středa 30. května 2012

České energie nutně potřebují čerstvý vítr

Všude dostupné údaje o zdrojích energie přivádějí k malému zamyšlení nad způsobem jejich používání a stále více vybízejí k nutné propagaci volné energie.


1. Kolik potřebujeme
Spotřeba elektrické energie ČR se pohybuje kolem 60 000 GWh. Tato pokrývá asi 73% celkové spotřeby energií. K 90% její výroby použijeme všeho hnědého uhlí, které se u nás těží (přes43 mil. tun) a z 10% jadernou energii a vodu.


O zbývajících 27% (22 000 GWh) poptávky energií se dělí ropa a ropné produkty (11 miliónů tun), zemní plyn(10 miliónů m3), palivové dřevo(1 milión m3) a další zdroje včetně černého uhlí.


Celková spotřeba energií České republiky se tedy pohybuje někde mezi 80 000 – 90 000 GWh


Čísla mohou být nepřesná, protože např. všechna ropa nebo uhlí nejsou spalovány, ale použity k další výrobě. Pro účel, ukázat přibližnou strukturu energetiky, jsou však dostačující.


2. Koho potřebujeme
Tak tohle všechno každý rok shoří, abychom si zajistili pohodlí a potřeby pro spokojený život. Ale nemusí – to byla jen hra na peníze a pohodu, se kterou jsme už skoro ztotožnili.


Myslím, že předcházející čísla nás mají vyburcovat především k tomu, abychom se vážně zajímali o energetickou gramotnost celého národa. Zvláště za situace, kdy máme velký nedostatek kvalifikovaných odborníků v technických oborech na všech úrovních, chybí prakticky celá jedna generace techniků a řada oborů je tak často řízena a obsluhována lidmi, kteří tyto obory a jejich zákonitosti znají povrchně.


3. Co nyní potřebujeme
Nedivme se, že pak volání po volné energie, studené jaderné fůzi a posunu k používání nových technologií není z tohoto oboru slyšet. Ani v případě, že mají tu čest setkat se s myšlenkou, že na pokrytí naší roční spotřeby by stačila přeměna 2kg hmoty na energii.  A protože veřejnost dostatečně nežádá směr vývoje a výzkumu energetiky po zodpovědných, které zvolili svými zástupci, probíhá dále nerušeně přesun financí společnosti na výzkum, který evidentně posledních 30 let nevede k blahu a skutečné nezávislosti lidí. Je přinejmenším divné a negramotné, že výzkum volných energií, tohoto stěžejního oboru nového bytí lidstva a Země, provádějí vědci doma na koleně v zajetí závazků mlčenlivosti, a většina zbytku světa se tváří, že tito jsou pomatení odpadlíci vědy a správná věda je ta, která sice posouvá vědění, avšak nemůže způsobit převratnou změnu v kvalitě života a zdraví lidí, Země a Vesmíru. Vůbec to není divné. Je to záměr. A když není náš, čí tedy je?


4. Peníze
Jednoduše energetika ve své dnešní podobě je nejlepším nástrojem k ovládání Země, států a lidí.


Hra na peníze vytvořené z dluhů sloužící k přesunu hmotných statků k mikroskopické menšině, však naštěstí pomalu končí. Je to cítit mezi řádky každých novin, jako dobrý impuls k zamyšlení, co dál. Že by velcí ekonomové neznali funkce peněz vzniklých z dluhů? Něco tady nehraje. Ten kdo pěstuje fazole, se přece musí mít lépe, než ten, kdo je bez zodpovědnosti počítá. K tomu je ale potřeba silný čerstvý vítr.


Autor: Ivo Fluksa
Převzato z Volné energie

Žádné komentáře:

Okomentovat