neděle 6. května 2012

Bible a staré texty v otaznících (diskuze)

Přidejte se i Vy :-)



Došel mně dopis od čtenáře našich stránek se zajímavým textem, tedy myšlenkou. V globálu by to bylo velmi kluzké téma, ale v dopise je vyjádření o získání názorů a pohledů na problematiku historickou i technickou a v prvé řadě jako poselství pro budoucí pokolení. Okrajový můj názor je, že se vše spustilo špatně a to od doby vynucených nepokojů rodících se křesťanů, konče požárem Alexandrijské knihovny. Zde byly zastoupeny všechny tehdy známé poznatky lidstva ve všech směrech a aby se mohl svět ubírat směrem ovlivněným  jistou skupinou tak  až do dnes, bylo zapotřebí vše zničit a nastolit nová pravidla a zákony. Myslím, že jako lidstvo jsme tím ztratili mnoho, ale nechci zatracovat dobu zvanou křesťanství, i  když  zapřičinilo hodně hrůz a naučilo  hodně přetvářky,  bylo to velké poučení, které by si lidstvo mělo začít rychle uvědomovat, protože pravé duchovno, bez přetvářky se z našich životů  rychle vytratilo a to je cesta do pekel a utrpení.


take, ale urobit si vlastny nazor na to, co sa tam pise. Rad by som o tom ziskal viac informacii, no na nete preklady asi tazko najdem. Mozno je vsak niekto,  kto sa o to zaujima, nieco o tom nasiel a rad sa o informacie podeli. Myslim, ze je viac ludi, co konecne vytriezveli a zacinaju bibliu a ine starodavne texty chapat trosku inak. A aby neboli zbytocne reci - ano verim v boha i Jezisa krista. Ale trosku inac,  nez nam ich Krestanstvo vykresluje. A hlavne, to co nam chcel Jezis povedat - odkazat. No a samozrejme som zvedavy,  ako to beru ludia, ci suhlasia s tym, ako to nabozenstva prezentuju - prekladaju.   Mozno bude lepsie ked vytvoris vlastny sposob, ako to na nete prezentovat a hlavne ci vobec. Mas predca len viac skusenosti, nejde o to, aby sa ludia dohadovali, ci boh jestvuje a podobne veci, ale o tie informacie, co su v povodnych textoch, bavit sa o tom, a to uz nech si kludne kazdy vysvetli ako chce, z vierou ci beznej.
    Dakujem       ...Mailo

 Ahoj Iv. Pisem sem, lebo necham na tvojom uvazeni ci to o com tu pisem uverejnit a lebo sa o to zaujimat.   Isty cas ma zaujimala biblia. Nie z pohladu nabozenstva, ale informaci, ktore su tam obsiahnute! Ono sa zda. ze vsetko, na co ludia zacinaju prichadzat, o zivote az teraz, je tam uz davno napisane! A nielen o tom, ale i o technologiach! Len si to niektori vylozili a pozmenili, inak, vo svoj prospech! Pritom co viem, sa tam o veciach jako krestanstvo, odpustky,o spovediach a inych veciach nic nehovori. Kdesi som ale pocul, ze povodna biblia (v Hebrejstine myslim) je  ina, dokonca vtipna a tak mi doslo, ze to, co nam chceli povedat ci odkazat, ma možno uplne iny vyznam, nez niekto prelozil. Nejde mi teraz o nabozenstva ako

Tak vážení a milí, máte volné pole působnosti se vyjádřit, jde o pohledy, názory, Vaše poznatky, ne o demagogii, hledejme, poznávejme svobodně, podle svého.  Iv



2 komentáře:

  1. Bible je kniha, jejíž poznání se odhaluje současně s Tvým rozšiřujícím vědomím. Rozhodně to není kniha, která se dá správně, jednoznačně a nezpochybnitelně vyložit církevními autoritami. Vždyť právě jejich mysl není svobodná, ale hodně nainfikovaná předkládanými poznatky ze semináře a rovněž pak nemožností samostatného přemýšlení bez toho, aby se jejich vlastní poznávání nedostávalo do konfliktu se svou poslušností vůči církvi. Tato jejich nesvoboda a závislost na církevních autoritách je předurčuje na duchovní strnulost a pokud se neosvobodí od falešné svatosti poslušnosti vůči vrchnosti, budou vždy slepými, kteří budou vést slepé. Ale samozřejmě i tito služebníci Boží mají svůj význam a opodstatnění pro lidi,kteří ještě potřebují opornou berličku, bez které nejsou schopni doposud stát na vlastních nohách.

    Bible je kniha, která prošla mnohými překlady a mnoho věcí z ní bylo vypuštěno. Proto v ní chybí mnoho vzájemně se doplňujících pojítek a proto působí dojmem nesourodosti, mohu-li to tak říct. Nicméně moudrost ukrytá před zraky mnohých, je hloubkou nedozírná! Jednoho dne ani to, co bylo z Bible vypuštěno a zdánlivě ztraceno, nezůstane ztraceno navěky, ale zase se ve svůj vlastní čas objeví jako svědectví úplnosti Pravdy. Zatím se musíme uspokojit s pouhými fragmenty Pravdy. Ale tak je to správné. Vždyť na co by nám byla Pravda, kterou nejsme schopni obsáhnout a porozumět ji? Jan, miláček Páně, kdysi napsal:

    "Je ještě mnoho jiných věcí, které Ježíš vykonal. Kdyby se měly každá zvlášť vypsat, myslím, že celý svět by nepostačil pojmout knihy, které by se o tom napsali." ( Jan:kap.21, verš 25 )

    Už jen tento samotný fakt nás vede k domněnce, že stavět jen na fragmentech předkládaných pravd, které jsou jako jednotlivá sklíčka poztrácená z mozaiky celku, je nezodpovědné vůči sobě samému.

    Každý člověk by měl hledat Pravdu celým svým srdcem, duší i Duchem, zcela svobodně a neměl by být závislým na myšlenkách různých autorit. Vždyť každý člověk má v sobě zakódovanou schopnost porozumět Pravdě a uchopit ji celým svým duchovním srdcem. Nezáleží na tom, jak dlouho to bude trvat, protože nic takového jako je čas neexistuje. Ten je jen iluzí pro tento hmotný Vesmír, ale ve světě veškerého Jsoucna a ve světle věčnosti je jen nástrojem pro projevení se hmotného hřiště, kde hrajeme určenou hru podle Božích pravidel. Otázku - Jak a proč tuto hru vůbec hrajeme - se neodvažuji zodpovědět, protože to přesahuje můj současný duchovní rozměr a schopnost uchopení tohoto poznání.

    Církevním autoritám, šlo vždy jen o moc, ale nikdy ne o Pravdu! To si musíme uvědomit. Táhne se to celými církevními dějinami a právě z této skutečnosti rezultovalo i mnoho špatných věcí páchaných ve jménu Boha na svých bližních. Dějinné fakty si vyhledá každý sám. Netřeba to tu rozebírat.

    Už za časů, kdy Ježíš vstoupil do lidského těla a přijal tak hmotu, velmi ostře vystupoval proti zákoníkům a farizejům a ti se ho snažili celý ten čas zničit. A povedlo se jim to až ve chvíli, kdy přišel jejich čas.

    Bible je kniha, jejíž myšlenky mají mnoho jinotajů a významů, jejichž správné pochopení závisí přímo od naší duchovní vyspělosti s těmito myšlenkami pracovat a uchopit je, pochopit, vstřebat a převést do praxe, protože jen pravda převedená do reálných činů má hodnotu. Vždyť jaký smysl mají slova lásky, pokud tu lásku neprojevíme?

    Proto drazí přátelé, zkoumejme Pravdu zcela otevřeně, svobodně a nezávisle od nějakých autorit. Jen tehdy a jedině tehdy budeme schopni tuto pravdu obsáhnout.

    Toto téma je značně rozsáhlé, tak mi odpusťte, pokud jsem tomu věnoval jen tento krátký komentář.

    OdpovědětVymazat
  2. Opět moc hezky napsané; nemám co dodat. :-) Snad jen, že "dějinné fakty" jsou také leckdy relativní. Jak poznáme, co je originál, co přepsáno a co už přepsání přepsaného? :-) Na to netřeba odpovídat - každopádně mám radost, že sem nějakým způsobem zavítal myslící člověk s bohatými zkušenostmi. Nepovažuji to za náhodu. :-)

    OdpovědětVymazat