sobota 12. dubna 2014

Alexiam: Šankhaprakšálana aneb jogínská očista na vlastní kůži

zdroj zde
Říká se, že jeden z klíčů ke zdravý leží ve střevech. Všichni je máme zaneseny toxiny nacházejícími se v potravinách a prostředí, stejně jako toxiny z našich vlastních buněk, které tělo ve velké míře zvládá odstraňovat přes ledviny, plíce či kůží ve formě potu. 
Pro některé může být překvapivý fakt, že ani nemusíte trpět zácpou, aby vaše střeva potřebovala očistu - ani pravidelné vyprazdňování nezaručí, že vám na sliznici tlustého střeva nevznikají sedimenty, kde probíhá hnilobné kvašení. A vznikající toxiny se vesele šíří celým tělem..., kde mohou být zdrojem zhoubného bujení. Jaké mohou být další důsledky zácpy popsal švýcarský lékař A. Keller ve své knize Smrt přichází ze střev:
Žaludek: Ztráty napětí (tonu) žaludku, snížení žaludku, vředy, rakoviny. (Nehledě na to, že často je příčinou zápachu z úst.)
Ledviny: Ledvinové kameny, ledvinové koliky.
Nervový systém: Nespavost, deprese, zvýšená dráždivost, hysterie.
Dolní končetiny: Zánět sedacího nervu, venostáza vedoucí k tvorbě městků (varixů).
Tračník: Hemoroidy, rakovinná bujení (viz výše).
Játra: Jaterní městnání, žlučové kamínky, intoxikace.
Apendix: Chronický nebo akutní zánět.
Krev: Anémie, patologické změny složení krve (které ovlivňují VŠECHNY orgány a VŠECHNY buňky).
Podbřišek: Různá městnání krve, chronická infekce pohlavních orgánů (dělohy, vaječníků, vejcovodů), posun dělohy.
Kůže: Různé vyrážky.
zdroj zde
Podobně jsem vycházela už jen z logické úvahy, že při očistě organismu vše prochází ledvinami nebo střevy, je tedy příhodné začít s očistou právě u nich. A tak jsem hledala.. Po zvážení jsem se rozhodla pro jogínské samopromývání zvané šankhaprakšálana neboli várisara. Vyhradila jsem si na to páteční dopoledne a odhodlávala se. 
Celá metoda tkví v pití teplé slané vody a cvičení sady jednoduchých cviků. A samozřejmě z vyprazdňování, bez toho by očista střev asi ani nebyla. 
Cviky jsem si pět minut předem natrénovala a namíchala první sklenici. Po vypití každé sklenice jsem provedla sérii cviků a pokračovala do šesté sklenice, po které mělo přijít první vyprázdnění. Nutno podotknout, že asi od páté sklenice se mi z osolené vody dělalo notně na nic, ale vytrvala jsem. Výhodou bylo a je, že cviky jsou sestaveny právě tak, aby posouvaly vodu celým trávicím traktem, což bylo znatelně cítit. 
Po první návštěvě toalety jsem pokračovala, teď už byl sled rychlejší - voda - cvičení- WC. Obvykle bývá potřeba 10 - 14 sklenic, aby z člověka vycházela už jen čistá voda. Já jsem při 11. sklenici podlehla odporu lít do sebe slanou vodu a celý proces ukončila. 
Musím říci, že jsem byla dosti zesláblá a neschopná vlastní tělo zahřát. Proti chladu jsem bojovala horkou vanou a na slabost mi mírně pomohlo první jídlo - rozvařená rýže s rozpuštěným máslem. Z toho se mi nakonec dělalo tak zle (neolíznu ani nůž od másla, tudíž i z přemáslované rýže se mi zvedal žaludek), že jsem nepohrdla těstovinami se sýrem. 
Dalších pár hodin jsem se raději nevzdalovala od záchodu, vlastně jsem na to neměla moc ani sílu. V poledne jsem se zmohla na prohlášení, že při představě, že letos pojedeme k moři se mi dělá značně nevolno a ráda bych protestovala. 
Upřímně, moc si nedovedu představit absolvovat takové martyrium každé dva týdny jako na některých jogínských školách, ale dvakrát do roka (jak je doporučováno nám smrtelníkům) bych to snad zvládnout mohla. Ale třeba mě příště při první skleničce tato odvaha přejde, kdo ví...

17 komentářů:

  1. Představte si tuto analogii:
    Existují projektanti, mistři a dělníci. Dělníky můžeme přiřadit k fyzickému tělu, mistry a vedoucí k našemu vědomí/podvědomí a projektanty k záměru našeho života (nebo něco v tom smyslu). Když chemií zničíme zepár dělníků, mistři si nějak poradí, přerozdělí zdroje či najdou nové pracovníky. Práce probíhá dál, ikdyž s nějakými šrámy na výsledku. Pokud vyřadíme z funkce mistra, nastává potíž a musí se už někdy i měnit výsledek, v závislosti na schopnostech nového mistra. Pokud ale zasáhneme (jak, momentálně ponechme stranou) do projektu, následně se změní přirozeně celá stavba a bude postavena v souladu s plánem.
    Čištění těla, neboli fušování do spodního patra z hlediska významu má jen velmi krátkou periodu a je při nejbližší příležitosti opravena mistry z pater vyšších.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se něco nezmění celkově... O to se momentálně snažím. I když se přiznávám, že nyní zkouším co se dá, jelikož se mi "z ničehož nic" ve dvaceti objevil atopický ekzém. Je mi jasné, že to není jen z ničehož nic, tudíž jsem ubrala chemie ve svém životě, přidala pohybu, atd. A čistím - mysl, tělo, ... Nehodlám to zamazávat a už vůbec s tím chodit k doktorům, musím si to první zkusit po svém x).

      Vymazat
    2. ... hm, zmena veľká - škola prišla, aj alergia na nové povinnosti , ekzém nie je len o strave. B

      Vymazat
  2. Lupénku nebo exémy léčí spolehlivě Kwasniewskiho dieta... potíž ale může být u vegetariánů, kteří by museli u volby jídla víc přemýšlet. Fyzické tělo potřebuje kvalitní palivo, když mu není dodáno, strádá a různí parazité (houby, plísně, viry, baktérie i ti výcebuněční) pak mají slabého pána a "vystrkují růžky". A ikdyby jsme je drželi na uzdě, fyzické tělo se vlivem nedostatku energie může i samo o sobě začít hroutit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy se na ni blíže podívám, bohužel jsem našla jen polské odkazy.
      Já jsem s tím začala pracovat i co do kosmetiky, jelikož mám odjakživa strašně suchou kůži, tak jsem vyloučila komerční sprcháče a šampony a už sleduju pomalu výsledky. Taky je mi jasné, že je to z velké míry stresem, momentálně jsem v prváku na vysoké, takže mám dost velký nápor na psychiku, ale zase obor, který dělám mě baví, miluju to a nedovedu se představit, že bych se toho vzdala.

      Vymazat
    2. Uloz.to -> Kwasniewski dieta

      Vymazat
    3. Myslím si, že tělo samo o sobě je dostatečně schopné samoregulace a i uzdravování, zvláště pokud je to vegetarián, který má většinou dostatek všech látek pro obranný systém organismu. Ve zdravém těle zdravý duch a nejlepší je, se na věci koukat hlavně jednoduše, v tom je ta genialita, ostatní jsou jen naše přehnané myšlenkové asociace.Tělo si vyrobí potřebné látky vždy samo, je to užasný mechanismus.

      Vymazat
    4. Petr H pre objektívnosť nebolo by od veci spomenuť že to čo ste nazval "kvalitním palivom" nemusí pochádzať výlučne len zo stravi ktorá nám prechádza cez žalúdok. Osobne som už 3 rokom na mokrej (pijem vodu) práne a doposial nepocítim deficit alebo úbytok energie. Alexiam pre nás pre ludí je šankhaprakšálana svojou neprirodzenostou dosť velký "záhul" nie len pre netrenovaný organizmus. U nás v komunite začínajúcim ale rovnako i pokročilým v tejto veci doporučujeme surovu výlučne domácu kyslú kapustu (aspoň 1kg denne) po dobu minimálne 28 dní. Detoxikuje to organizmus, vyčistí to komplet celý tráviaci trakt, bez akejkolvek újmi na zdraví to vytlačí chorú a zároveň obnoví a podporí len tú zdravú mikrofloru a v konečnom dosledku je nám to v naších zemepisných šírkach i výškach celkom prirodzená poživatina. Existuje jedno historiou overene nepisane pravidlo v súvislosti s vodou ktorú príjmame do nášho organizmu bez rozdielu na to či je to vo forme tekutiny alebo potraviny - "Ak chceš nabiti i podržati si plneho zdravia nejedz a nepi nič čo nezrodilo sa pred tvojíma očami". Po stranke zdravotnej je len voda a jej kvalita to čo nás drží nad vodou a i preto je dôležite keď už sme vnútorne nastavený tak aby sme jedli jesť len veci dopestovane alebo dochovane z prostredia v ktorom besprostredne žijeme. Ak človek zmení prostredie (presťahuje sa) mal by po dobu kým sa jeho organizmus adaptuje na vodu z noveho prostredia držať mokrú (len na vode a aspoň 3 dní) hladovku. Hunter

      Vymazat
    5. to Hunter
      Smekám před Vámi, nejím maso, ale vnitřní pocit mně říká, že tu vodní bych asi nezvládl jak Vy, možná kdybych nevěděl z které kam, v případě nějakého zdravotního zádrhelu, tak asi ano, ale váš termín tří roků na mokré práně, zaslouží obdiv v dnešním světě. Myslím i záleží na fyzickém zatížení, ale v běžném pracovním procesu ?

      Vymazat
    6. Iv u mňa je fyzička v pohode (takmer denne spravým 50 - 70km s bicyklom po lese) takže mám za to že dá sa i v bežnom pracovnom procese takto fyzicky fungovať. Hunter

      Vymazat
  3. Kwasniewskeho dieta opravdu funguje, leci vsechno.
    Specialne u atop.ekzemu je vhodne slehacka a maslo.
    Ja bych sla klidne i dal.
    Neni nevylecitelna nemoc, jsou jen experti, kteri to neumi a pust vyleci vsechcno.
    A na telo od jiste doby, s vyjimkou samponu obcas nedavam nic, co bych se neodvazila vypit.
    TO PLATI PREDEVSIM PRO KREMY, Mydla etc.......
    Takovy sampon, ktery bych se odvazila vypit, jsem jeste nesehnala....
    Haridra

    OdpovědětVymazat
  4. To Hunter.
    Kloubouk dolu.
    Haridra.

    OdpovědětVymazat
  5. Kým sa začítam, Alex moja milá, papaj avokádo, prirodzený zdroj kyseliny hylaurónovej.. A : kto vie, čo na mšice, na oleandri ?? of course prírodne nie chémia. Ďík, B

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Alex,

    teď to nemyslím jako prachsprostou kritiku, ale z mé zkušenosti není úplně pro běžného člověka (se všemi jeho vlastnostmi) vhodné dělat takové nárazy a experimentovat se svým tělem násilně a tím ho vlastně nerespektovat. Jsme prostě západní lidi, to je fakt. Navíc, jak naznačuješ, lidi v běžném každodenním procesu, běháme po špinavém vzduchu, zažíváme své stresy a pijeme většinou i pochybné tekutiny. Ta povrchovost (sprcháče) atp. není až tak markantní jako vnitřek. Když se člověk na tělo podívá selským rozum, zjistí, že kromě spodních vývodů potřebuje bordel vyvádět ještě nahoře nosem a v akutních případech i kůží.

    K věci: ta slanost musela vést nutně k dehydrataci, jakkoli bylo samotné vody dost, Něco takového chce i nějakou přípravu, postupnou, toho "tak a mám na to páteční dopoledne" bych se příště vyvaroval. Ale to už teď vlastně víš. :-)

    Pěkné Velikonoční pondělí,
    P.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @hunter k tvojej informácii "doporučujeme surovu výlučne domácu kyslú kapustu (aspoň 1kg denne) po dobu minimálne 28 dní." mám otázku "je možné použiť aj tzv. pickles?" Chcela by som vyskúšať tvoju radu a domácu kyslú kapustu nemám. noemi

      Vymazat
    2. Hoc na prvý pohľad sa môže zdať že ide o to iste (pickles/kyslá kapusta) nie je tomu tak. Medzi iným kapusta na rozdiel od inej zeleniny obsahuje poctatne viac dlhej vlákniny a tá jak je známe funguje i ako "kartáč - vymetač nánosou". Najlepši výsledky s kyslou kapustov sa u nás dosahuju s kapustou vyrobenou doma ktorú si robíme len z čistej kapusty a soli (NaCl max 2% z naváženeho množstva kapusty) bez akýchkoľvek prísad alebo korenín. I pri očiste sa u nás konzumuje výhradne surová a to i s výluhom ktorý nevylievame (plný minerálov) ale ju ním pri jej konzumácii zapíjame. Kyslá kapusta predavaná v obchodnej sieti obsahuje vela soli, koreniny, ocot a niektore druhy dokonca i "stabilizátory" - podla naších skúsenosti nie je na očistu vhodna. Hunter

      Vymazat
  7. stači jenom bilinska hořka neboli zaječice a za 2 až3 hodiny ste čisti pak slanou vodu

    OdpovědětVymazat