pondělí 4. listopadu 2013

Václav Cílek ve včerejším pořadu Uchem jehly (a pár slov obecně)...

Po delší době nám přináší zase svěží vítr Václav Cílek...

...a svým způsobem mám poslední dny pocit, že i na blozích se řeší stále stejná témata - problematika masožravectví, postoj ke klimatickým jevům, problematika nadměrného všeho, problematika osudu - když by bylo vše dáno, co má člověk vlastně dělat? 

Co se týče videa, které nabízím, opět se tam otevírá, že jsme se svou technologií a způsobem života velmi zranitelní. Stejně tak se řeší, že kdykoli se může stát cokoli, pokud mluvíme o vulkánech, vodě atp. Někdy ne příliš příjemné změny mohou v příštích 20 letech ale přivést společnost k hluboké transformaci. Jsou to praktická témata, před kterými jeden zavírá oči, druhý je vyhledává a třetímu je to jedno...kam patříte Vy? :-)

http://www.ceskatelevize.cz/ (lze i kliknutím na obrázek)

Patrik

11 komentářů:

  1. Ahoj:) v tého chvíli, po přečtení tohoto výstižného článečku mě napadlo jediné. . . jeden zavírá oči, druhý je vyhledává a třetímu je to jedno. . . vidím v tom zase rozdělení lidí, nejsme jednotní. Bohužel to v této době asi nejde, nebo co. Jsme asi opravdu každý jinak naladění, plni strachu, neustále manipulace. . . máme snahu a touhu být lepší, vymanit se . Napadá mě, že bychom možná měli přestat tolik chtít, příliš nás to asi zaměstnává a odvracuje pozornost někam jinam od toho pravého , čehosi, co máme v sobě probudit. . . . . stále se mi vrací myšlenka, že máme tendenci příliš všechno komplikovat a řešení bude jednoduché a prosté, jen ho v té spleti informacím myšlenek, diskuzí, rad nevidíme. Myslím, že jen srdce a intuice je ten pravý startér k jednotě. . . . iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivo,

      moc děkuju, zase jsi otevřela oči určitě nejen mně...tyhle věcí jakoby víme, ale někdy je potřebujeme číst nově formulované, aby to nebyla jen prázdná slova, ale zase nás to trklo...Máš pravdu, že to vše zesložiťujeme, mysl vytváří pavučinu problémů a srdce chce volně tlouct.

      Patrik

      Vymazat
    2. Patriku, ahoj:) je to někdy těžké, popsat to, co se v nás děje, co nám napovídá intuice a srdce. Dnes jsem otevřela po nějaké době blog Energie u pramene a koukám, článek přesně o tématu, na který myslíme. . . . přesně to, co stále zkouším, dostat se do blaženého přítomného okamžiku. Touto cestou děkuji Iv, nemám registraci, tak s Tvým dovolením prostřednictvím Tvého blogu Patriku. . . . Vím, že je na blozích spoustu rad a návodů na toto téma. Vybrala jsem si už před rokem vlastně ty nejjednodušší a to vědomé dýchání a pak to známe . . . odpust mi prosím, děkuji, odpouštím a děkuji. . . je to prosté:) , ale těžké:) jako v muzice, nejtěžší je najít a dobře zahrát jednoduchou melodii, aby byla srdeční, nabíjecí a prostě ta VONA:) no a takhle nějak bych si představovala ten klid a mír a to napojení, jednak se zdrojem, tak i s ostatními lidmi. . . . nejtěžší pro mě je dýchat, být v tichu a neujíždět k těm vzpomínkám, plánům, myšlenkám, které se mi honí hlavou. Včera se mi to odpoledne povedlo, seděla jsem na dvorku . . . ehm na cígu .:) no a vyklidnila jsem se. Trvalo to, říkám 20 minut, no z ničeho nic se na mě musel napojit můj syn a zavolal mi. Bylo to po dlouhé době super. . . no, nebudu unavovat, zdravím iva

      Vymazat
    3. Ahoj Ivo :-)!
      ¨
      K Ivovi už nelze psát anonymně? Každopádně asi myslíš to "Žijeme opravdu duchovním životem?", ale mně ještě více snad dal ten, co byl vyvěšen pár minut po Tvém komentu. :-)

      A SNE není /doufám/ jen můj blog - to jen tak pro pořádek. :-))

      S tou muzikou jsi to napsala krásně. :-) Dotýká se mě to právě proto, že pádim zrovna drnkat, dost mě to teď táhne. :-)

      Proto se i omlouvám za dnešní stručnost, ale dnes víc potřebuju právě ty melodie než slova....:-)

      A Ty nikdy (tady) neunavuješ! :-)

      Hezký večír,
      P.

      Vymazat
    4. Zrovínka včera jsem zase po nějakým čase sáhnul za skříň po el. kytaře. Zatím jen tak na sucho, ale až budu doma sám, tak ukotvím volně ležící předměty a pořádně to vočudím :-)

      Vymazat
  2. Záleží na tom, co člověk od života očekává.
    Pokud pochopení základních principů, což by měl být jakýsi nepsaný základ, pak určitě bude velice důležité se nenořit do žádných složitostí a zaměřit se právě na to. A určitě tím začít.
    Ovšem jsou ale i lidé, které zajímá, jak, co a proč k těm jednoduchostem dochází. Myslím tím jak fyzikální, tak i ty nefyzikální příčinnosti i následky k tomu i z toho vedoucích.
    Jeden se (berte jen jako úvahu) inkarnuje, aby pochopil, že tohle a tomto se nedělá. Jiný se inkarnuje, aby lidstvu přinesl důležitý vědecký objev. Jasně, že k důležitým aspektům takového objevu dojde s největší pravděpodobností jakoby mimoděk (ve spánku, v horečce, v emocionálním vypětí apod.), což je na jinou debatu, ale dotáhnutí nápadu vyžaduje i menší či větší složitosti. Už jen to, že tu spolu můžeme takto ve virtuálním světě debatovat, znamenalo pochopení hodně složitostí.
    Myslíte, že cílem člověka je jen pochopení základů? Že vyspělý člověk je ten, který ze strachu, že se zničí, nebude používat vyspělou technologii a vědecké poznatky? To mě přijde jako pštrosí strkání hlavy do písku.
    Vyspělý člověk, potažmo civilizace je ta, která dokáže žít v harmonii s přírodou i s vědeckým pokrokem. Jít kupředu jen v technologiích je stejně "nedospělé", jako se pokroku vyhýbat.
    Nemyslím, že je reálné, aby se lidstvo vyvíjelo, aniž by do tohoto vývoje zahrnulo všechny stránky života - i ty složité.
    Mě třeba nestačí vědět, že jablko ze stromu vždycky spadne na zem. Rád bych věděl proč tomu tak je. Co je gravitace, co a jak jí způsobuje, zda jí lze nasimulovat, řídit, využívat atd.
    Já problémy vidím jako výzvy.
    Vyvstává mě (možná stupidní) otázka, proč by Univerzum vytvářelo hmotný svět, když z určitého úhlu pohledu jde právě o vytváření složitostí? Proč mu nestačila původní (pravděpodobné) holá existence (případně neexistence)? Jde tu přece o evoluci a ta je přece od jednoduššího ke složitějšímu, ne?
    Jistě, může se tu rozjet debata o přeskakování jednodušších "ročníků".
    Toť sice krapet opoziční, ale taky názor. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michale, taky si myslím, že je to takhle...a vůbec mi to nepřijde opoziční. :-)) Když je někde ve stvoření smysl, musí být všude - toť má logika.

      DÍKY!
      P.

      Vymazat
    2. UNIVERZUm sa môže napríklad aj nudiť, chce sa hrať, byť kreatívne, nechať to ísť samospádom, unikne mu, ale vždy má niečo za lubom , teda v plánu :-)
      Sme experiment, tož experimentujme :-) B

      Vymazat
    3. Jásně, já to taky neberu opozičně:) mě naopak moc baví Michal, jak ze sebe vysype obrovský koment:) MUSEL BY SE SMÁT, JAK JÁ DO TOHO VŽDYCKY čučim:) . s tím hraním, je to tenhle tejden hromadná úchylárna:) o mém synkovi nemluvím, ten drnkáním žije furt, ale moje drahá polovička , ten je od pondělka nepříčetnej, protože měl zrušenou zkoušku, tak vytáh basu a řádil jak pominutej, pak zas pouštěl různy floydy a starý pecky volume snad 100:) NOJO, CHLAPCI, MUSÍTE SE VYVENTILOVAT:)))) ahooj ivanice

      Vymazat