čtvrtek 19. dubna 2012

Včely záhadně mizí


Albert Einstein v r. 1921 prohlásil: "Pokud by na Zemi zmizely včely, zůstaly by lidem jen 4 roky života."

A včely za podivných okolností dnes vymírají po celém světě a nikdo pořádně nedokáže říci, co za tím vězí. Jsou to miliony včelstev ročně. Jen za jediný rok se v některých státech záhadně "ztratí" až desítky procent včelstev. Například v Londýně jen za jedinou zimu uhynuly dvě třetiny všech včelstev.

A ani "vědci" nevědí, zda jsou za tím parazité, pesticidy, kontaminace chemickými látkami, genetické poruchy, virové infekce, dopady klimatických změn, pěstování GMO plodin nebo mobily a elektromagnetické záření emitované telekomunikačními vysílači...

Podle britského deníku The Independent rozmach mobilních telefonů narušuje navigační schopnosti včel, dospělé dělnice se nedokážou vrátit zpět, umírají jednotlivě daleko od domova a v úlu zůstává pouze královna, nakladená vajíčka a nedospělí jedinci.

Většina plodin na světě je závislá na opylení včelami. Člověk myslí na sebe a pro své pohodlí je schopen obětovat cokoli. Ale uvědomujeme si vůbec, jaká rizika zde hrozí? Je to jako když vážně nemocný člověk dělá, že se jej nemoc netýká, ale až přijdou smrtelné bolesti, je většinou na léčbu pozdě. A tato planeta je nemocná. Tou nemocí jsme my, lidé. Dokud neuzdravíme své myšlení a nebudeme se chovat v souladu s přírodními zákony a principy, nemoc bude postupovat dál.

Ještě je čas. Ale jak dlouho chceme zavírat oči před pravdou?



Zachrání nás čmeláci?:


2 komentáře:

  1. Zmizli včely, zmizli špačce, odleteli do novej zeme ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kéž by alespoň odletěli jinam... Vždyť to je vidět, ničíme je sami.

      Vymazat