sobota 16. listopadu 2013

MichalB: Vesmír jako hologram

Uf - a ještě takto při sobotě by Vám z tohoto týdne neměl uniknout další významnější Michalův text :-): 

Předpokládám, že nejsem jediný, kdo při sběru informací narazil na zprávy, že celý vesmír je hologram. Dlouho mi vrtalo hlavou, co to znamená. Pokud i vy patříte mezi zmatené, pak mohu předložit úvahu, jak se s tímto srovnáním věci možná mají.
Jelikož pod pojmem hologram jsem vždycky měl světelnou show, kdy z několika světelných zdrojů je speciální technikou vytvářen virtuální nejenom 2D, ale i 3D obraz v prostoru, který podle stupně dokonalosti použité technologie je méně či více reálný.


Nechci zabředávat do technických podrobností, neboť tomu zase až tak moc nerozumím, ale kdo má zájem si základy pročíst, může třeba ZDE:

Ale jak to souvisí s Vesmírem? Dlouhou dobu jsem si také myslel, že Vesmír je jen hmotná iluze (na netu na toto téma najdete spoustu zanícených debat) vytvořená z nám neznámého důvodu - třeba pro srandu lidskému mozku. Že my vlastně ani neexistujeme a naše průhledná Duše si sedí někde u megaperfektního vesmírného 3D televizoru a hraje nějakou šílenou hru a my jsme její jakési virtuální figurky ve virtuálním světě.

Hologram je sice optická vizualizace informací, ale též může být použit jako uložiště informací (například binárních dat). Výhodou je miniaturizace samotného nosiče informací při zachování objemu dat. Čili se brzy pravděpodobně dočkáme toho, že klasické harddisky, flashdisky či optické disky se stanou minulostí a nahradí je holografická forma záznamu i čtení mnohonásobně většího objemu dat.

Vytáhnu teď to nejzajímavější, alespoň pro mne určitě. Takový hologram má tu vlastnost, že libovolný bod tohoto hologramu obsahuje veškeré informace o celém hologramu. To znamená, že nám stačí mít přístup (s patřičným vybavením) k jednomu jedinému bodu hologramu a budeme vědět naprosto vše z informací, které celý hologram nese (a nezáleží na jeho velikosti). Z tohoto jediného bodu lze zrekonstruovat celou předlohu se vším všudy.

Už začíná trošku svítat? Je možné, že tvrzení znalých toho, že vesmír je holografické podstaty, nemá nic do činění z virtuálním zviditelněním informací, nýbrž se samotným uchováváním informací. Najednou pořekadla typu "Jak nahoře, tak dole", "V člověku je ukryt celý vesmír" aj., dostávají úplně jiný rozměr. Dokonce i odvážná tvrzení některých vědců, že i mozek je holografické podstaty, takto nabývají konkrétních podob a je už najednou lépe pochopitelné, jakým způsobem se "do mozku" ukládají, ale i z něj čerpají vzpomínky, vědomosti, zkušenosti i mnoho a mnoho dalšího.

Nebudu to vícero rozpitvávat, kdo chce, patřičné informace si dohledá. Připodobnění vesmíru k hologramu tedy nemá nic společného s virtualitou (hmotný vesmír je skutečný, což mi často dokazuje kladivo a "borůvky" na prstech), nýbrž se samotným stvořením Vesmíru, jeho chováním, zákonitostmi, všemi ději, zkrátka s každým pohybem každé elementární částice, která ho tvoří, ale také s každým naším činem, slovem a hlavně myšlenkou.



Toto všechno se ukládá do řekněme holografické matrice Univerza. Je to tam nesmazatelně navždy uloženo a nejenom to. Je možné tyto informace kdykoliv "přečíst". Pokud jste si vzpomněli na termíny jako UIP (univerzální informační pole), Akáša, energoinformační pole a další, pak ano, jde o tentýž holografický princip ukládání i čerpání informací. I ta nejnovější informace o jediném atomu, molekule nebo naší myšlence (ta je sama o sobě informací, potažmo hologramem - torzním polem, chcete-li) je okamžitě k dispozici v celém Vesmíru. "Hologram vesmíru" tedy není produkt-výsledný projev, jak se mnohde uvádí, nýbrž (tedy alespoň podle mne) zdroj.

Právě proto, že v každém bodu hologramu jsou veškeré informace celého hologramu, jsou možné takové fenomény, jako je telepatie, mystická vnuknutí, vhledy do minulosti i budoucnosti, cestování Vědomí neomezeně v čase i prostoru a mnoho dalšího.

Právě proto je v každé naší buňce, v každém atomu ukryto vše. Ovšem nikoliv na hmotné či energetické úrovni, nýbrž na úrovni informační a proto jak se říká: "na velikosti nezáleží". Veškeré informace o všem až do posledního spinu nejvzdálenějšího atomu vesmíru. My, jako součást Vesmíru, k tomu všemu máme teoretický přístup. Ale to je zase jiný "příběh", který nakousnul Petr H. TADY.

Autor: MichalB
Vystavil: Patrik

3 komentáře:

  1. No jo, je to tak. :) Ale přikláněl bych se spíš k označení "fraktál" než "hologram", i když to je v konečném důsleku vlastně jedno. Dotýkám se toho v tomhle článku: http://spiiiidy.blog.cz/1309/vesmirne-filosofovani

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spiiiidy,
      jo na tvůj článek jsem juknul a líbí se mi, ale mám za to, že jsme každý psal o něčem jiném :-)
      Moje současné (s netvrdím že správné) vnímání světa očima člověka, který rád vidí i logické a fyzikální návaznosti, se opírá o kocept neoficiální vědy - tzv. fyzikálního vakua a torzních polí. Vím, zní to hodně technokraticky, ale ve své podstatě jde o vědecké poznání a hlavně experimentálně dokázané potvrzení jemnohotných realit a dokázání toho, že Vesmír je produktem nějakého vyššího vědomí, které lze nazvat Tvořitelem, Bohem atd.
      A právě ony torzní pole (jejich fyzikální podstata a vlastnosti) mě přivedly k sepsání tohoto článku.
      Co se fraktálního složení týče - ano dá se z určitého úhlu pohledu říci, že jde o něco v některých rysech podobného, ale ne zcela totožného.
      Z mého úhlu pohledu jsi ty psal o již stvořeném, či-li výsledku a já o informačním zdroji (přání, myšlenka, záměr Tvořitele) tvořeného a stvořeného.
      Bylo by to na delší debatu :-)

      Vymazat
    2. Jo aha, chápu. Fyzikální vakuum a torzní pole mi taky něco říkají, ale zas tak moc nastudované tohle téma nemám, proto je ten můj článek psaný spíš intuitivně a pocitově, než technicky. Však ono nevadí, že jsme psali každý o něčem jiném, aspoň se můžeme vhodně doplnit :)

      Jinak pro delší debatu bych klidně byl, tohle téma mě zajímá už pěkných pár let a pořád jsem se nedobral uspokojivého výsledku, a obávám se, že na dané úrovni našeho vědomí se nějakého konce ani dobrat nemůžeme ... ale třeba se pletu. Klidně se na podobné téma někdy rozepiš víc, já se taky v budoucnu pokusím :)

      Vymazat