sobota 30. listopadu 2013

Patrik: Kometky v Atlase mraků, duch doby atp.



Musím Vám něco napsat. Před rokem běžel v kinech film Atlas mraků, jenž naťuknutým jedincům připadá pochopitelně dodnes nezapomenutelný. Vzpomínáte na to, jak měla každá hlavní postava mateřské znaménko ve tvaru komety? A na to, jak se na samotném konci filmu kometa proletěla po noční obloze? 

V tom samém okamžiku si málokdo na první zhlédnutí všiml, že kamera letmo projede holý týl Zacharyho (Toma Hankse) –  tím se naplní počet postav se znaménkem (snad jsem neprozradil příliš, když čtu ještě po roce někde diskuze lidí, kterým se nedaří tu šestou postavu se znaménkem najít). 


Atlas mraků byl naprosto jedinečný a odvážný počin, takže se ani po delší době nedivím, že nebyl finančně dostatečně podpořen i přesto, že za jeho vznikem stáli mj. Wachovští jakožto tvůrci slavného Matrixu (ten ještě možná mluvil příliš mezi řádky). Ano, lze tedy v současnosti v té nadprodukci braků najít i nějaký ten film napomáhající uvědomění (o tom moc pěkně píše Anamel ZDE), ale ani tam nepřijdeme o nežádoucí podprahové zprávy třeba (něco za něco). 

Pokud jde o hudbu, kolikrát nevěřím vlastním uším (teď v tom pozitivním smyslu), když naslouchám slovenskému hip-hopu (já!), kterému se začalo snad právem říkat "uvědomělý" (neznám příliš pozadí tohoto žánru, ale uchvátil mě Majk Spirit a Suvereno, konkrétně jejich poslední alba Nový člověk a Alchymista –  obě vyšla vloni). 

Jak asi už chápete, opět přemítám nad kolektivním duchem doby prostřednictvím reflexe aktuální kultury. A tak co se týče literatury, když jedete pražským metrem, nelze si nevšimnout překvapivě velkých upoutávek na tituly typu Zkorumpovaná farmacie (Ben Goldacre) nebo Přišel Bůh z vesmíru? (Mauro Biglino, bývalý vatikánský kněz). 

A tak se asi ne poprvé ptám: je tohle ono nenápadné probouzení? 
Nebo jde snad někdy i o hru na esoterické pudy člověka mimo jiné v zájmu stávajícího systému a je tudíž třeba ji patřičně před servírováním formovat – předkládat bezpečné polopravdy? Toť velká otázka a další budou v prosinci následovat. :-)

Patrik

11 komentářů:

  1. Patriku,
    ukázal jsi, co je podle mne v dnešní době to nejdůležitější - VŠÍMAT SI, někdo říká BÝT BDĚLÝ či nebýt lhostejný k okolí.
    Nápověd je podle mne kolem nás dost a většinou i přímo na očích. Jen často nejsou patrné na první (lhostejný, nevšímavý či nebdělý) pohled.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tak, všímat si, být otevřený tomu, čemu intuice (jeden z nejmocnějších nástrojů) říká ano a balast nemilosrdně zahazovat a vůbec se s ním nepárat. Na tu kometu v Atlase Mraků jsem úplně zapomněl, díky za připomenutí :)
    A jinak myslím, že se vše už teď odkrývá docela rychle, jen se koukat. Ta rychlost je přímo raketová a ISON ještě navíc trochu urychlil čas, takže se fakt máme na co těšit. Držte se :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo - doufal jsem, že bude mít minimálně jeden člověk z toho připomenutí radost. :-)

      Jinak se vším souhlasím, akorát se v současnosti smiřuju s tím, že k intuici není manuál. :-D

      Můžeš prosím rozvést to s tím naším ISONem? :-)

      Patrik

      Vymazat
    2. Mám, protože Atlas mraků jsem hltal a stydím se, že jsem na to mohl v souvislosti s touhle holkou zářivou zapomenout ... :))

      K intuici máš manuál, máme ho každý, jen stačí odházet ty vrstvy balastu, nastřádané za ty roky a trochu si dovolit být zase jako děti ^^ jestli víš, jak to myslím.

      U ISONu není moc co rozvádět víceméně ... prostě její přílet zase trochu víc urychlil čas. Na vysvětlenou: Čas ve skutečnosti jako takový neexistuje, jen my ho tu máme díky rotaci černé hvězdy ve středu Země. Ta hvězda nabíjí atomy tak, že je od sebe odpuzuje a my tak pociťujeme gravitaci. Dalším efektem je to, že jaksi způsobuje plynutí času. A podle toho, jak se uvnitř otáčí, vnímáme my čas. A ISON to otáčení trochu urychlila, události prostě naberou větší spád, kvůli tomu taky přiletěla. Víc z hlediska bezpečnosti nemůžu říct. S.

      Vymazat
    3. Tak to jsme dva :-). Já to měl někde zasunuté a pak bum - "napiš to"! :-D

      S manuálem máš podle mě pravdu.

      Díky moc za připomenutí toho, jak je střed Země ovlivňován zvenčí - však magnetismus k magnetismu.... jasně, dává mi to smysl. :-)

      P.

      Vymazat
  3. No, Patriku, musím Tě také podpořit souhlasem, ano:) koukat a vidět to dobrý:) to je ono. . . no, možná plácám, ale řekla bych, že si měníme realitu, jak potřebujeme, CHCEME to tak mít a tak to taky bude, prostě vlezeš do metra a vidíš to, čteš to, uvědomuješ si to a JE TO TAM:)))) to je bomba. . . . nebo kometa . . . . :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)) Milá Ivo,

      vůbec neplácáš...taky to tak nějak cejtim. :-)

      Hezký zbytek neděle všem,
      Patrik

      Vymazat
  4. Hra nehra - ide o prebudenie.
    Nedávno mi pani, ktorá má ďaleko k ezoterike a blízko ku kresťanstvu v debate o filmoch tohto typu nadhodila na otázku, odkiaľ to tí tvorcovia majú - že vedia a dlho predtým, povedala ... podržte sa, "sú to chaneleri !!! UFF..
    Minimálne jedného takého "veľkú rybu " stretávam. Daryl Anka - šéf špec. efektov vo filmoch a chaneler bashar.org.
    Tak odtiaľ vietor fúka :-))
    Tiež som sa stretla s kritikou Majka Spirita - že zarába veľa , nuž ale ja som videla jeho predndášku, tak i tam plynú peniažky z predaja jeho hudby, že. ? Kto chce vidí, kto nechce bude furt slepý. CHcieť je to najdôležitejšie. B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel Majk Spirit je taky velký byznys, když se podíváš, jak kvůli němu jde do pozadí Suvereno (ať už v konkrétních rozhovorech a nebo vůbec obecně).

      Ad proroctví ve filmech - to samé jako se sny: nevědomí vnímavějších nechává - kor skrze uměleckou formu - leccos proniknout na světlo světa. Pak je druhý typ proroctví - když mají odněkud jasné instrukce, ale nemusí jít podle mě nutně zrovna o chanellingy.

      P.

      Vymazat
    2. Mne sa Suvereno nepáči, že išiel do pozadia kvôli Spiritovi ?
      Ale no :-/
      Možno je to kvôli niečomu inému. Za každým činom stojí Zámer. Jeden robí hudbu lebo miluje túto činnosť a nemyslí na peniaze , tie sa mu aj tak hrnú. - Nehovorím konkrétne o týchto dvoch...

      Bashar nie je o proroctvách, ani o snoch. :-) B

      Vymazat