání popela"...
      A takový je můj subjektivní pocit, že tento portál má v náplni ono udržování ohně.
      Je trochu úsměvné vyžadovat po mladých lidech, jimiž zdejší redaktoři převážně jsou (jak jsem měl tu čest některé z nich poznat), aby prokazovali hluboké vědecké vzdělání.

      Vaše kritika je korektní a konstuktivní, to je hezké. Hezčí ale bude jistě Vaše pojednání o meziválečném hermetismu u nás, které může být jistě přínosem pro hledání směru v dnešní době přetlaku informací.
      Dovolím si otázku: oným zmiňovaným intelektuálním a morálním úsilím Vy plně oplýváte?

      Martin Vlající Střapec

      Vymazat
  2. Ahoj oběma,

    v první řadě mě v dobrém slova smyslu zaráží, že v těchto dnech se někdo /po takřka 2 letech/ vyjadřuje teprve ke smyslu tohoto portálu. Děkuju za to. Zcela bez ironie, zrovna nyní je totiž potřeba přehodnocovat a ujasnit si, kam dál...

    Nemůžu mluvit za tým, tak alespoň za sebe. S anonymem vlastně souhlasím. Jen prosím specifikovat ten "nedostatek vzdělání a erudice (a absence tradice)", abych to neuchopil třeba úplně za jiný konec. :-)

    Na druhou stranu, jak říká Martin, je otázkou, zda my máme mít ono hluboké vědecké vzdělání v různých směrech (nehledě na to, že je pro nás jistá míra mladistvé akademičnosti místy charakteristická). Udržování ohně je krásná myšlenka, ale chápu tady i potřebu čtenářů vědět, na co navazujeme, resp., abychom my sami třeba měli stimulující pocit jakési návaznosti. V této souvislosti se zde alespoň občas snažím prezentovat historicky a esotericky významné české osobnosti a sem tam doporučit nějakého toho Wiesnera. Avšak, milý anonyme, náročnější čtenář bohužel nechodí na netové portály tohoto typu ( + otázka, co to je náročnější čtenář? :-)).

    A ten informační přetlak - toho bych se třeba rád (a zatím to vypadá, že i valná část týmu) v budoucnu vyvaroval, jelikož bych nerad do čtenářstva otiskával jakýsi guláš, který začínají cca poslední rok vařit jiné nejmenované weby, jejichž zlatá éra probíhala (kupodivu) hlavně do konce roku 2012. Je to příliš velká zodpovědnost.

    Krásnou neděli,
    Patrik

    OdpovědětVymazat