pondělí 22. dubna 2013

Vědění a poznání (stručně)

http://www.promitani.cz/tapeta.php/duha/
Tak jsem si dnes po delší době říkal, jak je zbytečné někomu něco vysvětlovat, aniž by měl s danou věcí vlastní zkušenost . Je to de facto k ničemu; každý má v mysli něco jiného. Vysvětlující člověk tam má pojem, tedy odraz nějaké zažité reality ve vědomí, zatímco ten druhý si tak nějak něco mylně dosazuje, tudíž se s prvním prostě a jednoduše nedorozumí. Ne, že bych tedy dnes měl nějaký konflikt - prostě mi to tak říkajíc docvaklo :-):

Můžete dítěti, co ještě nevidělo duhu vykládat, jak duha vypadá, ale nikdy mu nedáte ten prožitek, tu zkušenost. Z toho vyplývá, že vědění může být fajn, ale v porovnání s poznáním je jen pouhým odleskem. 

Patrik


Cenné dodatky 23.4.:

Petr Hynek: "Nikdy nepochopíme zcela druhého, pokud se tím druhým nestaneme, což je prakticky nemožné. Pouze absolutní láska nerozlišuje já a ty :-)"

Spiiidy: "(...) každý máme potřebu naše prožitky s někým sdílet :)"

MichalB: "Jedno či druhé jsou jen částí kompletu. Proto i těžko z pohledu kompletnosti posuzovat, co je má větší váhu, když je podstatou je osvojení si obojího."

11 komentářů:

  1. Pěkně napsáno. Nikdy nepochopíme zcela druhého, pokud se tím druhým nestaneme, což je prakticky nemožné. Pouze absolutní láska nerozlišuje já a ty :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. takže netreba chápať, treba Len milovať :-) B

      Vymazat
  2. Jednoduchý, krásný, výstižný .. co víc dodat :)

    Ale zase bych vysvětlování tak úplně nezatracoval, trénujeme si tím naše vyjadřovací schopnosti ... a každý máme potřebu naše prožitky s někým sdílet :)

    OdpovědětVymazat
  3. Osobně bych možná poslední větu poupravil. Proč? Protože poznat aniž bych věděl co jsem poznal, je taky neúplné. Kdo je na tom lépe? Ten, kdo poznal prožitek duhy, nebo ten kdo poznal prožitek duhy a ví i co duha je? :-)
    Jedno či druhé jsou jen částí kompletu. Proto i těžko z pohledu kompletnosti posuzovat, co je má větší váhu, když je podstatou je osvojení si obojího.

    OdpovědětVymazat
  4. Jééé, chlapi, děkuju Vám všem za reakce! :-)

    Souhlasím se všemi. Upřímně jsem to do hloubky nepromýšlel, protože jsem taky chtěl něco jednou napsat jen tak spontánně, ale máš za mě Michale pravdu - to mi nedošlo. :-) Informace nebo prožitek, tedy "na vlastní kůži"? Třeba je většinou obé. :-)

    A krásně to vyjádřil taky Petr a Spiiidy, všechny komenty do sebe krásně zapadají. Mám radost. :-)

    Srdečně
    Patrik

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Pati,
    mne sa páči, že si "stručný" - dotiahneš to na Petra Hynka ?
    B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj!

      Petr je pro mě v mnohém nedostižitelný. :-))

      P.

      Vymazat
    2. Nono :-)
      Každý jsme originál. Bohu dík!

      Vymazat
    3. "Nejsou žáci a nejsou učitelé"
      B

      Vymazat
    4. Oba máte/držíte pravdu. :-) Díky!

      P.

      Vymazat
  6. Ahoj chalani - vy ste tu na blogu takí láskaví, a preto sem budem chodiť i ďalej... B

    OdpovědětVymazat