sobota 23. listopadu 2013

Vánoční strom se stínem smrti

Tato úvaha nám přišla mailem od našeho čtenáře. Jsme rádi že se alespoň malým dílem chcete zapojit do projektu Srdce nové energie a pomáháte nám tvořit obsah stránky :)
_

Na mnohých náměstích budou po dobu vánočních svátků stát krásně nasvícené vánoční stromy, které nám mají zvěstovat lásku a štěstí se všemi bližními, stejně tak jako soulad a harmonii...

Ale o jaké harmonii zde vlastně můžeme mluvit, když tuto naši představu vtělujeme do stromu, kterého jsme za tímto účelem nejdřív zabili. Zcela pokrytecky jsme nejdřív vyhlásili soutěž „miss“ nejkrásnější strom. (http://www.ticbrno.cz/cz/aktuality/hlasujte-pro-vanocni-strom-na-namesti-svobody) V hlasování ctihodných občanů jsme ohodnotili ten nejkrásnější, který v přírodě rostl mnoho let v opravdovém souladu a harmonii. Pro vítěze byla první cenou smrt se slibem, že ho ozdobíme a vystavíme na odiv všem...

Jak by se asi líbilo lidem, kdyby na stejném principu fungovaly všechny ty světové či národní miss, které opěvují ženskou krásu či jiné soutěže. Kolik by se si přihlásilo krásných dívek do soutěže, kde by první cenou byla poprava s příslibem, že po smrti bude vítězka nádherně oblečena a vystavena jako neživá figurína na náměstí ve vašem městě?

Trochu extenzivní a absurdní výklad. Nemáte ten pocit? Já ho však nemám. Mně je z toho smutno!

Určitě by se mi víc líbilo, kdyby na každém náměstí mohl takový strom růst celý rok, měl kolem sebe dostatek místa, které by pod zemí nebylo dotčeno inženýrskými sítěmi, které jsou v nepravidelně pravidelných intervalech překopávány stavebními firmami bez ohledu na jakoukoliv zeleň. Mohl by zde volně růst a byl by s námi pořád... živý ... a na vánoce slavnostně ozdobený... Teprve takto, bychom mohli slavit svátky lásky blíž k opravdové lásce a harmonii...

Pavel Krček

Vystavil: Mates

14 komentářů:

  1. Když to je těžký, spoustě lidem to vadí, bud o tom i hezky píší, jako třeba výše autor, nebo třeba moje maličkost, neumím tak pěkně psát, tak jsem aspon projevila svůj názor tím, že jsem si na radnici otevřela hubku, abych jim od plic řekla, že je to opičárna a kýč atd atd. a o tom, že je to ničení přírody ani nermluvě. Jenže je stále mezi námi tolik lidí, kteří snad věří na Ježíška, nebo co a líbí se jim to, utrácejí za to peníze a nikdo s nimi nehne. . . . . Slunovrat jde oslavit i bez mrtvol v podobě stromů, bez gruntování, šílení po krámech, ale bohužel, to je každého svobodná vůle. . . jinak se těším, že budu mít 3 dny volna a budu se konečně válet:))))) Ahooooj iva

    OdpovědětVymazat
  2. jo a ještě jsem chtěla upozornit na můj oblíbený blog http://wertyzreport.com/, je tam pěkné video . Desetiletá holčička vysvětluje, jak je to s penězi:))) NENÍ TO K TÉMATU, ALE PĚKNÉ:)))) iva

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, sdílím autorův názor. Taková skrytá oslava ničení přírody, tyhle vánoční stromečky.

    Na druhou stranu mám ale rád, že aspoň o Vánocích se k sobě někteří lidé chovají líp a je trochu cítit taková atmosféra vřelosti a solidarity ... absolutně neuznávám jakýkoliv předvánoční shon a honění se za co největším množstvím dárků, perfektně uklizeným bytem, vařením milionů jídel pro návštěvy a podobně. Vždyť by přece bohatě stačilo dát každému nějakou tu maličkost pro radost, třeba i levnou, nebo nedávat nic a říct několik milých slov o tom, jak máme své bližní rádi a že si vážíme toho, co pro nás udělali a kam nás posunuli ... sednout si večer při svíčkách, popovídat si o životě a prostě být v pohodě ... tohle by mi bohatě stačilo. Ale občas se ptám sám sebe - to chci tak moc?

    OdpovědětVymazat
  4. Postavené na hranu - strom má svoj význam v prírode, i medzi lidmi.
    Keď ozdobený osloví stovky , ba tisíce ľudí, a hlavne detí, to je dobré.
    Takže čo autor urobí pre svoju ideu živých stromov na námestiach ?
    U nás na dedine sa zo zvyšku stromku zakúrilo, pevné časti kmeňa sa obielili a urobili sa z nich kvedlačky.
    Byť stromom atešila by som sa z takého použitia. B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás na vesnici, kde máme chalupu, se každý rok ozdobí živý strom na návsi. Nemusí se nic kácet ... taky to jde :)

      Vymazat
    2. Taky to tak máme :) Loni jsme měli myslím nejvyšší živý vánoční stromek v ČR..
      Mates

      Vymazat
  5. Včera večer jsme to tu s F. notnou chvíli řešili a mě k tomuto tématu nakonec vrátil sen.. Shodli jsme se na tom, že ve velkém městě se dá ještě přimhouřit oko, ale velkých měst je u nás dejme tomu..4. Všechno menší (město, obec, vesnička, osada, ...) by klidně mohlo mít živě rostoucí strom. A ani nemusí zoufat, když žádný nemají, smrk je rychle rostoucí, na jaře jej zasadí, za pár let mohou zdobit. Tak stejně domácnosti.. Moje babička kolikých roků mívala malý smrček v květináči, na Vánoce se ozdobil a na jaře zasadil ven. Tím by se markantně snížilo kácení stromů na vánoční stromky.
    Ale... Kácíme stromy jen na vánoční stromky? Stejně tak obdivujeme tuto "mrtvolu", když někomu pochválíme tu dřevěnou podlahu či stůl. Také na to padl strom. A ne jeden. Velice podobné je to u knihy, ale díkybohu papír je recyklovatelný.
    Stejně každý, kdo topí dřevem, topí "mrtvolou". A vlastně nejen dřevem.. Co jiného je uhlí, zemní plyn, ropa a její výrobky. Celá naše společnost je na těchto "mrtvolách" závislá (a to jsme se nedostali k potravě). A ještě svou závislostí zabíjí další...
    Alexiam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zas bych to tak neextrémizoval ... v přírodě taky funguje jakýsi koloběh života, nemůžeme chtít zase fungovat tak, že se nebude zabíjet vůbec nic. Všeho s mírou :)

      Vymazat
    2. Souhlas se Spiiiiidym.
      Já bych hlavně soustředil pozornost na samotný záměr daného konání.
      Dobré skutky lze činit s nekalým záměrem (např. vypočítavost - vím o čem mluvím, sám to na sobě někdy zpětně pozoruji). Jde pak doopravdy o dobrý skutek?
      Ono by se mělo totiž začít (a také tam by to celé ztroskotalo) určením toho, co je dobré a co je zlé alias co je správné a co ne, případně tím zda vůbec má někdo oprávnění takové soudy druhých činit.
      Stále mi to (nejenom tento článek) přijde o pokukování a posuzování druhých, o ukazování prstem, co ten či tamten zvoral nebo přepískl. To jsou věci, co můžeme s klidným svědomím přenechat na tzv. božích mlýnech, příčinnosti, zákonu akce-reakce, karmě nebo jak to kdo chcete nazvat. Stejně jde o individuální a nepředejné poznávání. Opět z mého pohledu jde o hledání odpovědí vně i přes to, že ty správné můžeme najít uvnitř.
      Můžeme například více naslouchat intuici, která nám může naznačit, co v kterou situaci může být konkrétně pro nás správné a co nikoli. Nic a nikdo se nedá paušalizovat.

      Vymazat
    3. Právě na tom extrému jsem chtěla poukázat na to, že "nezabíjíme" zbytečně jen kvůli vánočním stromkům, že bychom se obešli i bez dalších věcí, pro které platíme tuto daň... Že to provází celý život. Proto bych se vyhnula jakéhokoliv moralizování či posuzování.. Které nám stejně nepřísluší x).

      Vymazat
    4. Souhlasím s pány a srdečně zdravím Alexiam. :-)

      Patrik

      Vymazat
    5. Samozřejmě, že já s nimi také souhlasím, to se nevylučuje..;)
      A také zdravím..

      Vymazat
    6. To, že se to nevylučuje, se vůbec nevylučuje s mým komentářem. ;-)

      P.

      Vymazat