pátek 17. srpna 2012

Carl Gustav Jung (1875-1961) o tom, co se má v dnešní době změnit, abychom byli zpět v rovnováze...

Nadčasová slova z roku 1959 (kniha Vzpomínky, sny, myšlenky C. G. Junga, s. 274):


"Kritický rozum v nedávné době vedle mnoha jiných mytických představ zdánlivě odstranil též ideu posmrtného života. Bylo to možné jen proto, že lidé jsou v dnešní době většinou výlučně identifikováni se svým vědomím a mylně si představují, že jsou jen to, co sami o sobě vědí. Každý, kdo má byť jen ponětí o psychologii, si může snadno učinit představu o tom, jak omezené je toto vědění. Racionalismus a doktrinářství jsou nemoci naší doby; předstírají, že všechno vědí. Avšak objevíme ještě mnohé, co dnes ze svého omezeného stanoviska považujeme za nemožné. Naše pojmy času a prostoru mají jen přibližnou platnost, a ponechávají proto široké pole relativním i absolutním odchylkám. Se zřetelem na takové možnosti pozorně naslouchám neobyčejným mýtům duše a pozoruji dění, jež mě potkává, a to bez ohledu na to, zda zapadá do mých teoretických předpokladů, nebo nikoli. 

Bohužel mytická stránka člověka přichází dnes většinou zkrátka. Člověk už neumí fabulovat. Tím mu mnoho uniká; neboť je důležité a léčivé hovořit i o nepochopitelných věcech."

Už objevujeme mnohé, na co nebyla za Jungova života příliš vhodná doba. Například více fabulujeme (využíváme pravé hemisféry), obracíme se do nitra, mnozí z nás na poslední chvíli připouštějí možnost posmrtného života a do širšího povědomí se dostávají vědecké poznatky, které by ještě před pár lety zněly jako sci-fi. 

Pro mě je Jung mimo jiné jeden z mála psychologů, kteří pochopili, že než se člověk pustí do psyché ostatních, musí poznat důkladně tu svou - tedy mně sympatický důraz na sebepoznání... 

Kladl rovněž důraz na integraci nevědomých obsahů do vědomí (například skrze sny). Na jiném místě knihy říká, že náš nynější život, tedy život vědomí ve fyzickém těle, může být v podstatě stejnou iluzí jako sen, kterému věříme také do doby, než se z něj probudíme...Tím ale není myšleno, že na ničem nezáleží. Spíše, že nevědomí má přinejmenším stejnou váhu jako vědomí. 

Jung se na základě svých zkušeností mimochodem přikláněl k učení o karmě a reinkarnaci. 

Další informace o tomto jedinečném člověku najdete ZDE

Patrik

Žádné komentáře:

Okomentovat