pondělí 20. srpna 2012

Göbekli Tepe - fascinující stavba z doby ledové

Je tomu ani ne 20 let, co německý archeolog Klaus Schmidt udělal hodně silnou čáru přes rozpočet historikům, archeologům, dějepiscům a (téměř) všem těmto lidem, vyžívajících se v minulosti. Řadu z těchto lidí to však jen lehce "štrejchlo" a následně upadlo v zapomnění. Koho objev pana Schmidta ale úplně minul, jsou zřejmě tvůrci dějepisných učebnic. Znamenalo by to pro ně totiž kompletní přepracování. A co že to pan Schmidt vlastně objevil? Několik nevinných postarších kamenů někde v jižním Turecku - Göbekli Tepe.


Göbekli Tepe je komplex, ve kterém se k obloze vzpíná několik desítek kamenných monumentů ve tvaru písmena "T" tvořených z vápence, vysokých až šest metrů a vážících až padesát tun. Monument je vždy z jednoho kusu kamene. Tyto jsou pokryty úžasnými reliéfy - řadou zvířat, ale i různými abstraktními obrazy. Ke dnešnímu dni bylo nalezeno na 43 kamenných monumentů, které jsou seřazeny do kruhů o průměru 5 až 10 metrů. Uprostřed kruhů ční 4 metry vysoký kamenný monolit. Vše dotváří zídky a stavby z hlíny. "Před několika lety objevil K. Schmidt napůl zvětralý nedokončený „T“ monolit ve vápencovém lomu, vzdáleném asi kilometr od naleziště Göbekli Tepe. Obrovský 9 metrů dlouhý kámen zřejmě praskl, a proto nebyl nikdy dotesán do konečného tvaru."

Jedná se o nejstarší nalezený chrám. Nejstarší památku lidstva. Tehdy na Zemi končila poslední doba ledová a ještě běhali mamuti. Komplex pamatuje o 5 500 let víc, než první mezopotámská města, o 7 000 let víc, než Stonehenge a o 6 000 let víc, než egyptské pyramidy. To je pořádná časová propast. Datování organických látek radiokarbonovou metodou ukázalo, že komplex je starý 12 000 let. "Nález starý 11-12 tisíc let vznikl v době, kdy údajně zanikla mýtická Atlantida. Pochází také z doby před velkým kataklyzmatem, biblickou potopou světa." Když se zamyslíme nad tím, co nám oficiálně podává dějepis, dovídáme se, že stavitelé Göbekli Tepe byli vlastně lovci a sběrači, kteří o orné půdě neměli ani páru, natož tak aby měli domácí dobytek, nebo dokonce ovládali něco jako práci s hlínou, hrnčířství, atd. A tomu mám jako věřit?
"Domnívám se, že je to přinejmenším podivné až nesmyslné vysvětlení. Pazourkem přece nelze vylamovat a precizně opracovávat kamenné bloky. Plastické reliéfy zvířat ani kamenné monumenty ve tvaru písmene „T“ v žádném případě nevytvořili lovci a sběrači."

Tři odkryté kruhové stavby a další dosud zasypané v okolí.
Dnes je odkryto pouze na 5% této pískem zasypané památky. Geomagnetický výzkum oblastní je totiž velmi nadějný. Ukazuje na dalších minimálně 250 kamenných monumentů. Hlavní rysy Göbekli Tepe jsou do jisté míry velmi podobné s pozdějšími kamennými stavbami. Také je kruhové, jako například Stonehenge. Jenže daleko, daleko rozsáhlejší.

Kdo by se snad pozastavil na tím, jak je možné, že vápenec, ze kterého bylo toto vše vyrobeno, přežil 11 tisíc let a odolal vlivům přírody, dostane jednoduchou, ale velmi zajímavou odpověď. Toto kamenné dílo bylo zasypáno pískem. Stavitelé jej tak dokonale konzervovali a uchovali v něm úžasné množství informací následujícím civilizacím.

Další zajímavostí je fakt, že v okolí Göbekli Tepe úplně chyběla voda. Nejen že to muselo velmi komplikovat výstavbu, ale také to přináší řadu otazníků. Proč bylo toto "město" vlastně stavěno, když se v něm nedalo žít? Nejpravděpodobnější odpověď je - náboženský význam. Komplex tak jistě skrývá mnoho odpovědí na nejrůznější otázky. Kdo jej vytvořil? Známe tuto civilizaci? Jaké Bohy uctívali? Proč si vybrali právě toto místo? Kam zmizeli? ... Nebude lehké je ale zodpovědět.

Archeologové více méně stále čekají, co jim reliéfy na kamenných monumentech prozradí. Vzhledem k tomu, že je odkryto zatím jen zhruba 5 procent celého komplexu, jsou dále trpěliví. Jeden reliéf je však zaujal. "Záhodolog Libor Čermák si klade otázku, zda jeden z objektů na sloupech, z něhož vychází něco jako plameny, není UFO."
Podle jiné skupiny historiků mají zvířata na kamenných sloupech jasný význam - symbolizují souhvězdí. "Mohlo by se tedy jednat o unikátní hvězdnou mapu. Kdyby se tato teorie prokázala, bylo by možné podle hvězdného nebe zachyceného na sloupech přesněji datovat dobu, kdy byly reliéfy vytvořeny." Velmi dobrá znalost noční oblohy je u dávných civilizací tak nějak předpokládaná. Co jiného měli tito lidé po večerech na práci, než sledovat hvězdy. Téměř každého fascinuje hvězdná obloha, vesmír. Je tak velmi pravděpodobné, že stavitelé tohoto komplexů byli v tomto ohledu velmi vyspělí.


Göbekli Tepe je jeden z nejúžasnějších objevů poslední doby. Znamená opravdu velmi zásadní změny v celé historii lidstva a utváří tak nový pohled na řadu věcí a faktů. A co především? Vyvolává desítky, stovky, tisíce otázek, které jsou pro mnoho expertů strašákem. Nedostanete totiž odpověď. A právě tak začíná cesta za vlastním hledáním a nalézáním sama sebe.

Autor: Fáďos

3 komentáře:

  1. Myslím, že človek v prostredí týchto nádherných výtvorov ľudského ducha, by pochopil dosť nových informácií, prišli by mu akosi samé od seba. Tak ráda by som tam išla...Obzvlášť posledná fotka ma ťahá dnu... díky za tento príspevok, Bed

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě na tom nejvíc fascinuje, jak to vůbec neodpovídá tomu, co nás učí...ale vůbec x). Takovéto místo musí být úplně magické.

      Vymazat
  2. Cituji: Pazourkem přece nelze vylamovat a precizně opracovávat kamenné bloky. Plastické reliéfy zvířat ani kamenné monumenty ve tvaru písmene „T“ v žádném případě nevytvořili lovci a sběrači."

    Ale vytvořili to lovci a sběrači. A protože se ke stavbě scházeli zeširoka daleka potřebovali jíst, blísko je pohoří Karacadag, kde roste pšenice, ta jim chutnala, doma jí neměli, když se vraceli z brigády, vzali si trochu domů a tak se začalo šířit zemědělství :-)
    Jo a s tím opracováním kamenů: až si to zkusíte, tak něco tvrďte - já jsem si vyzkoušel, že to možné je :-)

    S úctou

    Backwood

    OdpovědětVymazat