sobota 21. července 2012

Špalda - alternativa pšenice

Jelikož jsem typ člověka, který se rád poohlédne i po jiné cestě, než té, co na něj útočí ze všech stran, narážím ve svém životě na spoustu zajímavých alternativ ve všech možných odvětvích. Není proto na škodu zabrousit tímto pohledem i mezi potraviny a poohlédnout se po něčem méně profláknutém.

Kde jinde se porozhlédnout, než u mouky. Pšeničná mouka se dnes používá téměř všude. Běžná surovina, kterou jsme vzali na milost a kde kdo se nad ní ani nepozastaví. Mezi myšlenky se dostává snad jen lidem, kteří jsou na ni alergičtí. Málokdo se pozastaví nad tím, že i pšenice je x-krát přešlechtěná a zmutovaná. (Je to asi něco podobného, jako kdyby vašim předkům sáhli do DNA a zajistili, že budete mít kratší nohy, protože je to v řadě případů praktičtější. Nejen že je to hnusná představa, ale také zbytek těla by na to nebyl zrovna připraven a zákonitě by se to muselo někde projevit. Následovala by celá řada problémů.) Takto zmutovaná pšenice je samozřejmě nepřirozená, kde jaký vitamín jí schází a kde jaký zase přebývá. Ve výsledku je potom takováto pšenice, stejně jako téměř každá dnešní surovina, příčinou nenápadných a vleklých zdravotních problémů.


Také proto mi padla do oka pšeničná prababička - špalda (viz obrázek). Je to "jednoduchá" pšenice, která se na blízkém východě pěstovala již před 9 000 lety (prý) a je tak jedna z nejstarších. Na rozdíl od dnešní pšenice není nijak geneticky upravována (stejně jako kamut, mj.), což je při nejmenším pozitivní pro naše tělo.
Co ale potěší každého kuchtíka - špaldová mouka dokáže dokonale nahradit tu pšeničnou. Jediný rozdíl najdeme snad jen v barvě. Špalda má totiž o něco tmavší odstín. Chuťový rozdíl je běžnému smrtelníku nerozpoznatelný, což mohu potvrdit. Lze se dočíst, že může špalda chutnat trošku po oříšcích, nicméně tento postřeh naše rodinná degustace nepotvrdila. Co se týká konzistence, chová se stejně jako pšeničná mouka, takže se s ní i stejným způsobem pracuje.
Mnoho lidí také může zajímat, že je špalda daleko lépe stravitelná, pomáhá prokrvovat organismus a regenerovat, přirozeně neobsahuje cholesterol a dokáže dodávat potřebné množství tuků, aniž by se po ní tloustlo.
Špalda prý obsahuje hodně manganu, draslíku a hořčíku, ale také železo, fosfor, vápník, zinek a síru. Je plná vitamínů skupiny B, takže možná i vhodná na večer místo pivka, co? x) V porovnání s běžnou pšenicí obsahuje více vlákniny, prospěšného tuku a bílkovin.
Dalším plus může být i fakt, že se dá mnohdy použít jako alternativa pšeničné mouky pro alergiky. Je třeba vyzkoušet - každý reaguje individuálně.

Tak s chutí do rozšiřování svých obzorů ;).

Fáďos

1 komentář: