neděle 17. listopadu 2013

Petr Hynek: Duše v igelitovém pytlíku

Duše zabalená v igelitovém pytlíku (viz níže), byť plném lásky, je pouze duší v igelitovém pytlíku. Ale dopřejte jí volnost, nechte ji vzlétnout do oblak i spadnou na zem, aby s polámanými křídly znovu okusila jedno i druhé, aby se zocelila a stala se duší opravdového člověka, který chápe, že nic není odděleno.

Krásně na toto téma hovoří indián Chromý jelenec, šaman, z kmene Lakotů. Jeho moudrost a poselství byla zaznamenána v knize „Chromý jelen“ (bohužel již není nikde k sehnání...):

„Medicinman nemá být svatý. Měl by poznat a procítit všechny proměny života - zoufalství, radost, kouzla i realitu, odvahu i strach svého lidu. Měl by se umět snížit na úroveň broučka! Vznášet se vysoko jako orel. Pokud nezakusí obojí, nestojí jako medicinman za nic.

Nemoci, vězení, chudoba, opíjení - všechno jsem to musel zažít na vlastní kůži. Svět se točí kolem hříchů. Nemůžeš být tak nafoukaný, tak nelidský, že chceš být čistý, duši pěkně zabalenou do igelitového pytlíku. Musíš být současně bůh i ďábel.

Být dobrým medicinmanem znamená být uprostřed vřavy a neskrývat se před ní. Znamená to poznat život ve všech jeho stupních. Znamená to nebát se občas ze sebe udělat blázna. I to je posvátné. Příroda a Velký Duch taky nejsou dokonalí. Tolik dokonalosti by svět ani neunesl. Duch má dobrou tvář i špatnou tvář. Někdy se víc poučím z té zlé stránky než z dobré.“



Více zde: http://www.seste-slunce.cz/news/duse-v-igelitovem-pytliku/

1 komentář:

  1. Zlá stránka ? Neexistuje... iba v našich mysliach, a za ňou je TO..
    Medicinmani vedia svoje a ja tiež. :-)
    Pestujú si svoju pozíciu - veď o čom by bola ich práca potom, keby nebolo plus a mínus. Som zástancom myšlienky, že sme boli preprogramovaní na tieto dve znamienka zámerne. A držíme sa ich ako slepý palice... A že nie je dokonalosť, ale je, trebárs v tom chrobáčikovi...
    B

    OdpovědětVymazat