pondělí 8. října 2012

Vnímání

Všimli ste si, ako chodia po uliciach turisti? Všetko je pre nich nové, a tak so záujmom sledujú život okolo. Určite poznáte ten pocit aj vy, keď ste na dovolenke alebo na novom mieste – pozeráte sa dookola a zažívate svet v inej podobe, než ste zvyknutí. Nasávate atmosféru, zvuky, farby, vibrácie. Vnímate.

Presne takto však môžete chodiť po svete každý deň, aj keď sú to pre vás dávno známe miesta.
Je to len naša myseľ, ktorá si natoľko navykne na realitu, ktorú si vytvorila, že prestávame vnímať, čo sa deje okolo a skĺzneme do zabehnutých koľají, do nemenných predstáv (a presne takto to funguje aj pri našich názoroch a presvedčeniach – prijmeme ich za svoje a zrazu sme ohraničení – vlastnými myšlienkami a prestávame si uvedomovať, kam až môžeme ísť, čo všetko môžeme dosiahnuť).V skutočnosti sa každý deň deje niečo nové, neustále sa niečo mení. Svet je jednoducho iný ako bol včera, aj ako bol pred piatimi minútami.
Stačí si to len uvedomiť… a naša realita nadobudne úplné iné tvary, farby, možnosti.
Keď vnímame a chodíme s očami dokorán a používame svoje zmysly, prežívanie každodenného života sa stane oveľa zaujímavejším. A my žijeme tu a teraz.
Skúste sa pozerať na svet inak – sadnite si hoci aj v parku na lavičku a vnímajte. Prenádherné farby jesene, zvuky prírody okolo, jej energie, spev vtákov – ako viete, že nespievajú práve vám?
Choďte domov inou cestou. Alebo nakúpte v inom obchode. Vychutnajte si vôňu pekárne, okolo ktorej idete, užasnite nad čímkoľvek, čo vás zaujme – nech je to aj stolička v kaviarni… Alebo nápis na stene. A všimli ste si, ako zaujímavo sú riešené niektoré budovy? Čo všetko sú ľudia schopní vytvoriť? :)

Život je konštantný zázrak, len musíme byť ochotní to vidieť. Cítiť. Zažiť, vnímať. Tu a teraz.
S láskou, Katka

Autor: Katka
Zdroj: Cesta duše
Vystavil: Fáďos

4 komentáře:

  1. Pokud mám hlídání, jdu ven, jdu jinou cestou, s foťákem v ruce a pozoruji lidi, přírodu, okolí, jinýma očima. S Jendou je vše moc rychlé a uspěchané, ale ticho a příroda mě nabíjí.

    OdpovědětVymazat
  2. písala som tuším koment - stratil sa ? Bed

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jsi jej zapomněla odeslat, nebo se vyskytla nějaká jiná chyba. U nás v seznamu komentářů jej nemáme. Zkus to ještě jednou Bed x).

      Vymazat
    2. .. nojo, ale už neviem ako som bola nadšená... :-/
      Ale si som to neodklikla,, neva.

      Vymazat